LA SEGONA ONADA IMPACTA A LA XARXA SANITÀRIA

Els contagiats de Covid-19 ocupen ja el 16% dels llits dels hospitals de Madrid

L'epidèmia segueix sense control a la regió i suma 44 morts en els últims tres dies

En el conjunt d'Espanya els casos pugen en més de 23.572 des de divendres passat

sanidad notifica 23572 nuevos contagios de coronavirus desde el viernes / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’augment desbocat de contagis Covid-19 comença a traduir-se en el més temut: una creixent pressió hospitalària i un degoteig cada vegada més intens de morts. La Comunitat de Madrid, que s’ha convertit en l’epicentre de la segona onada, ha superat  aquest cap de setmana el llistó de les 2.000 persones ingressades, 2.126 en concret, el 16% de la capacitat hospitalària de la regió. Un nivell ja «molt alt d’ocupació», segons coincideixen a alertar els experts.

Els hospitalitzats de Madrid són gairebé una tercera part dels 6.957 que suma el total Espanya. Tot i que la situació epidemiològica no és bona a Catalunya, la xifra d’hospitalitzats, 1.076, és la meitat que la de Madrid, amb una ocupació de llits tres vegades menor: el 5%. L’Aragó, que va estar a punt del col·lapse hospitalari, manté una ocupació del 13%.

En el nombre de morts la desproporció augmenta encara més. Madrid va notificar des de divendres 44 morts, més de la meitat dels 83 comptabilitzats en el conjunt d’Espanya. Si alguna cosa ha ensenyat l’epidèmia és després dels contagis, a les dues o tres setmanes, arriben les hospitalitzacions i després les morts i així és com està succeint també en aquesta segona onada.

Tres mil més

Els experts coincideixen que per evitar futures morts i casos greus s’haurien d’aturar ja els contagis, però això continua sense succeir. Des de divendres passat (el cap de setmana no hi ha informe) s’han notificat 23.572 nous casos, tres mil més que els comptabilitzats el cap de setmana anterior, segons les dades de l’informe publicat ahir pel Ministeri de Sanitat d’Espanya.

A Madrid li corresponen gairebé una tercera part, 7.457, i la seva incidència per 100.000 habitants segueix a l’alça. Si dilluns de la passada setmana se situava en 201 casos diagnosticats en els últims set dies, una setmana després la xifra ha pujat a 223, 134 més que Catalunya.

En la seva conferència de premsa dels dilluns, Fernando Simón va reconèixer que la pressió hospitalària és alta a Madrid, així com l’«estrès que pateix l’assistència primària» però es va mostrar esperançant que les pròximes setmanes la situació millori com ha ocorregut amb a l’Aragó i, en menor mesura a Catalunya. 

Dilluns de la setmana passada Fernando Simón va advertir que si la transmissió seguia en augment, Madrid  hauria de prendre «mesures dràstiques». Una setmana després, amb la transmissió a l’alça, ni l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso havia pres ahir cap decisió ni el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergència Sanitàries l’hi va recordar.

Evitar el col·lapse

El personal sanitari sí que es manté en alerta. Més de 450 sanitaris i quatre organitzacions sectorials van reclamar dissabte mesures a Isabel Díaz Ayuso per evitar «un nou col·lapse en el sistema sanitari» madrileny. Metges, infermers i zeladors van exigir a la presidenta que actuï ja per evitar noves morts «imperdonables», «tant per la Covid-19 com per problemes de salut no atesos». «Cada dia que no s’actua hi ha més mort i més dolor», advertien.

Entre les propostes figura l’obertura de tots els centres de salut i consultoris locals amb un reforç del 20% de les seves plantilles i triplicar la xifra de 560 rastrejadors que actuen a la comunitat.

Cites posposades

Notícies relacionades

Els principals hospitals madrilenys ja fa diverses setmanes que posposen cites i cirurgies no urgents. Alguns centres han començat també a habilitar espais com el gimnàs per atendre els nous ingressos, com ja es va fer durant la primera onada de la pandèmia.

 La Comunitat ha començat també a preparar un segon hotel medicalitzat destinat a atendre pacients lleus. L’escollit és el Holiday-Inn Madrid Las Tablas. L’altre hotel medicalitzat és l’Ayre Colón, que porta així des del mes de març.