Centenars ja han mort

200 balenes cap d'olla més es mantenen encallades a Tasmània

Una biòloga assegura que es pot sentir les balenes cridant-se unes a les altres en senyal de socors

ballenitas / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un segon grup d’unes 200 balenes cap d’olla s’han quedat encallades a la costa occidental de l’illa de Tasmània, després que les autoritats australianes iniciessin un operació per rescatar-ne 270 més encallades dilluns.

Els membres dels equips de rescat han especificat que aquest nou grup s’ha trobat durant el matí d’aquest dimecres a uns 7 quilòmetres al sud de la ubicació en la qual van quedar encallades les altres balenes, Macquarie Harbour.

La biòloga de fauna silvestre del Programa de Conservació Marina Kris Carlyon ha lamentat que és el major nombre de balenes encallades registrat a Tasmània. Així mateix, ha descrit la situació com «de confrontació», i ha assegurat que pot sentir-se les balenes cridant-se unes a altres en senyal de socors.

Per la seva part, el director regional per al nord-oest del Servei de Parcs i Fauna de Tasmània, Nic Deka, ha puntualitzat que aquest nova varada probablement forma part de l’esdeveniment registrat dilluns i no són dos esdeveniments separats. 

Referent a això, Carlyon ha puntualitzat que les causes dels encallaments són amb freqüència desconegudes i podrien atribuir-se a una «simple desaventura».

Les autoritats australianes van rescatar dimarts un «petit nombre» de les 270 balenes cap d’olla encallades originalment. Però centenars de balenes cap d’olla van morir en un encallament.

Operació per alliberar-les

Dimecres es van trobar 200 balenes cap d’olla d’aleta llarga a Macquarie Harbour, a l’escarpada i poc poblada costa oest de Tasmània, cosa que eleva a 470 el nombre de cetacis que van encallar aquesta setmana a la badia.

Unes 270 balenes cap d’olla van ser trobades dilluns. Es va intentar alliberar els mamífers d’un banc de sorra al qual només es pot accedir per barco.

Segons el director del Servei de Parcs i Vida Silvestre, Nic Deka, la major part del grup descobert dimecres al matí per un equip de vigilància aèria ha mort.

«Tenim un barco que va arribar al lloc fa poc, així que van avaluar el grup més petit trobat dimecres i totes aquestes balenes estan mortes», va declarar a l’AFP. «Actualment estan avaluant el més gran».

Un equip de 60 conservacionistes, voluntaris i treballadors de piscifactories locals participen en les operacions de rescat dels cetacis trobats dilluns, que estan parcialment submergits.

En el millor dels casos «entre 50 i 70 balenes són potencialment encara vives», va dir Deka. «Així que són els animals en els quals ens focalitzem».

Els socorristes van passar dimarts a les fredes aigües poc profundes i en van alliberar unes 25, utilitzant barcos equipats per guiar-les de tornada a l’oceà.

Encallament massiu

«És una feina dura, algunes d’elles estan submergides fins al pit en aigua freda, així que mirem de fer rotar els equips», va dir Deka. «És físicament molt esgotador. També, emocionalment».

El descobriment de 200 balenes més converteix aquest encallament massiu en el més gran registrat a Tasmània, un estat insular australià davant la costa sud.

Les balenes trobades dimecres estaven a entre 7 i 10 quilòmetres del primer grup i s’està ampliat l’àrea de recerca per veure si n’hi ha més d’atrapades a prop.

Notícies relacionades

«La bona notícia és que la majoria de les balenes que van ser rescatades encara estan en aigües profundes i nedant», va declarar Deka als periodistes a la pròxima ciutat de Strahan. «No s’han quedat encallades».

Fa uns 20 anys es va produir un incident similar a Tasmània. Curiosament les balenes i dofins només queden encallats a l’illa de Tasmània i no a la resta de la immensa costa australiana.