LA LLUITA CONTRA EL CORONAVIRUS

Setge al 'botellon'

Les autoritats de Barcelona, Madrid i València posen en el seu punt de mira les festes nocturnes de joves

A la capital catalana, en el primer cap de setmana amb els bars tancats, es van posar 647 multes per consum d'alcohol al carrer

zentauroepp55410864 soc201014151503

zentauroepp55410864 soc201014151503 / A Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Acabat l’estiu permissiu, superada amb inesperada folgança la tornada al col·le i amb creixents limitacions en l’hostaleria i l’oci que han arribat a tancar temporalment a Catalunya o a Navarra, els focus de les administracions públiques, dels mitjans i de diversos sectors socials i econòmics s’han orientat en les últimes setmanes cap al ‘botellon’ fins a posar-lo en el centre de la diana en la lluita contra el coronavirus com a exemple de la relaxació de les mesures de contenció.

«Veurem si podem anar posant límit a les festes, on no es mou l’economia, però sí que trasllada el contagi a les cases», va apuntar aquest dimecres la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que va insinuar que els joves entre 15 i 29 anys representen el 30% dels contagiats en aquesta comunitat en aquesta segona onada. Hores abans, l’alcalde de València, Joan Ribó, havia admès fins i tot l’opció del toc de queda per frenar-ho. Pot ajudar, va dir, «a contenir excessos com el ‘botellon’».

També l’Ajuntament de Barcelona ha reforçat la idea amb les dades de l’últim cap de setmana, el primer del tancament de bars i restaurants a Catalunya. La Guàrdia Urbana, que ha creat fins i tot un dispositiu específic per a festes il·legals, va tramitar 647 denúncies per consum d’alcohol al carrer en tres dies. La xifra suposa un 17% de les 3.772 denúncies que s’han posat des de l’1 de setembre. Un creixement notable.

Però el primer cap de setmana sense bars a la capital catalana ha donat per a més. Un total de 2.876 persones van ser desallotjades d’espais públics i privats per incomplir restriccions sanitàries i es van tramitar 336 denúncies per no portar mascareta, 325 per estar més de sis persones juntes i 281 per no mantenir la distància. «S’ha d’actuar amb fermesa davant situacions que no són tolerables», va assegurar el tinent d’alcalde de seguretat del consistori, Albert Batlle.

Les xifres no varien gaire de les de Madrid, on la policia ha intervingut en 250 festes en aquestes dos últims caps de setmana i ha multat 2.748 persones pel consum d’alcohol només en la via pública.

Festes d’amics... i família

L’últim informe del Ministeri de Sanitat ja incidia que el 27,4% dels últims brots tenen un origen social i suposen el 25,1% dels casos. Es tracta de 193 brots i 1.263 casos, no hi ha xifres més altes a tota la quadrícula i corresponen a reunions entre familiars i amics, sense distingir les unes de les altres.

Batlle va reconèixer que no és només el ‘botellon’ i que no li van agradar moltes escenes diürnes als parcs de la ciutat però va dir que és aviat per prendre «mesures dràstiques» per a aquestes trobades socialment més acceptades. A Galícia, en canvi, han mirat de tallar en sec i ja estan prohibides totes les reunions de més de cinc persones i a la seva capital, Santiago, totes les que no siguin entre convivents.

L’espurna del Galileu

Notícies relacionades

El setge social al ‘botellon’ es va intensificar fa una mica més de dues setmanes quan la Universitat Politècnica de València va anunciar la suspensió de les classes presencials durant dues setmanes per un brot amb 128 positius sorgit arran d’una festa eivissenca al terrat del col·legi major Galileo Galilei el 26 de setembre passat. Els vídeos dels joves passant-se les ampolles i ballant al capvespre sense rastre de mascaretes ni distància de seguretat van córrer com la pólvora.

Aquesta setmana, la Generalitat valenciana va publicitar amb un evident efecte dissuasori que els participants però també la direcció del centre i els treballadors que no van impedir la festa s’enfrontaran a sancions d’entre 601 i 30.000 euros. Mà dura contra el ‘botellon’.

Temes:

Coronavirus