LA PANDÈMIA A CATALUNYA

Els hospitals catalans d'aquí una setmana hauran de reprogramar operacions

El cap de malalties infeccioses del Clínic avisa que si la situació no millora hauran d'ajornar cirurgies

GRAFCAT3177. BARCELONA, 16/10/2020.- Un celador transporta una camilla en el hospital de Bellvitge este viernes poco después de que el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña haya avalado las nuevas restricciones adoptadas por la Generalitat (limitar las reuniones a un máximo de seis personas, suspender la actividad presencial en universidades y la reducción de aforo en espacios de culto) para combatir una pandemia cuyos contagios crecen de forma alarmante. EFE/Alejandro García.

GRAFCAT3177. BARCELONA, 16/10/2020.- Un celador transporta una camilla en el hospital de Bellvitge este viernes poco después de que el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña haya avalado las nuevas restricciones adoptadas por la Generalitat (limitar las reuniones a un máximo de seis personas, suspender la actividad presencial en universidades y la reducción de aforo en espacios de culto) para combatir una pandemia cuyos contagios crecen de forma alarmante. EFE/Alejandro García. / Alejandro Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La situació de la pandèmia a Catalunya, amb les xifres de contagis i d’hospitalitzats a l’alça, no només està tensant l’atenció primària, sinó també els hospitals, que, amb cada vegada més llits i ucis ocupades per pacients amb Covid-19, d’aquí una setmana es veuran obligats a reprogramar operacions quirúgiques si la situació no millora.

Així ho ha advertit el cap de malalties infeccioses de l’Hospital Clínic, Àlex Soriano, que en declaracions a TV-3 ha remarcat que el Clínic «comença a estar en un punt en què si la situació continua ens haurem de plantejar reprogramar serveis per atendre els casos de coronavirus». 

Soriano ha remarcat que si d’aquí una setmana la situació no millora, els hospitals hauran de prendre aquesta dolorosa mesura, que repercutirà en els pacients amb patologies diferents a la Covid. «No volem reprogramar operacions perquè això té un impacte en pacients no Covid, i això no és bo», ha dit.

A l’augment de malalts de Covid s’hi suma, ha destacat Soriano, la falta de sanitaris, especialment, infermeres, i la coincidència en el temps amb la grip. «Pot ser la tempesta perfecta», ha advertit per la seva banda el coordinador d’unitats de Covid de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, que ha destacat que «la lluita està a no desatendre malalties que no siguin de Covid».

Tant Soriano com Güerri han assenyalat que les pròximes 2 o 3 setmanes són crucials. Els resultats de les últimes mesures restrictives del Govern es veuran daquí 15 dies. En aquest període, han insistit els metges, mantenir la distància social és bàsic i han expressat el seu recolzament a les noves restriccions. Tots dos han cridat a la població a actuar de forma responsable per evitar, han dit, un nou confinament total.

Notícies relacionades

Un dels hospitals que ja ha cancel·lat intervencions ha sigut el de Figueres. La direcció de l’Hospital de Figueres va anunciar aquest dilluns que ha decidit ajornar intervencions que requereixin ingrés i que no siguin urgents ni oncològiques davant l’augment de casos de Covid-19. El centre prioritzarà la cirurgia major ambulatòria, que no requereix ingrés, amb l’objectiu d’alliberar llits.

Actualment aquest centre té 36 d’ingressats per Covid i 11 sanitaris positius. Unes xifres que s’acosten a les que va registrar en el pic de la pandèmia. L’hospital ha ampliat aquesta setmana la seva capacitat «al màxim» i ha habilitat els 150 llits de què disposa. A més, ha doblat la guàrdia de professionals.