Canvi brusc

El fred, la pluja i el vent que porta la borrasca 'Alex' seguiran la setmana vinent

La depressió profunda marcarà el temps del cap de setmana a Espanya

zentauroepp51830492 valencia 20 1 2020  sociedad  temporal  borrasca gloria   el200120111414

zentauroepp51830492 valencia 20 1 2020 sociedad temporal borrasca gloria el200120111414 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes d’octubre s’estrenarà amb un «canvi brusc» del temps que es prolongarà durant tot el cap de setmana i els primers dies de la setmana vinent a conseqüència d’una borrasca molt profunda batejada com a ‘Alex’ que afectarà la Península i les Balears amb un «intens» temporal de vent i onatge, pluges fortes, acompanyades de tempesta i que seran persistents a nombroses zones i en forma de neu en àrees d’alta muntanya; tot això acompanyat d’un descens acusat i generalitzat de les temperatures.

A Catalunya Protecció Civil manté l’alerta per forts vents generalitzats, tot i que de més intensitat al Tarragonès, Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt i Baix Penedès, Anoia i Bages. També es manté l’alerta per fortes onades, que podrien superar els 2,5 metres.

La borrasca profunda ‘Alex’ marcarà el temps del cap de setmana, amb pluges generalitzades, en alguns casos persistents i fortes, tempestes, vents de fins a 100 quilòmetres per hora, onatge de fins a 6 metres a l’Atlàntic i al Cantàbric i de 4 metres al Mediterrani, neu i un acusat descens tèrmic, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que espera que aquesta inestabilitat continuï durant la setmana vinent.

En concret, l’Aemet ha informat que el primer cap de setmana d’octubre comença amb el pas d’un front molt actiu, associat a la borrasca ‘Alex’, amb cel ennuvolat o cobert i amb precipitacions en àmplies zones de la Península i les Balears.

Dissabte va a la baixa

Així, ha afegit que seran persistents, localment fortes i ocasionalment amb tempestes en el terç nord peninsular i tendiran a remetre després del pas del front.

No obstant, dissabte es debilitarà però encara s’espera que les precipitacions tinguin certa persistència i intensitat al Cantàbric oriental i al Pirineu occidental.

Les cotes de neu divendres se situaran en uns 1.200 a 1.400 metres i després pujaran i es mantindran entre 1.400 a 1.600 metres i 1.600 a 2.000 metres.

En gran part de l’àrea mediterrània i en l’extrem sud de la Península amb prou feines s’esperen intervals ennuvolats i hi ha possibilitat que es produeixi algun xàfec ocasional.

El descens més acusat de les temperatures arriba aquest divendres, de manera que el termòmetre caurà per sota dels valors normals i els vents bufaran de l’oest i nord-oest, forts amb ratxes molt fortes, especialment en litorals i zones altes, sobretot al Cantàbric.

A les Canàries, les pluges s’esperen al nord de les illes de més relleu i en general seguirà el règim d’alisis.

De cara a la setmana vinent, del 5 a l’11 d’octubre, després del pas dels successius sistemes frontals, continuarà el cel ennuvolat o cobert en el terç nord de la Península, amb pluges i xàfecs, que dilluns podran ser localment persistents al Cantàbric central, oriental i nord de Navarra, i amb tempestes ocasionals als Pirineu orientals i nord-est de Catalunya.

A partir de dimarts les precipitacions més intenses i freqüents s’esperen a Galícia, al Cantàbric i els Pirineus occidentals, tot i que també seran probables en altres zones de la meitat nord, especialment en els entorns dels sistemes Central i Ibèric, tot i que en general seran més febles i disperses que en dies anteriors.

Al vessant mediterrani peninsular i al terç sud, predominarà el cel poc ennuvolat o amb núvols alts.

Notícies relacionades

No obstant, les temperatures diürnes pujaran de forma general, sobretot dimarts, tot i que dimecres la predicció no apunta a una tendència definida.

Durant la setmana els vents bufaran de l’oest a la Península i les Balears. En concret tindran caràcter fort o amb ratxes molt fortes al litoral Cantàbric; s’esperen intervals de fort en litorals i zones altes del nord i est peninsulars i les Balears, que aniran amainant dimarts.

Temes:

Pluges Fred