la gestió de la crisi sanitària

Catalunya també estudia escurçar la quarantena per coronavirus a 10 dies

El secretari de Salut Pública preveu disposar de 100.000 dosis de la vacuna al desembre per als més vulnerables

Argimon creu que per Nadal continuarà vigent la prohibició de les reunions de més de 10 persones

zentauroepp54820886 barcelona 07 09 2020  sociedad  carpa anexo del cap passeig 200908135819

zentauroepp54820886 barcelona 07 09 2020 sociedad carpa anexo del cap passeig 200908135819 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya també estudia escurçar la quarantena per coronavirus de 15 a 10 dies després que ahir el Ministeri de Sanitat admetés aquesta possibilitat. Argimon ha dit, en una entrevista a RAC-1, que la decisió es prendrà ben aviat. Es pot recordar que a Espanya no són necessaris els catorze dies si, a partir de deu i després de tres dies més sense símptomes, es realitza una PCR i el resultat és negatiu. 

El secretari de Salut Pública ha explicat que fa un mes va canviar el protocol i algun dels seus experts ja demanava canviar el temps de quarantena, però llavors va decidir no fer-ho perquè ja es feien canvis bastant importants i no volia introduir moltes variacions. «En aquests moments ho estem estudiant», ha afegit el secretari de Salut Pública, que ha remarcat que les càrregues virals són molt diferents en els últims dies.

100.000 vacunes al desembre

D’altra banda, Argimon ha apuntat que Catalunya tindrà inicialment unes dosis limitades de la vacuna, que serviran per vacunar els grups més vulnerables. Ha anunciat que Catalunya disposarà d’unes 100.000 vacunes contra la Covid-19. Argimon ha assegurat que es tracta de la vacuna d’Oxford, que podrà estar disponible a finals de novembre i al desembre «es podrien començar a aplicar les primeres dosis».

Sobre qui serà vacunat, el secretari de Salut Pública ha destacat que hi haurà «un esquema europeu comú i compartit» per decidir-ho i ha explicat que el nombre de vacunes que es destinarà a cada territori serà en funció del seu pes demogràfic. Ha descartat que aquestes primeres 100.000 dosis es destinin al personal sanitari, ja que ha concretat que «són bastants, uns 150.000 a Catalunya», per la qual cosa ha insistit que es vacunarà les persones vulnerables.

Nadal sense reunions de més de 10

Sobre la tornada a les escoles, ha insistit que són llocs segurs i que el risc zero no existeix. «Si haguéssim de tornar a la situació anterior d’un confinament, l’últim que es tancaria serien les escoles», ha asseverat. Argimon ha fet càlculs i ha explicat que la setmana passada van detectar 1.000 infeccions entre menors. «Ens haurem de carregar de paciència», ha reconegut. 

Notícies relacionades

També ha explicat que es realitzarà una altra onada de tests serològics a Catalunya per saber quantes persones tenen anticossos, tot i que ha avançat que segurament no s’obtindran «xifres gaire elevades com per pensar en una immunitat de grup». Ha afirmat que encara falten mesos per deixar de portar la mascareta obligatòria, que seguirà sent-ho per Nadal, quan preveu que «no hi haurà reunions de més de deu persones», segons Argimon.

La celebració de la Diada

Sobre la celebració de la Diada divendres, ha afirmat que el dret de manifestació està reconegut, però ha matisat: «Crec que no és oportú fer-la, les concentracions no són bones. Podem reivindicar el mateix amb un altre format». Argimon ha assegurat estar preocupat pel món cultural català i ha esmentat el reduït aforament dels teatres, després de la qual cosa ha afirmat que «ara és pitjor la crisi social i econòmica que no la sanitària».