Davant més restriccions

Catalunya es planteja reobrir bars i restaurants si entra en vigor el toc de queda

La patronal el veuria positiu sempre que fos fins a mitjanit i inclogués locals d'oci

zentauroepp55410799 terraza de un bar vac a en barcelona  catalu a  espa a  a 14201014154748

zentauroepp55410799 terraza de un bar vac a en barcelona catalu a espa a a 14201014154748 / David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que si entra en vigor el toc de queda en horari nocturn, el Govern podria aplicar mesures «menys restrictives» durant el dia. En aquest sentit, ha apuntat que es podrien reobrir bars i restaurants. El conseller ha explicat que el Govern està «valorant» acompanyar un eventual toc de queda amb «altres mesures que no facin tan dura la pandèmia» i que no perjudiquin l’economia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, en aquest sentit, ha demanat avui al Govern central, durant la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat, que habiliti «eines jurídiques» perquè la Generalitat pugui decretar el toc de queda quan el Govern ho decideixi, sempre en funció de criteris científics.

Segons han informat fonts de Salut, el govern català ha expressat que valora «totes les opcions» per reduir els contagis, però vol ser qui ho decideixi, no a instàncies d’altres institucions o governs.

Sàmper ha assegurat que els Mossos estan preparats per fer complir el toc de queda si s’acaba aplicant aquesta mesura, que ha considerat «molt restrictiva».

Ho ha dit en unes entrevistes a la ràdio. «Els Mossos estan preparats, si s’acaba aplicant, farem tot el possible per poder garantir el seu dret», ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio. I ha afegit que és una mesura «molt restrictiva» de drets fonamentals i que s’aplicaria a tot el territori i que per això és essencial la coordinació amb les policies locals. Sàmper ha insistit que aquesta és una opció que és sobre la taula.

En una altra intervenció, a RAC-1, Sàmper ha obert la porta a reobrir bars i restaurants si entra en vigor el toc de queda, tot i que ha dit que això ha de passar per les autoritats sanitàries i «els ciutadans han de complir les mesures».

El conseller també ha anunciat que el Govern aprovarà aquest divendres una restricció d’accés als parcs naturals. «Volem evitar imatges com la del Montseny ple de cotxes. No hi volem prohibir l’accés però sí limitar l’aforament dels pàrquings», ha dit.

La patronal, d’acord amb el toc de queda

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) veuria positiu el toc de queda sempre que sigui temporal i comporti la reobertura de bars i restaurants, tancats des de la setmana passada per combatre la segona onada de Covid-19, però també de locals d’oci, alguns dels quals no han pogut obrir en set mesos.

En un comunicat difós aquest dijous, Fecasarm reclama que la franja horària no sigui la mateixa que a França, a les 21.00 hores,  ja que en aquest país se sopa «tres o quatre hores abans» que a Catalunya. Per això, proposen que s’imposi a partir de mitjanit entre setmana i a la una de la matinada el cap de setmana.

La federació creu que aquesta mesura seria «efectiva per lluitar contra els ‘botellons’ i les festes il·legals».

L’entitat creu que un toc de queda podria contribuir a millorar les dades epidemiològiques i es podria accelerar la reobertura de totes les activitats amb l’horari habitual.

La decisió, del Govern

Notícies relacionades

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha defensat que la decisió sobre la possibilitat d’implantar el toc de queda o qualsevol altra mesura sanitària a Catalunya haurà de ser de la Generalitat.

Aragonès ha explicat que, des del Ministeri de Sanitat s’ha traslladat al Govern que la proposta es discutirà en el Consell interterritorial de Salut d’aquesta tarda, en el qual participarà la consellera Vergés.