Porta fred i pluges a Espanya

La borrasca Alex ja causa estralls a França

La ciclogènesi explosiva ha ocasionat problemes a la xarxa elèctrica i ferrocarril a la Bretanya i hi ha risc vermell per inundacions

lluvia-francia

lluvia-francia / LOIC VENANCE (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La borrasca Alex ha provocat problemes a les xarxes elèctriques i en algunes línies de ferrocarril després de la seva entrada durant la nit de dijous a divendres a França d’oest a est i ha assolit ràfegues de vent de fins a 186 quilòmetres per hora a Belle-Île, a Bretanya.

La Prefectura (delegació del Govern) de Morbihan va indicar que aquesta matinada hi havia 80.000 vivendes sense electricitat.

La circulació de trens va quedar interrompuda entre Quimper i Rennes, cosa que segons la companyia ferroviària SNCF s’hauria de prolongar fins al final del matí, recull Efe.

Risc d’inundacions

La situació més delicada per a les pròximes hores és a la Costa Blava, i en concret al departament dels Alps Marítims, amb capital a Niça, que està en alerta roja per risc d’inundacions. Allà s’han suspès les classes a les escoles de forma preventiva.

El servei meteorològic francès va indicar a la seva pàgina d’internet que, a més del rècord de Belle-Île, també es van registrar vents de 157 quilòmetres per hora a Groix, 135 a Sarzeau, 116 a la ciutat de Rennes o 111 a la de Saint-Nazaire.

La borrasca va deixar igualment fortes precipitacions a la Bretanya, d’entre 20 i 50 litres per metre quadrat a diverses estacions meteorològiques en els departaments de Finistère, Morbihan i Costes d’Armor. Per exemple, van caure 46 litres en sis hores a la ciutat de Saint-Brieuc i 43 a Morlaix.

 

Météo France espera des d’aquest matí xàfecs tempestuosos procedents del mar que poden anar acompanyats de violentes ràfegues de vent.

Les precipitacions, que puntualment seran també de calamarsa, s’intensificaran durant la tarda i continuaran a la nit.

Pluges abundants

Notícies relacionades

Els serveis meteorològics adverteixen que poden caure entre 40 i 60 litres per metre quadrat en poc temps i fins a 50 a 80 litres al nord-est dels Alps Marítims.

En total, el cúmul de pluges en aquest departament fins dissabte al matí en aquest episodi podria situar-se entre 100 i 150 litres per metre quadrat i fins a 250-300 litres al nord-est. 

Temes:

Pluges