Tancada la minicrisi dels socis

Sánchez refreda la pujada fiscal

Montero assegura que la reforma impositiva «s'haurà de modular» per la conjuntura

La meta és atraure Cs, a qui Podem ja no veta i amb qui s'asseurà a negociar

La ministra de Hacienda, María Jesús Montero; y el secretario de Estado de Derechos Sociales, Nacho Álvarez, durante una reunión para abordar las líneas generales del anteproyecto de Presupuestos Generales del Estado para 2021, en Madrid (España) a 1 de septiembre de 2020.

La ministra de Hacienda, María Jesús Montero; y el secretario de Estado de Derechos Sociales, Nacho Álvarez, durante una reunión para abordar las líneas generales del anteproyecto de Presupuestos Generales del Estado para 2021, en Madrid (España) a 1 de septiembre de 2020. / Moncloa (Moncloa)

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) s’encarrila. Pedro Sánchez dona per remogut l’últim obstacle abans de començar la feina: l’inicial veto d’Unides Podem a Ciutadans. Pablo Iglesias aixeca el peu, però a canvi aconsegueix dos dels seus objectius: pactar l’esborrany del projecte de llei amb Hisenda –una cosa que el PSOE acceptava d’entrada– i asseure’s a la taula amb els altres grups. Això sí, la pujada fiscal que recollia el programa de la coalició queda, per ara, congelada, cosa que permetrà al Govern bastir ponts amb Inés Arrimadas més fàcilment. Un consens que posa fi, per ara, a l’últim episodi de tensió que ha agitat els socis.

I és que ja no queda cap dubte que Cs és el soci escollit per Sánchez per als seus primers Pressupostos, a la vista que ERC «no té marge» per acostar-se a l’Executiu per la seva ràpida pugna electoral amb JxCat. Aquest dimarts no hi va haver ornaments. En una entrevista a la SER, el president va afirmar que «no hi ha hagut veto» a Cs. I va evidenciar el pacte intern aconseguit la vigília, en una reunió que ell mateix va mantenir amb Iglesias: «UP i el PSOE som conscients que hem d’aprovar uns Pressupostos, que hauran de ser progressistes i que no poden ser uns PGE excloents. No podem excloure cap grup polític d’aquesta interlocució». Però els interlocutors, al seu torn –o sigui, Cs–, hauran d’assumir que el Govern «no és monocolor, sinó de coalició».

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va deixar encara més clar el marc del consens intern: els comptes «són del Govern, no d’Hisenda», i les dues formacions s’hi han de sentir «raonablement còmodes». Una entesa entre els socis que preveu «ràpida».

Just aquest dimarts, per mostrar aquesta distensió i el tancament de la minicrisi, la Moncloa va avançar a primera hora del matí que Montero es reuniria a la tarda amb el responsable econòmic morat i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. Tots dos pilotaran el diàleg amb els grups, segons van acordar en la seva trobada. Els següents despatxos entre els dos dirigents ja no seran publicitats, però des del PSOE assumeixen que el seu soci necessitava tenir visibilitat, que se sabés que no és «un convidat de pedra». 

El PSOE i Podem pacten que Montero i Nacho Álvarez siguin els negociadors dels Pressupostos

Seran uns PGE «progressistes, feministes, ecològics» i que vetllaran per la «cohesió» social i territorial, però l’esborrany no estarà blindat. Es redactaran uns comptes, va dir Montero, que permetin pactar amb partits que «no pertanyen el mateix espectre ideològic». I per si no havia quedat clar, va afegir: «L’important és que el projecte que puguem consensuar entre el Govern i Cs s’obri camí al més aviat possible» per lligar recolzaments amb la resta de grups i aconseguir portar els PGE al Congrés aquest mes. Però aquesta data és orientativa. Hisenda serà «flexible» si això li dona més marge per amarrar els números. L’objectiu de la ministra continua sent acudir a la Cambra baixa amb els suports tancats. 

No estar «cecs»

Sánchez, a primers d’agost, ja havia advertit que la reforma fiscal hauria d’esperar per prioritzar la recuperació: «Quan arribem a aquell moment en què hàgim consolidat la recuperació econòmica, tinguem uns nivells de creixement econòmic com els que teníem abans de la pandèmia, tindrem ja les garanties per abordar una necessària reforma estructural».

Aquest missatge ahir va ser més explícit: la pujada impositiva pactada amb Podem el desembre del 2019 (alça de l’IRPF per a les rendes més altes i tributació mínima del 15% en societats per a les grans corporacions) «s’haurà de modular». «No podem estar cecs a la situació econòmica. Tenim al llarg de la legislatura tota una agenda per a una reforma fiscal progressiva». És a dir, que arribarà més endavant, per no crear més inseguretat a les empreses en un moment de devastació per la Covid-19, però també, admetien fonts d’Hisenda, per acostar-se als liberals.

La porta no està tancada del tot a ERC i, de fet, tant Sánchez com Montero van incidir que el Govern no posa pegues per reprendre la taula de diàleg amb el Govern, tot i que van afegir que qui no ho vol és Quim Torra. La ministra, de fet, va ironitzar que primer els republicans haurien de convèncer el president, o Carles Puigdemont, en velada al·lusió a la implosió de l’espai postconvergent. 

Podem veu Cs com a última via i Arrimadas aspira a uns PGE amb la «menor ideologia» morada

Però l’objectiu de l’Executiu és Arrimadas. Amb ella es reuneix el president aquest dimecres, després de rebre Pablo Casado. La trobada que genera més expectatives és, de fet, la que mantindrà amb la dirigent taronja, perquè amb el líder del PP ni tan sols es veu possible l’acostament per a la renovació institucional, malgrat la pressa constant de Sánchez i el seu Govern. 

Notícies relacionades

Les picades d’ullet de la part socialista de l’Executiu cap a Cs no acaben d’encaixar amb la visió dels morats. Els de Iglesias s’han obert a intentar una negociació amb els taronges, tot i que sempre com a última opció i després d’haver esgotat totes les altres. La seva intenció continua sent revalidar la majoria de la investidura per aprovar els comptes del 2021 perquè veuen impossible encaixar el programa de la coalició amb les pretensions dels liberals. A més, defensen que sumar els 10 escons dels liberals pot foragitar altres formacions minoritàries però necessàries per quadrar el complicat cercle parlamentari. 

No obstant, a Arrimadas sembla que no li importa la posició dels morats. La líder de Cs va deixar clar ahir que els PGE es negocien amb el Ministeri d’Hisenda, en mans de Montero i, per tant, del PSOE. En una entrevista a Onda Cero, va afirmar que busca un projecte «assenyat i moderat» amb «la menor ideologia de Podem possible». «Aquests no seran els Pressupostos d’Iglesias, seran els d’Espanya per rebre 140.000 milions d’Europa», va sentenciar.