L'ENFRONTAMENT ENTRE ELS DOS GOVERNS, EVIDENT

Ayuso no tanca Madrid i trenca la treva amb Sánchez

L'Executiu autonòmic es limita a ampliar el tebi confinament a vuit zones bàsiques de salut més

La Comunitat no fa cas de les pressions del Govern central perquè decreti mesures més dràstiques

illa / periodico

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La feble treva que van firmar Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso dilluns passat a la Reial Casa de Correus, seu de l’Executiu autonòmic, s’ha trencat abans de donar fruits. El Govern central ha tractat d’utilitzar el comitè de col·laboració, creat després de la reunió entre els dos presidents, per encarrilar la Comunitat de Madrid cap a mesures més dràstiques, fent cas de l’«experiència acumulada» en la lluita contra la pandèmia i el criteri de la majoria dels experts, però en vista que aquesta estratègia no donava resultats i el Gabinet d’Ayuso seguia entossudit amb els confinaments tebis, els dos executius van mostrar aquest divendres, sense embuts, les seves desavinences.

Al mateix temps que el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, explicava que Madrid ampliarà a vuit zones més les restriccions que van entrar en vigor dilluns en 37 àrees sanitàries i que permeten lliures moviments en aquests barris i que pugui sortir i entrar perimetralment per motius laborals, escolars i una infinitat més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer per evidenciar la seva disconformitat i difondre quines han sigut les «recomanacions» que el Govern central ha traslladat a l’autonòmic en l’esmentat òrgan de cooperació i a través de missatges i trucades. La sola compareixença del ministre, sorprenent i en paral·lel a les explicacions de Zapatero, donava compte del fort xoc entre les dues administracions. 

La primera petició va ser que les limitacions de moviments i d’aforaments acordades fa una setmana (i contingudes en l’ordre 1178/2020) s’apliquin a la capital en el seu conjunt i a tots els municipis amb una incidència acumulada superior a 500 positius per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

Illa va al·legar que aquest nivell de contagi és el doble que la mitjana del país, que està en 282. Segons les dades epidemiològiques de la Comunitat de Madrid, d’entre les localitats de més de 50.000 habitants, només se’n lliurarien Boadilla del Monte, Pozuelo de Alarcón, Rivas-Vaciamadrid, Las Rozas i Valdemoro. Per això també va tornar a pronosticar el titular de Sanitat que s’acosten «setmanes molt dures» a la regió. 

La recomanació per tot Madrid

La segona petició del ministeri, que sí que s’ha vist satisfeta, és que recomani a tots els madrilenys evitar «tots els moviments innecessaris». Zapatero va llançar aquest consell en la roda de premsa en què va anunciar els nous ‘tancaments’, però l’experiència ha demostrat que aquest tipus de suggeriments amb prou feines tenen impacte en el control de l’epidèmia.

I, finalment, el Govern va demanar que es prohibeixi el consum a la barra de tots els restaurants madrilenys i es restringeixi l’aforament al 50% a les terrasses. El viceconseller,  fitxat per Ayuso per ser l’artífex de l’hospital a Ifema, va al·legar que aquesta recomanació es va veure satisfeta fa dies quan es va decretar que entre les cadires de diferents taules hi ha d’haver un metre i mig de separació.

Així les coses, mentre Illa assenyalava que «no val un cert gradualisme» i «no hi ha cap altra drecera» que actuar amb «determinació», l’integrant del Govern d’Ayuso assenyalava que cal esperar 15 dies perquè les «dures» mesures posades en marxa dilluns a 37 barris i que aquest divendres van ser avalades pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid donin resultat, perquè no ha passat res entre dilluns i divendres» que els obligui a variar el rumb.

«La meva tasca és protegir el ciutadà i hem de ser molt cauts a l’hora de prendre mesures que afectin l’estat socioeconòmic i tinguin conseqüències gairebé igual de dolentes per a la salut dels ciutadans que el virus», va al·legar, mentre va mostrar el seu desacord amb què el Govern central no apliqui «criteris homogenis», ja que Navarra supera els 600 casos per 100.000 habitants i no està sent pressionada cap al confinament. A més, va reivindicar l’autonomia de Madrid per seguir el seu camí: «Un espai de col·laboració no ha de ser d’imposició». 

Els ‘whatsapps’ entre les dues administracions

Zapatero es va queixar a més que en la primera reunió del comitè bilateral anomenat Grup Covid-19, feta dimarts, el Govern central no els va traslladar cap recomanació respecte a la mobilitat. No obstant, fonts del Ministeri de Sanitat van indicar que aquesta setmana els van fer arribar les recomanacions i advertències verbalment i per escrit

Illa va recomanar limitar la mobilitat a tota la regió, prohibir el consum en barra i rebaixar l’aforament de les terrasses al 50%

En concret, relaten que dijous al matí tant Illa com la seva secretària d’Estat, Silvia Calzón, l’hi van enviar per Whatsapp tant al conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, com al seu número dos, Zapatero, abans de la reunió del Grup Covid-19, i després les van discutir en la reunió que van fer a partir de la una del migdia. Fonts del Govern afegeixen que tant el conseller com l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, estaven d’acord a endurir les mesures, apreciació que tots dos van desmentir rotundament. 

Aquest divendres, van afegir des de la Moncloa, el director de Gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, va contactar amb el seu homòleg, Miguel Ángel Rodríguez, per persuadir-lo que prenguessin les mesures recomanades per Sanitat. Aleshores, Illa havia rebut la confirmació que Madrid no assumiria les peticions de l’Executiu. La conversa entre els dos homes de confiança de Sánchez i Ayuso no va obtenir resultats. Llavors, la Moncloa va avançar a Madrid que el ministre explicaria davant l’opinió pública quina era la postura de Sanitat, un gest que en el Govern regional van percebre com un acte d’hostilitat. 

En aquest context, la pilota està ara a la teulada de la Moncloa, que ha de decidir si deixa que Ayuso s’estavelli –o potser tingui èxit, que es podria atribuir més a la por ciutadana del virus i les sancions que a l’efectivitat de les mesures– o pren el control. El ministre va remarcar que el Govern continuarà atenent les reunions del Grup Covid-19 amb un «esperit constructiu i de lleialtat», però també de molta claredat. O sigui, verbalitzant allò amb què no està d’acord.

Redondo va trucar a Rodríguez perquè fes marxa enrere. No ho va fer. El Govern confia que Ayuso «rectifiqui» però no descarta intervenir

No obstant, aquest comitè conjunt queda tocat, a l’evidenciar-se les discrepàncies de manera nítida. Illa va evitar fer retrets a Ayuso, remarcant que totes les comunitats estan actuant per lluitar contra la pandèmia, però preguntat diverses vegades pels periodistes si l’Executiu decretaria l’estat d’alarma en cas que les mesures no funcionin i la situació epidemiològica no millori, va deixar aquest avís explícit: «Sobre el que passarà en els pròxims dies, ja ho anirem veient».

És a dir, el Govern ja no descarta intervenir. El dubte és quan. Fonts de la Moncloa van insistir a EL PERIÓDICO que la interlocució amb la comunitat no s’ha trencat i es confia que Ayuso «rectifiqui» d’aquí a una setmana. No sembla, a priori, que això succeeixi. Ella mateixa va dir aquest divendres a Twitter que les seves mesures són «les adequades». I va ser recolzada per Génova

En tot cas, la jugada és també política. L’Executiu pretén deixar en evidència la gestió d’Ayuso i considera que la intervenció d’Illa d’aquest divendres la deixa «molt tocada». Decretar l’alarma i assumir les regnes, interpreten a la Moncloa, mostraria més encara la seva debilitat i no suposaria un «desgast» per a Sánchez. 

Les noves zones confinades

Notícies relacionades

Les noves vuit zones confinades són Panaderas, a Fuenlabrada; Miguel Servet i Doctor Trueta, a Alcorcón; García Noblejas, al districte madrileny de Ciudad Lineal; Vicálvaro-Artilleros, al districte de Vicálvaro; Orcasitas, al districte d’Usera; i Campo de la Paloma i Rafael Alberti, al de Puente de Vallecas.

Amb aquesta decisió, s’han deixat fora vuit altres zones que superen els 1.000 casos per 100.000 habitants. L’argument per no actuar a més barris és que, o bé no tenen una tendència de contagi creixent, o bé la seva situació geogràfica dificulta el control de mobilitat. De fet, Madrid ha demanat ajuda de l’Exèrcit i les forces i cossos de seguretat per poder fer més controls a les zones ‘tancades’, que fins ara estan sent aleatoris i dissuasoris.