PER SER DE RISC

Els nens amb immunodeficiències greus no haurien d'assistir a classe

La Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica insta que aquests menors no iniciïn l'activitat escolar de manera presencial sinó 'online'

Recorda la importància de vacunar aquest col·lectiu davant la grip

En el primer día de colegio del curso escolar 2020-2021, niños guardan la distancia de seguridad en el Colegio Público Víctor Pradera en Pamplona, Navarra (España), a 4 de septiembre de 2020. Desde que finalizase el pasado curso por la COVID-19, el departamento de Educación del Gobierno de Navarra elaboró un protocolo el pasado mes de junio, que los centros de la región han tenido que implantar para preservar la salud de docentes y alumnado.

En el primer día de colegio del curso escolar 2020-2021, niños guardan la distancia de seguridad en el Colegio Público Víctor Pradera en Pamplona, Navarra (España), a 4 de septiembre de 2020. Desde que finalizase el pasado curso por la COVID-19, el departamento de Educación del Gobierno de Navarra elaboró un protocolo el pasado mes de junio, que los centros de la región han tenido que implantar para preservar la salud de docentes y alumnado. / Eduardo Sanz (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (Seicap) ha advertit que els nens amb immunodeficiències greus no haurien d’acudir a l’escola perquè és un grup de risc, i ha recordat la importància de vacunar-los davant la grip tant a ells com als asmàtics.

Els pacients amb immunodeficiències primàries (IDP) han sigut considerats grup de risc davant la Covid-19 per la seva alta vulnerabilitat davant les infeccions, però els pediatres adverteixen que l’evidència demostra que només algunes formes d’IDP poden considerar-se de risc elevat.

Així, indiquen en un comunicat que «només aquests» no haurien d’iniciar l’activitat escolar de forma presencial, sinó ‘online’ depenent de la seva situació clínica i de les característiques epidemiològiques de la seva comunitat.

La incidència global per a tots els tipus d’IDP s’estima en un de cada 1.200 nounats vius i actualment es coneixen més de 300 immunodeficiències primàries, causades per defectes hereditaris o genètics del sistema immunològic.

Més vulnerables

En general, aquests nens són més vulnerables davant les infeccions causades per qualsevol microorganisme, però, en funció del dèficit immunològic, es poden dividir en tres grups de susceptibilitat: baix risc, moderat i elevat.

Tots els casos considerats de risc elevat han de seguir unes mesures extremes per evitar el contagi i realitzar les classes escolars de manera telemàtica fins que la situació s’estabilitzi o la seva situació clínica millori», ha explicat la doctora Pilar Llobet, coordinadora del Grup d’Immunologia Clínica de Seicap.

Aquesta societat científica ha insistit, a més, en la importància de la vacuna antigripal en nens amb IDP, recomanació extensible al seu torn per als nens asmàtics, i ha avançat que aquest any s’avançarà la campanya de vacunació a primers d’octubre per evitar coincidir amb la Covid-19.

Nens amb asma

Tot i que els nens i adolescents amb asma no són considerats grups de risc en l’actual pandèmia causada pel virus SARS-CoV-2, no obstant, ja que és una malaltia respiratòria crònica en la població infantil, la Seicap també ha elaborat unes recomanacions per a la seva incorporació a l’escola.

Notícies relacionades

«El més important que han de tenir en compte és que han de complir el tractament indicat pel seu pediatre al·lergòleg i administrar-lo de manera correcta, utilitzant inhalador amb cambra espaiadora per assegurar l’entrada del medicament als bronquis», explica.

Si el nen presenta símptomes que no milloren o que siguin atípics el millor serà consultar amb el seu pediatre al·lergòleg.