L'ENDIMONIAT TAULER POLÍTIC

El Govern fa equilibris en la treva amb Ayuso

El PSOE es retira de la manifestació contra la presidenta, però manté les crítiques

Montero dissocia la crida a la unitat de l'Executiu de la posició del PSOE i Unides Podem

Encuentro entre Sánchez y Díaz Ayuso, el pasado 21 de septiembre

Encuentro entre Sánchez y Díaz Ayuso, el pasado 21 de septiembre / JOSE LUIS ROCA

8
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El dia 2 d’armistici  es va aixecar complicat i confús. No serà l’únic, perquè al Govern de coalició li continuarà costant guardar l’equilibri. Carregar contra Isabel Díaz Ayuso i la seva gestió sense sortir de la línia, sense que es facin miques la crida a la «unitat» davant el virus que reiteradament va reiterar Pedro Sánchez en la seva cimera de dilluns amb la presidenta madrilenya a la Reial Casa de Correus de la capital, la seu de l’Executiu autonòmic. Les dificultats es van palpar de seguida, amb missatges dispars entre el Govern –la part socialista, no Pablo Iglesias– i els dos partits que el sustenten, i també dins d’ells. I és que Madrid, a més d’epicentre de la Covid-19 a Europa, és escenari polític de primer ordre. Per a tothom.

Ja divendres, quan Ayuso va anunciar el confinament de 37 zones sanitàries –13% de la població de la regió, més de 850.000 persones–, membres de l’Executiu, en privat, van ratllar les mesures de «confuses» i «ineficaces». De portes enfora, cap retret. «No venim a avaluar, ni a tutelar, venim a recolzar», va remarcar Sánchez després de la seva cita amb la dirigent del PP.

El discurs del PSOE, en canvi, continuava sent combatiu, d’oposició a una presidenta regional a la qual la majoria de quadros del partit qualifica, directament, d’«incompetent», «incapaç». El PSOE, amb Podem, Més Madrid, IU, sindicats i associacions veïnals i de defensa de la sanitat pública, dilluns va rubricar un manifest per demanar un pla «rigorós» i basat en «criteris científics» per afrontar la pandèmia a «tota la regió». Un text unitari que incloïa la convocatòria d’una manifestació diumenge que ve. La crítica unànime de l’esquerra és que la Comunitat de Madrid ha llançat mesures «segregadores», discriminatòries contra els barris i municipis més pobres, en què les condicions de vida són més complicades i en què els ciutadans tenen més dificultats per guardar les quarantenes. 

Però ahir, a primera hora i a la SER, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recomanar a tots els madrilenys limitar la mobilitat a l’essencial. Després, el secretari general del PSOE (i delegat del Govern a la comunitat), José Manuel Franco, va desfer un pas: el seu partit no acudirà a la protesta del 27 de setembre.

«No és el moment per sortir al carrer», va dir, tot i que siguin «cent per cent» justes les «reivindicacions» del manifest. Alhora, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, no va desautoritzar la convocatòria, però sí que va demanar els participants que compleixin les mesures de seguretat. La número dos del PSOE va denunciar que el PP, que «va encoratjar» les manifestacions a Núñez de Balboa en ple estat d’alarma, «critica» ara que surtin al carrer «els treballadors de Villaverde, Usera i Vallecas». És el sud de la regió, la més deprimida, la que «està tancada», va recordar.

El PSOE assumeix les peticions «justes» del manifest, però creu que «no és moment de sortir al carrer»

Lastra va reclamar als conservadors que no es presentin com a víctimes, perquè ho són «els centenars de milers de treballadors que han fet el que els van dir que havien de fer i ara es veuen assenyalats i estigmatitzats». Al PP no li va resultar suficient la rectificació dels socialistes. «No val retirar-te mentre s’anima que s’assisteixi», va assegurar la portaveu popular, Cuca Gamarra.

Però aquesta actitud d’elevar-se sobre les discrepàncies, per rellevants que siguin, de mirar més enllà i cridar a la «unitat» per «doblegar la corba», no compromet tot el Govern. A primera hora, el vicepresident segon i líder de Podem va carregar amb força contra Ayuso. Segons Iglesias, la presidenta, que durant la seva compareixença amb Sánchez va assegurar que la Covid «porta problemes de delinqüència, ocupació i menes», està «criminalitzant la pobresa».

Pulla d’Iglesias

«Com a Govern, estem obligats a assistir a les administracions, però això no significa compartir el que estan fent el PP, Cs i Vox a Madrid», va dir a TVE Iglesias, que va advocar per prendre «mesures molt diferents de les del bloc de la dreta». Entre d’altres, garantir la contractació de «més metges, infermers, rastrejadors i professors», així com una «menys saturació del transport públic».

Després del Consell de Ministres, tant Illa com la portaveu es van aferrar a la prudència. El titular de Sanitat sí que va remarcar que és clau «actuar amb determinació i prendre el control», però va evitar els retrets cap a Ayuso. María Jesús Montero va fer el mateix: la «prioritat absoluta» del Govern és lluitar contra la pandèmia units, al marge que els partits estiguin «legitimats» per expressar la seva opinió. És a dir, que una cosa és l’Executiu, que persevera en la seva crida a la unitat, i una altra els partits que el recolzen, que poden obrar segons creguin, si bé el PSOE, va recordar, no és entre els convocants de la manifestació de diumenge.

Ayuso «criminalitza la pobresa», denuncia Iglesias. El seu partit diu que anar o no a la manifestació és una cosa «personal»

Els morats també van baixar un esglaó: Pablo Echenique, portaveu parlamentari d’Unides Podem, va assenyalar que anar o no a la marxa de diumenge és una decisió «personal». El diputat no recomanava l’assistència a la protesta, tot i que sí que va portar a col·lació com en els últims mesos «s’han vist moltes manifestacions de tots els colors», per la qual cosa «no pot ser» que ara «s’ataqui» la de diumenge perquè «sigui de gent treballadora». «A veure si es poden manifestar els negacionistes de les zones acabalades i no els residents de zones com Usera», va sentenciar Echenique. En canvi, la portaveu estatal de Podem i a l’Assemblea de Madrid, Isa Serra, va instar a la mobilització com a única manera de «protegir»-se

«No estem en el tacticisme polític, sinó en la solució, en assumir la responsabilitat. Les nostres polítiques, les que nosaltres recomanem i les que va citar Illa [el ministre és partidari d’ampliar les restriccions a tot Madrid i defensa que tornar a les fases de desescalada pot ser un «bon instrument» per aconseguir doblegar la corba], s’acaben imposant», pronosticaven en el Govern. De fet, apuntaven que la mateixa Ayuso s’havia descobert, a l’admetre a Onda Cero que no és «coherent» aplicar unes restriccions en unes zones i no prendre mesures addicionals en les altres. No obstant, a la Moncloa no deixen de remarcar que el Govern ja ha injectat 1.787 milions d’euros (1.495 per a sanitat i 292 més per a educació): «¿Què han fet amb ells, què han fet amb el que van prometre al ministeri per passar de fase?». 

Doble línia

Fonts de l’Executiu assenyalaven al seu torn a aquest rotatiu que Franco no havia sigut «encertat» al subscriure la convocatòria del pròxim diumenge, sobretot perquè el Govern «no està en això». No obstant, en l’entorn del líder del PSOE-M i delegat del Govern a Madrid afirmaven que aquest va acabar reculant per sentit comú, no per indicació de dalt. «Els punts del manifest els assumim. Però ens va semblar assenyat i coherent no secundar com a partit la manifestació».

El president, Pedro Sánchez, i la cap de l’Executiu madrileny, Isabel Díaz Ayuso, durant la seva compareixença conjunta a la Reial Casa de Correus de Madrid, aquest 21 de setembre, després de la seva reunió. / emilio naranjo (efe)

A Ferraz, també es defensa aquests dos papers, el de l’Executiu i el del partit. «El Govern fa la seva feina i la fa molt bé: cooperar i ajudar la Comunitat de Madrid des de la seva posició institucional —indicava a aquest diari un càrrec rellevant de la cúpula socialista. Això no significa que els partits no puguem denunciar allò que considerem, i continuem exigint a Ayuso que prengui mesures respecte a sanitaris, centres de salut, PCR, aglomeració als mitjans de transport, etc., i denunciant les mesures incoherents (com ella mateixa va dir a Onda Cero) que han pres. Divendres, [Pablo] Casado estava dient covard i deslleial a Pedro. I s’han passat el cap de setmana així».

«No estem en el tacticisme», indiquen a l’Executiu. Franco va recular per «sensatesa»

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el que no és «prudent», prossegueix aquesta mateixa responsable, és «convocar una manifestació quan tens transmissió comunitària del virus i les autoritats sanitàries recomanen que les relacions socials se circumscriguin a l’àmbit més pròxim».

Hi ha marxa enrere, sí, però la línia dura contra Ayuso no s’evapora. Sens dubte, no del discurs dels partits que sustenten l’Executiu. Sánchez manté així una doble estratègia política: de prudència en l’institucional, d’oposició i combativa en els partits. 

Les 24 banderes, posades per la Moncloa

La foto de la cita de Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, dilluns, estava cuidada al mil·límetre. L’escenografia va ser pactada pels dos equips, comandats pels seus respectius caps de Gabinet, Iván Redondo i Miguel Ángel Rodríguez. Es va triar, per instal·lar la tarima, un tret de càmera que tenia com a fons l’arcada del pati principal de la Reial Casa de Correus. La Moncloa va plantejar col·locar un «tapís de banderes», 12 espanyoles i 12 madrilenyes, perquè servís com a teló que acompanyés els dos líders i evités que un dels murs de l’arcada dividís, en imatge, Sánchez i Ayuso. A més, es va decidir col·locar una petita plataforma forrada en vermell per realçar els dos mandataris, que van intervenir situats davant dos faristols transparents.