COP DUR

El primer home curat del VIH té un càncer en fase terminal

Timothy Ray Brown va escriure una pàgina de la història mèdica del VIH, el virus que causa la sida

undefined55139586 this handout photo obtained september 27  2020 courtesy of m200927195815

undefined55139586 this handout photo obtained september 27 2020 courtesy of m200927195815 / MICHAEL LOUELLA

2
Es llegeix en minuts
AFP

Timothy Ray Brown, el nord-americà que es va convertir el 2008 en el primer home en curar-se del VIH, té un càncer en fase terminal, va anunciar la seva parella.

«Timothy no mor pel VIH, que no hi hagi dubtes», va dir Tim Hoeffgen al militant i autor Mark S. King, que va publicar dimarts un text en el seu blog i va escriure que la parella volia que ell anunciés la notícia. «El VIH no ha sigut detectat a la seva sang des que es va curar. Se’n va anar. Ara és la leucèmia. Déu meu, odio el càncer», va afegir Hoeffgen.

King va indicar a l’AFP que havia parlat amb Brown i Hoeffgen dissabte passat i que el primer està rebent cures pal·liatives a la seva casa de Palm Springs, a Califòrnia. «Continuaré lluitant fins que ja no pugui lluitar», va dir el malalt a Mark S. King per telèfon. Timothy Ray Brown va escriure una pàgina de la història mèdica del VIH, el virus que causa la sida.

Leucèmia

El 1995 vivia a Berlín quan es va assabentar que havia contret el virus. El 2006 se li va diagnosticar una leucèmia. Per tractar la leucèmia, el seu metge, de la universitat de Berlín, va recórrer a un trasplantament de cèl·lules mare d’un donant amb una mutació genètica rara que li atorgava una resistència natural al VIH. L’objectiu era acabar amb el virus i la malaltia alhora.

Es van necessitar dos trasplantaments, unes intervencions perilloses, però el resultat va ser un èxit. El 2008, Brown s’havia curat de les dues coses. L’anunci inicial es va referir a ell com «el pacient de Berlín».

Notícies relacionades

El 2010 va acceptar revelar la seva identitat i des d’aleshores es va convertir en una personalitat pública. «Soc la prova viva que hi pot haver una cura per la sida», va dir a l’AFP el 2012. Des del seu cas, només s’ha anunciat una altra remissió d’un contagiat del VIH, el març el 2019. Aquest pacient, Adam Castillejo, va ser sotmès al mateix tractament que Brown i ara es considera que està totalment curat.

 El mètode del trasplantament de cèl·lules mare no es considera un tipus de tractament realitzable a causa dels riscos que implica: per poder dur-la a terme s’ha de suprimir el sistema immunitari del receptor amb quimioteràpia per «substituir-lo» pel del donant. Els tractaments antiretrovirals permeten avui que els contagiats pel VIH puguin viure amb normalitat.

Temes:

Sida