OPERACIÓ POLICIAL

Detinguts a Espanya 12 pedòfils d'una xarxa amb base a Portugal

Els arrestats, quatre, menors d'edat, distribuïen el contingut a través dels seus telèfons mòbils

03/07/2018 Coche policía nacional

03/07/2018 Coche policía nacional / POLICÍA NACIONAL/ARCHIVO (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una operació de la Policia Nacional ha permès detenir dotze presumptes pedòfils, quatre dels quals són menors d’edat, a diverses ciutats espanyoles per la seva relació amb una pàgina web que operava des de Portugal i que es dedicava a la venda de material d’abús sexual infantil. Les detencions s’han produït a Barcelona, Girona, Sabadell, Madrid, Castelló, València, Càceres, Albacete, Cadis, Màlaga, Múrcia i Portugal.

Segons ha informat la Policia Nacional a Europa Press, l’administrador de la web i els seus servidors es trobaven a Portugal, on la policia lusitana ha detingut l’individu responsable. La posterior investigació ha permès arrestar dotze presumptes pedòfils més en onze ciutats espanyoles. Aquesta investigació, per a la qual ha sigut fonamental la col·laboració ciutadana, que va posar els agents rere la pista d’un lloc web de distribució comercial de material pedòfil, ha comptat amb el recolzament de l’Europol, la Interpol i la Policia de Seguretat Pública de Portugal. Durant la investigació, s’han identificat dos ciutadans colombians, la informació dels quals ja ha sigut remesa per la Interpol a aquest país perquè les autoritats actuïn d’acord a la seva legislació.   

El funcionament de la xarxa

L’administrador del lloc web és un ciutadà resident a Portugal que obtenia regularment abundants beneficis econòmics derivats d’aquestes activitats il·lícites. Amb la finalitat de rendibilitzar el negoci, s’oferien dues opcions diferents. Una era efectuar un pagament directe a través de monedes virtuals o de plataformes de gestió econòmica ‘online', cosa que permetia a l’usuari evitar la publicitat. La segona consistia a interposar missatges publicitaris entre la pàgina i les imatges d’abusos sexuals a menors. D’aquesta forma, cada vegada que un visitant accedia al contingut, el creador de la web il·legal rebia una petita contraprestació.

Els membres de la xarxa desarticulada intercanviaven el material sexual d’aquesta web a través de missatgeria instantània. Alguns dels pedòfils arrestats han mostrat «actituds jocoses davant els abusos sobre nens i tenien un consum compulsiu del material il·legal», segons ha detallat la Policia Nacional. Entre aquests, destaca un individu a Màlaga, que era un dels membres més actius en aquests canals investigats i amb més volum de material il·legal compartit, un total de fins a 38 vídeos de nens de molt petits sotmesos a greus abusos sexuals

Els agents han acreditat que els investigats posaven en comú consells per eludir la responsabilitat penal, per evitar ser detectats i intercanviaven informació sobre canals que garantissin al màxim la seva privacitat i seguretat. A més, i com és habitual, utilitzaven nomenclatura, codis i argot per evitar cridar l’atenció sobre el material distribuït. 

L’edat dels pedòfils

Notícies relacionades

La Policia ha destacat la joventut dels detinguts: quatre són menors d’edat i set estan en la vintena. Un, arrestat a Barcelona, havia compartit 49 vídeos i nou fotografies de nenes molt petites en un curt lapse de temps. En aquests casos, el telèfon mòbil era el mitjà principal de comissió del delicte, ja que els menors disposaven d’aquesta eina de connexió a internet sense supervisió. 

La Policia Nacional ha aprofitat per recordar que s’aconsella que els menors sempre tinguin supervisió paterna sobre la seva activitat ‘online’, així com que es valori la necessitat que disposin d’aquests terminals fora del seu domicili.