comunitat de madrid

La coordinació entre Sánchez i Ayuso només dura quatre dies

Mesures que no responen a les recomanacions, criteris diversos i estratègies comunicatives per lliure escenifiquen el final d'aquesta pau

Illa recalca que el grup seguirà el seu curs i parla de «cooperació reforçada»

undefined55040717 el jefe del ejecutivo  pedro s nchez  junto a la presidenta 200921132532

undefined55040717 el jefe del ejecutivo pedro s nchez junto a la presidenta 200921132532 / EUROPA PRESS J Hellin POOL

3
Es llegeix en minuts
Ángel A. Giménez (EFE)

Quatre dies després de la reunió Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso per escenificar la seva aposta per la coordinació, el Govern d’Espanya i la Comunitat de Madrid han donat mostres del contrari.

Tres factors ho demostren: recomanacions en un sentit però mesures en un altre; criteris tècnics dispars; i estratègies de comunicació que aparentment van per lliure:

1. Recomanacions de Sanitat, restriccions de la Comunitat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut en roda de premsa a la Moncloa per anunciar que la seva recomanació al Govern de Díaz Ayuso havia sigut ampliar les restriccions de mobilitat a tota la ciutat de Madrid i als municipis que superin els 500 casos per 100.000 habitants. També ha advocat per estendre altres mesures a tota la comunitat, com la prohibició del consum en barra en bars i cafeteries o l’ocupació al 50% de les terrasses.

A la mateixa hora, en una altra roda de premsa, el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, anunciava que les restriccions de moviments aplicades a 37 àrees sanitàries de la comunitat s’estendran des de dilluns a vuit municipis més, mesura que afectarà en total a un milió de persones.

El viceconseller madrileny ha explicat que en la reunió del Grup Covid-19 d’ahir es va parlar de la recomanació del Ministeri i que la Comunitat va defensar la seva posició: que «les mesures que eren vàlides dilluns ho continuen sent perquè hi ha hagut cap canvi».

Illa ha remarcat a la Moncloa que «en aquest estadi» són les comunitats autònomes les que han de prendre decisions. «Han fet públiques les que han volgut i jo exposo les recomanacions que creiem que haurien de prendre».

2. Criteris no homogenis:

El Ministeri, com ha explicat el seu titular, proposa actuar quan la incidència de contagis superin els 500 casos per cada 100.000 habitants durant els últims 14 dies. 

El Govern madrileny, en paraules del seu viceconseller en matèria sanitària, defensa actuar quan la taxa superi els 1.000 casos per cada 100.000 habitants.  Zapatero ha reclamat aquest divendres «criteris homogenis» perquè, segons les seves paraules, hi ha comunitats amb una taxa que ronda els 650 casos per cada 100.000 habitants i no s’ha plantejat confinaments perimetrals.

3. Una roda de premsa convocada a les 12.00 hores. Una altra a les 11.55 hores

Passades les 11.30 hores, els mitjans han rebut un missatge de la Secretaria d’Estat de Comunicació amb una convocatòria, per a les 11.55, de Salvador Illa. Havia de fer una roda de premsa després de la reunió del comitè de seguiment del coronavirus que ha encapçalat el president, Pedro Sánchez. A les 12.00 hores estava prevista la de Zapatero.

Les compareixences davant els mitjans han sigut simultànies. Mentre el ministre defensava el tancament de Madrid, el viceconseller anunciava l’ampliació de les restriccions a vuit zones sanitàries.

Notícies relacionades

Les administracions central i madrilenya van crear un espai de coordinació dilluns passat que van denominar Grup Covid-19. Van fer la primera reunió aquell mateix dia i, des d’aleshores, n’hi ha hagut una cada dia. En cadascuna s’han discutit propostes com la contractació de 300 metges extracomunitaris o la participació d’agents de les forces armades. També l’amplitud de les restriccions, com ha revelat Zapatero aquest divendres. Illa, malgrat tot, ha recalcat que l’esmentat grup seguirà el seu curs i ha parlat de «cooperació reforçada».

EFE

Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso van comparèixer junts en una roda de premsa dilluns i van destacar la importància de la coordinació. Quatre dies més tard, representants dels dos governs han comparegut per separat i amb propostes diferents.