FOCUS DE LA PANDÈMIA UNA ALTRA VEGADA

Sánchez fa un toc a Ayuso: «Ens preocupa Madrid»

Defensa Fernando Simón i admet la inquietud del seu Executiu amb la comunitat

Recorda que el Govern no ha fet «abandó de funcions» i descarta l'alarma a Espanya

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acompañada por el consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero (i), a su llegada a la presentación de la estrategia del Gobierno regional para la vuelta a las aulas y el inicio del curso escolar 2020/21, en Real Casa de Correos, en Madrid (España) a 25 de agosto de 2020.

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acompañada por el consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero (i), a su llegada a la presentación de la estrategia del Gobierno regional para la vuelta a las aulas y el inicio del curso escolar 2020/21, en Real Casa de Correos, en Madrid (España) a 25 de agosto de 2020. / Ã"scar J.Barroso (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero

Madrid és de nou focus de la pandèmia de coronavirus, la comunitat que més pressió assistencial pateix (15% de llits ocupats per Covid, davant el 6% de mitjana nacional), i també la regió ariet del PP contra Pedro Sánchez, estratègia comandada per la presidenta, Isabel Díaz Ayuso. El Govern fins ara ha evitat entrar al cos a cos. Però ahir el líder socialista va escenificar un petit gir. Sense carregar les tintes, però alhora deixant clar que l’evolució del virus a Madrid inquieta l’Executiu. 

Dilluns, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, s’havia referit a les dades de la comunitat, que acumula un terç dels casos i el 42% de les morts en les dues últimes setmanes. Madrid, va dir, «està patint un estrès molt important», que confiava que es pogués temperar amb les mesures previstes, però per a això «s’han d’aplicar bé, de forma contundent». El doctor ja va advertir la setmana passada que si la incidència del virus no es domava a Madrid farien falta «mesures dràstiques». Ayuso va qualificar les paraules de l’epidemiòleg d’«acarnissament» amb la regió.

«Si Simón va traslladar aquest missatge és perquè ens preocupa l’estat de la salut pública i l’evolució de la pandèmia a Madrid», va assegurar aquest dimarts Sánchez en una entrevista a la SER

«Els nivells de rastreig i les capacitats estratègiques d’algunes CCAA han de millorar», diu Sánchez

El president defensava així el doctor, però també la gestió de l’Executiu i la seva tasca de «lideratge» (i «no d’abandó de funcions»), ja que el seu Govern, va recordar, ha posat a disposició de les autonomies recursos humans (2.000 rastrejadors militars, que ja han demanat 11 territoris), digitals (l’‘app’ Radar Covid, que ha d’enllaçar-se amb els sistemes assistencials) i econòmics (16.000 milions d’euros no reemborsables). Segueix en peul’oferta d’estat d’alarma a la carta, perquè activar l’eina a tot el país, va dir, no es justifica ara mateix.

Nova queixa

 «Agraeixo la preocupació que sent Sánchez per Madrid –va respondre Ayuso per Twitter. Aprofito per tornar a demanar-li la reunió que no m’ha concedit en 12 mesos». José Cepeda, número dos del PSOE a l’Assemblea de Madrid, li va recordar que Sánchez ja ha mantingut 15 conferències de presidents, a les quals ella ha assistit. 

Sánchez va atribuir a la SER la segona onada al «relaxament» dels ciutadans després del confinament. Però hi va afegir una altra raó, que també apuntava indirectament a Madrid: «Els nivells de rastreig i les capacitats estratègiques d’algunes comunitats han de millorar». 

Notícies relacionades

Des de la Moncloa, després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, preguntada per Madrid, es va limitar a demanar a les autonomies que compleixin «al peu de la lletra» les mesures pactades amb Sanitat.  No va explicitar més, però sí que va reconèixer que hi ha «comunitats limítrofes a les quals preocupa la situació al seu territori i dos quilòmetres més enllà». 

Montero no parlava a la lleugera, segons explicaven després fonts de l’Executiu: Sanitat ha escoltat la inquietud de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, les que més mobilitat tenen amb Madrid diàriament –ciutadans que van i venen a la capital– i de les més castigades en la primera onada.