Pandèmia

Les presons catalanes reprenen els vis a vis en ple rebrot

Una ordre de Justícia entra en vigor aquest dilluns reobrint les presons de Catalunya a les trobades de presos i familiars sense vidre pel mig

Funcionaris de presons s'han queixat al secretari de Mesures Penals pel «risc de contagi de Covid-19 entre la població reclosa»

undefined51234209 barcelona 5 12 2019 sociedad   tema vih  prisi n de brians 2200921132444

undefined51234209 barcelona 5 12 2019 sociedad tema vih prisi n de brians 2200921132444 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«De manera progressiva i igual a tots els centres penitenciaris». Així es reprèn des d’aquest dilluns a Catalunya la pràctica dels vis a vis a les presons que administra la Generalitat. El contacte dels presos amb familiars o altres visites ja no es limita a la cita en locutori amb un vidre pel mig. Ho ordena un escrit de la secretaria de Mesures Penals, la institució catalana de presons, que el Departament de Justícia va emetre el passat dia 14 i ha entrat en vigor en aquesta jornada.

La situació de la pandèmia a Catalunya havia fet aconsellable suspendre els vis a vis dels reclusos. L’ordre interna que torna a permetre les visites amb contacte als centres penitenciaris catalans es titula ‘Adaptació fase de presa als centris penitenciaris. Mesures provisionals per a la presa progressiva de les comunicacions especials a partir del 21 de setembre de 2020’, i estableix que tots els presos podran fer una comunicació al mes.

De les tres modalitats de vis a vis, íntim, de convivència o familiar, l’ordre permet les dues últimes, i amb restriccions: una reunió de convivència serà possible en una sala de vis a vis amb un adult i no més de tres nens d’edats no superiors als 10 anys; una reunió familiar podrà portar-se a terme amb un adult i no més de tres nens menors de 10 anys, o bé amb dos adults i sense nens.

Els vis a vis permesos podran durar una hora, i es realitzaran prèvia presa de temperatura dels visitants, pas per passadissos separats, neteja i ventilació de 10 minuts de la sala utilitzada i distància de seguretat de dos metres. A més, s’exigeix als visitants, generalment familiars del pres, una «declaració responsable» que no han patit Covid en les últimes dues setmanes.

A la resta d’Espanya, el Ministeri de l’Interior manté suspesos els vis a vis en 30 dels 72 centres penitenciaris que administra la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries. La suspensió d’aquest tipus de trobades sense vidre pel mig es va iniciar a les presons de Madrid, el País Basc i Navarra, per l’alta incidència de contagis en aquestes comunitats autònomes.

Marxa enrere

És possible que aquesta reobertura no sigui permanent. L’ordre de Justícia preveu «avaluar l’impacte en els contagis d’aquesta primera fase de les comunicacions especials –diu l’escrit–. Depenent d’aquest impacte, es valoraran ampliacions o restriccions en les condicions de les comunicacions especials». 

Funcionaris catalans de presons consultats no veuen gaire possible una marxa enrere en aquests moments, «per la tensió que provocaria denegar visites a presos que ja les han sol·licitat i les tenen aprovades», comenten. La represa dels vis a vis preocupa també per la nova possible afluència de droga intramurs. 

Però aquest no és el principal motiu de queixa en el col·lectiu. Els vis a vis tornen a les presons de Catalunya quan, l’últim cap de setmana, la sanitat catalana ha comunicat 545 nous positius, última dada disponible d’incidència del coronavirus en la comunitat a l’espera de la dada d’aquest dilluns. El rebrot del coronavirus ha descendit, però manté una incidència alta. 

El sindicat de presons Acaip-Catalunya va escriure el dia 17 al secretari de Mesures Penals, Armand Calderó, demanant-li que retardés la reobertura 15 dies més. La carta l’adverteix que «el restabliment d’aquesta modalitat de comunicacions augmenta el risc de contagi de Covid-19 entre la població reclosa», i considera que «la declaració responsable no garanteix que el signant sigui lliure de Covid-19».

Notícies relacionades

Per a la central sindical, majoritària en les presons espanyoles, la reobertura a les presons catalanes contradiu una resolució de la Generalitat publicada en el Diari Oficial el passat 16 de setembre, que prorroga les mesures especials de salut pública per contenir la pandèmia. Aquesta resolució, recorda la carta que va dirigir Acaip al cap de les presons catalanes, recomana que «la població es mantingui al seu domicili i que es limiti la circulació per les vies d’ús públic».

Aquest dilluns, el sindicat ha elevat el to de la seva protesta difonent un comunicat titulat ‘Jugar amb la vida de treballadors i presos’. El comunicat es queixa: «Avui, amb un rebrot en clara expansió, insistim en la necessitat de ser prudents».