Unes 90 han mort

Operació de rescat per salvar 180 balenes encallades a Austràlia | VÍDEO

Els encallaments són relativament freqüents a Tasmània, però aquest és preocupant per la quantitat d'animals afectats

ballenas-varadas / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 90 balenes cap d’olla han mort i 180 més segueixen encallades en una badia de Tasmània, al sud d’Austràlia, van anunciar les autoritats, que van llançar aquest dimarts una difícil operació de rescat.

Els científics van precisar que dos grups d’aquesta espècie de cetacis dentats de la família dels delfínids van encallar en bancs de sorra a Macquarie Harbour, una badia tancada per un pas estret a la costa oest, salvatge i poc poblada de Tasmània.

En els vídeos es veu els mamífers esforçant-se per escapar-se d’aquestes aigües poc profundes. Les llanxes i embarcacions semirígides dels socorristes naveguen al voltant per mirar d’ajudar-los a sortir a la superfície. En algunes fotografies es veu socorristes amb vestits de neoprè dempeus, submergits en l’aigua fins a la cintura, a pocs metres dels cetacis encallats.

Kris Carlyon, biòleg empleat pel Govern, va dir que al voltant d’«un terç» dels animals van morir dilluns a la nit, i que salvar les balenes pilot vives constitueix un «desafiament» que podria portar dies, sobretot perquè per acostar-se a elles cal utilitzar un barco.

Encallaments freqüents

Els encallaments de mamífers marins són relativament freqüents a Tasmània, però aquest és preocupant per la quantitat d’animals afectats.

Unes 60 persones, inclosos empleats de granges aqüícoles veïnes, participen en aquesta operació de rescat, molt complicada pel fred, la humitat i un règim de marees irregular.

Carlyon va afirmar que la majoria de les balenes pilot, que estan parcialment sota l’aigua, haurien de poder sobreviure diversos dies i que aquest clima, desagradable per als éssers humans, juga a favor d’aquests mamífers marins. 

«Fa mal temps per a les persones, però per als cetacis és ideal, per la humitat i per la frescor», va explicar als periodistes a la localitat pròxima de Strahan, al nord de la badia.

Seleccionar els que se salven

Els socorristes hauran de seleccionar els animals que salven i centrar-se en aquells que són més accessibles i els que semblen més sans.

La majoria dels cetacis d’un grup d’uns 30 d’encallats en una platja van morir dilluns. I s’estima que des d’aleshores n’han mort al voltant de 60 encallats en bancs de sorra.

Carrera contra rellotge

Quan aquests cetacis (animals molt socials) surtin a la superfície, l’altre desafiament serà ajudar-los a evitar els bancs de sorra de Macquarie Harbour perquè arribin a alta mar.

Els científics no s’expliquen el motiu d’aquests encallaments massius. És possible que el grup s’hagi perdut a l’acostar-se massa a la costa per caçar o que hagi seguit un o dos cetacis que van encallar.

Karen Stockin, especialista en mamífers marins de la universitat de Massey, a Nova Zelanda, afirma que Tasmània és un lloc freqüent d’encallament per a les balenes cap d’olla, una espècie que no es considera amenaçada.

«Sembla ser una trampa coneguda per a les balenes. Hi ha encallaments freqüents en aquest sector», va declarar a l’AFP.

Tot i que els caps d’olla es consideren cetacis resistents, els socorristes deslliuren una carrera contra el rellotge, va afegir. Entre els riscos per als mamífers destaca que no puguin refredar el seu cos, que els músculs es deteriorin o que alguns dels seus òrgans s’aixafin pel contacte prolongat amb el fons.

Notícies relacionades

La seva naturalesa social també pot ser perjudicial, perquè alguns animals alliberats poden intenten quedar-se amb el grup i tornar a encallar

El temps tampoc és un element favorable. «Com més ràpida sigui l’operació de rescat, més possibilitats de supervivència hi haurà» 

Temes:

Austràlia