SEGONA ONADA DE CORONAVIRUS

Catalunya habilita 635 espais fora dels CAPs per vacunar de la grip

Salut vol que el 75% de les persones de risc es vacunin i compra 230.000 dosis més

«La mortalitat per Covid-19 és el doble si coincideixen els dos virus», adverteix la conselleria

zentauroepp55425274 macba201015125820

zentauroepp55425274 macba201015125820

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha habilitat 635 espais (centres cívics, biblioteques, pavellons poliesportius), a tot el territori, per poder vacunar de la grip. L’objectiu és, en col·laboració amb els diferents ajuntaments, treure la campanya de la grip, que ha arrencat aquest dijous, dels centres d’atenció primària (CAP), com ja havia avançat EL PERIÓDICO, per oferir «espais segurs» i alliberar els CAP de pressió assistencial. Aquests nous espais estan destinats a aquells centres de salut sense possibilitat d’oferir un doble circuit. És el personal d’infermeria dels centres de salut el que està vacunant. Aquest divendres Salut i l’Ajuntament de Barcelona donaran a conèixer els espais municipals on es desenvoluparà la campanya de la grip a la capital catalana.

«La grip és també un problema de salut pública. Aquest any, per la pandèmia de Covid-19, vacunar-se és encara molt important», ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés. «La vacuna de la grip redueix l’hospitalització i mortalitat en persones amb risc de tenir una malaltia greu. Això rebaixaria la pressió assistencial que ja hi ha per coronavirus», ha recalcat. Aquest és l’altre gran objectiu de la campanya d’aquest any: que la cobertura de la vacuna de la grip augmenti més que mai i evitar un col·lapse d’un sistema sanitari que ja està veient com creixen sense parar els nous contagis de coronavirus.

Més cobertura

Salut vol que es vacunin el 75% de les persones de més de 60 anys, el 60% de les dones embarassades i el 70% dels professionals sociosanitaris, dels professionals dels serveis essencials (com ara bombers i policies) i de les persones que es cuiden d’altres de risc. A més, aquest any, per primera vegada, s’inclouen també els docents com a població recomanada per posar-se la vacuna i Salut vol arribar al 60% del col·lectiu. També s’han de vacunar els nens prematurs fins als 2 anys i els menors de 14 anys que tinguin patologies cròniques. En aquests casos, s’espera que la cobertura sigui del 30%.

«Si en un pacient coincideixen el virus de la grip i de la Covid-19, la probabilitat de morir per Covid és el doble», ha advertit la directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. L’experiència a l’hemisferi sud, que ja ha passat l’hivern, indica que aquest any la grip podria ser més agressiva que altres anys: la mascareta, la bona higiene de mans i la distància social protegeixen de més virus que el de la Covid-19.

Més tetravalents

Notícies relacionades

Catalunya ha comprat aquest any 1.450.000 de dosis, 230.000 més que l’any passat. Ha doblat el pressupost per a la vacunació de la grip aquest any, i arriba als 8,4 milions d’euros: d’una banda, perquè s’han comprat més vacunes i, de l’altra, perquè s’han comprat més dosis de la vacuna tetravalent (la més efectiva i que és més costosa). Aquest any Catalunya dispensarà 600.000 vacunes trivalents d’immunitat reforçada, que es dispensarà als majors de 65 anys, 850.000 vacunes tetravalents per a joves i 47.552 dosis de la tetravalent d’alta càrrega, les quals aniran dirigides als avis que estan en residències, ja que són els que més risc tenen. 

L’efectivitat  de la vacuna de la grip és mitjana. Per a la soca A, l’any passat va ser d’un 51%. Per a la B, va ser al voltant d’un 40%. «Tot i que l’efectivitat és mitjana, l’any passat aquesta vacuna va evitar a tot Espanya un 37% de morts, un 40% d’ingressos en unitats de cures intensives (ucis) i un 26% d’hospitalitzacions en persones de més de 60 anys», ha assenyalat Cabezas, que ha insistit en la importància de vacunar-se. A més, ha remarcat que el 70% dels casos greus de grip l’any passat es van produir en persones que no s’havien posat la vacuna.