Els hospitals catalans assagen amb un robot per interactuar amb pacients

El Clínic i Sant Joan de Déu incorporaran a la tardor Pepper, un androide que pot acompanyar malalts aïllats

robot-pepper / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

Els hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona assajaran a partir de la pròxima tardor amb el robot Pepper, que pot interactuar amb les persones en 21 idiomes identificar el seu estat d’ànim, per aplicar la seva intel·ligència artificial a la salut i acompanyar o educar els pacients. Un model de robot Pepper, que es va batejar Chefito, ja va ser utilitzat en el programa ‘Masterchef Junior’.

Es tracta d’un projecte encara en fase de desenvolupament que permetrà programar aquest robot, el ‘hardware’ del qual és molt potent però encara té limitacions en la interacció amb éssers humans, i fer-ne un eina d’"educació terapèutica", per exemple, per explicar als pacients de la tercera edat quin tractament han de seguir o d’acompanyament per a malalts aïllats, com nens immunodeprimits o en fase de preoperatori i postoperatori.

Pepper ha sigut presentat al públic en la primera jornada de la I Clínic Summer School, organitzada per l’Hospital Clínic de Barcelona, que acollirà, a partir del setembre, proves pilot de les possibles funcionalitats del robot en l’àmbit mèdic.

Pere Barnola, directiu de l’empresa tecnològica Identitat, associada amb el fons d’inversió impulsor del robot, Softbank Robotics, ha definit com a "excepcional" el ‘software’ de Pepper.

Tres rodes

Aquest robot pot desplaçar-se en l’espai amb agilitat a través de tres rodes amb què, fins i tot, pot girar sobre si mateix, compta amb un sonar que li permet identificar els objectes al seu voltant per no xocar-hi i té sensibilitat al tacte als braços i el cap.

Així mateix, compta amb micròfons omnidireccionals, que li permeten escoltar el so en una àrea de 360 graus i diferenciar entre conversa i soroll ambient, així com amb un sensor d’infrarojos i diverses càmeres d’alta definició amb què pot veure les persones que l’envolten en tres dimensions.

Per comunicar-se amb Pepper, els moviments del qual són fluids i recorden als d’un humà, les persones poden utilitzar la tauleta que el robot té al pit o conversar amb ell a través de la veu i en 21 idiomes diferents.

Capacitat d’aprenentatge

El robot té capacitat d’aprenentatge, ja que recull i incorpora totes les dades que rep, i pot reconèixer les persones de manera molt precisa a través dels seus sensors infrarojos, que li permeten memoritzar tant els trets facials com les mesures corporals dels humans amb qui interactua, així com identificar el seu estat d’ànim, no només per la seva expressió, sinó també pels matisos de la seva veu.

Fins al moment, totes aquestes funcionalitats, que encara presenten alguns aspectes que s’han de millorar, com, per exemple, la limitació de conversa amb una sola persona, no s’han aplicat més enllà del màrqueting i de l’entreteniment o l’àmbit comercial.

L’objectiu de l’empresa a partir de la pròxima tardor és desenvolupar el ‘software’ de Pepper, és a dir, el seu sistema operatiu i els seus programes, per poder utilitzar-lo en l’assistència sanitària.

Un dels aspectes en què s’ha de treballar és el guió de conversa que, de moment, només inclou un "corpus bàsic" de paraules i expressions.

A través de la col·laboració amb centres mèdics i de les proves pilot amb pacients i professionals de la sanitat, l’objectiu és identificar necessitats concretes dels pacients i els hospitals i crear els programes necessaris per satisfer-les.

Acompanyaments a pacients que han d’estar aïllats

Entre les idees que l’equip de Barnola ha rebut dels diferents hospitals hi hal’acompanyament a menors immunodeprimits que han de viure aïllats o a nens que s’espanten durant el procés preoperatori.

Pepper, la bateria del qual té una vida de dotze hores a màxim rendiment, també podria explicar als pacients ancians de manera pausada i amb el temps que els professionals sanitaris sovint no tenen les "pautes de cura i educació terapèutica" per curar les seves ferides o tractar-se una malaltia.

Notícies relacionades

Per desenvolupar el projecte, diferents centres mèdics de Catalunya, com Sant Joan de Déu o el mateix Clínic, s’han aliat amb l’empresa Identitat i amb el Departament de Robòtica de la Universitat de La Salle i treballaran junts a partir del setembre sota el paraigua de l’empresa YASYT.

Els primers resultats sobre l’efectivitat en l’àmbit mèdic del robot Pepper, que té un cost d’entre 15.000 i 17.000 euros, podran aparèixer a mitjans de l’any que ve.