Les conseqüències de la Covid

El setembre acumula ja un augment de la mortalitat a Espanya de més del 10%

L'excés de defuncions és superior en les dones i es concentra en els majors de 74

Un ata??d junto a varias coronas de flores f??nebres en el Tanatorio Crematorio M??mora Coslada el mismo d??a en el que el Ayuntamiento de Madrid ha informado que Funeraria de Madrid no dar?? servicio a fallecidos por Covid-19 hasta no tener el material necesario, en Coslada/Madrid (Espa??a) a 23 de marzo de 2020.

Un ata??d junto a varias coronas de flores f??nebres en el Tanatorio Crematorio M??mora Coslada el mismo d??a en el que el Ayuntamiento de Madrid ha informado que Funeraria de Madrid no dar?? servicio a fallecidos por Covid-19 hasta no tener el material necesario, en Coslada/Madrid (Espa??a) a 23 de marzo de 2020. / Ricardo Rubio (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El setembre ha registrat un augment de la mortalitat del 10,2% en el total de la població espanyola en relació amb el nombre màxim de morts previstes per a aquest mes, segons el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo) que elabora l’Institut de Salut Carles III

Entre l’1 el 27 de setembre, van morir a Espanya 29.486 persones, 2.722 més que les esperades, una dada paral·lela a l’increment dels contagis i de la pressió hospitalària per la Covid. 

L’excés de defuncions és superior en les dones (11,9%) que en homes (10,1%) i es concentra en els majors de 74 anys, amb un augment de la mortalitat del 12% en el conjunt d’Espanya. 

No obstant, aquestes dades estan lluny de la taxes de mortalitat de la fase aguda de la pandèmia, que van arribar a un excés de morts del 62,5% entre l’11 de març i el 9 de maig passats. 

Des que va començar la crisi sanitària, s’han registrat tres períodes en què s’ha detectat un augment de la mortalitat durant almenys dos dies seguits. 

De l’11 de març al 9 de maig, del 28 de juliol al 15 d’agost, coincidint amb el període més calorós de l’any, i entre l’1 i el 27 de setembre, data en la qual es va tancar aquest últim informe. 

Majors de 74 anys

Per edats, l’augment de defuncions més gran s’està produint en aquest últim període en els majors de 74 anys, amb un increment del 12,1%, seguit del col·lectiu entre 65 i 74 anys –6,4 d’increment. 

Per sota dels 64 anys, la taxa d’excés de mortalitat se situa en el 4% en el conjunt d’Espanya. 

Per comunitats, Madrid és la que més ha vist incrementat el nombre de morts, un 33,5% durant el mes de setembre, tot i que molt lluny del 197% d’excés registrat en les primeres setmanes de l’alerta sanitària. 

La Rioja va tenir un excés puntual del 82,1%, però només entre el 14 i el 20 de setembre, igual com Castella-la Manxa, que també va experimentar un ascens de les defuncions del 28% del 10 al 22 d’aquest mes. 

Notícies relacionades

En els primers dies de setembre, l’excés de mortalitat va ser del 20,3% a la regió de Múrcia, mentre que al País Basc, va ser del 24,8, en un període del 10 al 20 de setembre. 

Andalusia també va registrar un període de 10 dies, del 6 al 17 de setembre, amb un excés de mortalitat del 14% en el conjunt de la comunitat.