Amb la UPC

Vall d'Hebron desenvolupa intel·ligència artificial per detectar si un fetge es pot trasplantar

L'eina permet valorar objectivament el grau d'acumulació de greix a partir de fotografies i evitar descarts innecessaris d'òrgans

undefined53069983 momento del trasplante  de h gado en el h  vall d hebron200411182147

undefined53069983 momento del trasplante de h gado en el h vall d hebron200411182147

2
Es llegeix en minuts
ACN

Investigadors del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han desenvolupat un algoritme d’intel·ligència artificial que permet conèixer els nivells de greix del fetge. La tecnologia, basada en fotografies de l’òrgan fetes amb un telèfon mòbil, ajudarà a conèixer de forma més eficient si un fetge és apte per al trasplantament.

El fetge és el segon òrgan que més es trasplanta, per darrere dels ronyons, amb més de 1.000 intervencions cada any a Espanya. Ara bé, en moltes ocasions, els fetges candidats han de descartar-se perquè no són aptes per al trasplantament i una de les causes és l’acumulació de greix.

A simple vista

El fred necessari per conservar el fetge provoca que el greix formi petits cristalls que trenquen les cèl·lules i això pot ocasionar que l’òrgan quedi molt danyat. Per això, analitzar els nivells de greix al fetge per saber si es pot trasplantar és clau. Aquesta valoració s’acostuma a realitzar a simple vista pel cirurgià, que observa la tonalitat del color groc, característic del greix.

Ara, investigadors de Vall d’Hebron i de la unitat de recerca BCN MedTech i del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF han desenvolupat Livercolor, una eina que permet valorar objectivament el grau d’acumulació de greix a partir de fotografies del fetge.

Metodologia més objectiva

«Livercolor seria capaç de determinar si una tonalitat de groc i una textura concretes indiquen un nivell de greix apte o no per al trasplantament. En cas de no ser apte, el fetge es descartarà», explica la doctora Concepción Gómez-Gavara, cirurgiana del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d’Hebron.

L’ús de Livercolor és, per tant, una metodologia més objectiva a l’hora de decidir si és necessari o no descartar el fetge, en comparació a la valoració visual.

Notícies relacionades

«Aquesta tecnologia permetria aprofitar un nombre més elevat de fetges, que d’una altra forma es descartarien. És un mètode clarament més eficient que la decisió basada en el que el metge veu a simple vista», explica la doctora Itxarone Bilbao, cap de secció del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments.

Actualment, Livercolor participa en el Programa de Preacceleració de Barcelona Activa, una iniciativa d’acompanyament i recolzament de projectes amb alt impacte tecnològic en el seu procés d’entrada al mercat. Livercolor va ser un dels deu projectes seleccionats per participar en aquesta edició del programa.