campanya crucial

¿Has de posar-te la vacuna de la grip? Aquests són els grups de risc del 2020

Salut busca aquest any que es vacunin fins al 75% de les persones més grans de 60 anys i dels professionals sanitaris, així com el 60% de les persones amb problemes de salut i de les embarassades.

zentauroepp54295563 resfriado200824102348

zentauroepp54295563 resfriado200824102348 / torwaiphoto

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un dels principals objectius de la campanya de vacunació contra la grip d’aquest any és que la cobertura de la vacuna augmenti més que mai i evitar un col·lapse d’un sistema sanitari que ja està veient com creixen sense parar els nous contagis de coronavirus.

Salut busca aquest any que es vacunin fins al 75% de les persones més grans de 60 anys i dels professionals sanitaris, així com el 60% de les persones amb problemes de salut i de les embarassades. 

¿Qui s’ha de vacunar?

Els grups de risc que s’han de vacunar són tres. El primer, les persones amb alt risc de complicacions (majors de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics com hipertensió, embarassades, nens fins a 2 anys que han nascut prematurs i persones immunodeprimides).

El segon, treballadors sanitaris i sociosanitaris, així com cuidadors de persones d’alt risc.

I el tercer, professionals de serveis essencials, com ara policies, bombers i professors.

«Si en un pacient coincideixen el virus de la grip i de la Covid-19, la probabilitat de morir per Covid és el doble i sis vegades més que si no es té cap dels dos virus», va advertir ahir la directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. L’experiència a l’hemisferi sud, que ja ha passat l’hivern, indica que aquest any la grip podria ser més agressiva que altres anys: la mascareta, la bona higiene de mans i la distància social protegeixen de més virus al marge de la Covid-19. 

Aquest any, Catalunya tindrà 600.000 vacunes trivalents d’immunitat reforçada que es dispensaran als més grans de 65 anys, 850.000 vacunes tetravalents per a joves i 47.552 dosis d’alta càrrega que aniran dirigides als avis que estan en residències, ja que són qui més risc tenen.

L’efectivitat de la vacuna de la grip és mitjana. Per a la soca A, l’any passat va ser d’un 51%. Per a la B, va ser al voltant d’un 40%.

«Tot i que l’efectivitat és mitjana, l’any passat aquesta vacuna va evitar a tot Espanya un 37% de morts, un 40% d’ingressos en unitats de cures intensives (ucis) i un 26% d’hospitalitzacions en més grans de 60 anys», va assenyalar

Notícies relacionades

la doctora Cabezas, que va insistir en la importància de vacunar-se.

A més, va remarcar que el 70% dels casos greus de grip l’any passat es van produir en persones que no s’havien posat la vacuna. H