LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

La intel·ligència artificial permet tractaments que redueixen el 50% la mortalitat per Covid-19

L'Hospital Clínic desenvolupa una aplicació que prediu l'evolució dels malalts i possibilita actuar de manera precoç

clinic / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Investigadors de l' Hospital Clínic-IDIBAPS  de Barcelona han identificat uns  patrons  que permeten aplicar, mitjançant  intel·ligència artificial tractaments personalitzats  a pacients amb  Covid-19  i que han aconseguit  reduir la mortalitat en un 50%.

L'aplicació de la intel·ligència artificial ha permès analitzar més d'un trilió de  dades anonimitzades  dels  pacient del Clínic  amb Covid-19, segons ha informat el centre aquest dijous en un  comunicat. Amb aquesta eina s'ha aconseguit predir l'evolució dels pacients amb una eficàcia del 90% i disminuir així la mortalitat.

Més informació (Auto)

Título notícia (Auto)

Título notícia (Auto)

Al Clínic s'han aplicat tractaments personalitzats a més de 2.000 pacients ingressats i s'ha reduït la mortalitat en més d'un 50%, fins i tot en la població d' edat més avançada  o amb  malalties de risc.

L'estudi, publicat en la revisa 'Clinical Infectious Diseases', ha sigut coordinat per  Carolina Garcia-Vidal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic i investigadora del grup Infecció Nosocomial de l'IDIBAPS, que dirigeix el doctor  Àlex Soriano, últim autor de l'estudi.

Els patrons, clau

Segons ha explicat García-Vidal, a l'inici de la pandèmia, els investigadors van identificar uns  patrons  en l'analítica dels pacients amb Covid-19 que mostraven diferents  complicacions clíniques  i que, per tant, requerien  una aproximació terapèutica  específica.

A partir d'aquest punt van crear una solució d'intel·ligència artificial capaç d'analitzar en temps real més d'un trilió de  dades anonimitzades  de pacients amb Covid-19, identificar els diferents patrons clínics i proposar un tractament personalitzat per fer l'abordatge més adequat per a cada pacient.

També han creat una eina informàtica que proporciona un  centro de control  en temps real de tots els pacients ingressats per Covid-19 al Clínic, sota la supervisió d'un expert especialista en malalties infeccioses.

Els resultats conclouen que la solució d'intel·ligència artificial desenvolupada per l'Hospital Clínic-IDIBAPS detecta de manera precoç aquests patrons. «El descobriment més important del nostre estudi ha sigut que els patrons basats en analítiques reflecteixen diferents situacions clíniques, que poden millorar amb un enfocament de teràpia personalitzada», ha indicat Carolina Garcia-Vidal.

L'objectiu «no és suplantar el judici clínic respecte a un pacient específic; més aviat, volem oferir una eina objectiva que pugui orientar els metges en els processos de presa de decisions clíniques», ha afegit.

Pla per estendre el projecte

Ara, un equip coordinat per la doctora Garcia-Vidal està desenvolupant un projecte, finançat per EIT Health, l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia en Salut, per estendre aquesta solució d'intel·ligència artificial a altres hospitals.

Notícies relacionades

Entre d'altres, es compta amb la participació de la Mútua de Terrassa i l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i, a nivell europeu, amb els hospitals ERASMUS MC als Països Baixos i l'hospital universitari UZ Leuven, de la KU Leuven a Bèlgica.

La investigadora ha precisat que «amb aquest projecte volem portar a terme un estudi multicèntric amb una cohort de pacients més àmplia per validar els resultats que hem observat aplicant l'algoritme als pacients de l'Hospital Clínic».