DIFERÈNCIES EN LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Les autonomies afronten la segona onada amb més restriccions tret de Madrid

Sanitat registra un altre rècord de casos: 9.779 de notificats i 3.829 de diagnosticats en les últimes 24 hores

Les Canàries i les Balears reaccionen a l'augment amb limitacions a l'hostaleria i als actes públics

zentauroepp54437696 urgencias generales200814115105

zentauroepp54437696 urgencias generales200814115105

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Diverses comunitats autònomes van anunciar ahir noves restriccions davant l’augment d’imparable dels contagis. Amb l’excepció de Madrid. Malgrat haver-se convertit des de fa setmanes en l’epicentre de la segona onada de la pandèmia, continua sense prendre les «mesures dràstiques» que li van requerir Fernando Simón i diversos experts al llarg de la passada setmana.

Les dades subministrades ahir per Sanitat són les pitjors de la segona onada: 9.779 nous casos notificats, 3.829 diagnosticats en les últimes 24 hores. Rècord sobre rècord, perquè el dia anterior es van registrar les segones xifres més altes.

Balears, la quarta pitjor

Davant aquesta allau, les comunitats opten per diverses vies. Balears, una de les que millor va sortir del confinament, és ara la quarta més mal situada tant en la incidència de casos diagnosticats (249 per 100.000 habitants) com en l’ocupació de llits hospitalaris (9%).

Davant aquesta situació, l’Executiu balear s’ha afegit a les comunitats que ja restringeixen l’activitat hotelera.  Els bars i restaurants amb capacitat de fins a 50 persones han vist limitat el seu aforament a un 75% i la resta un 50%. Els casaments i vetlles també s’han limitat, s’han tancat les cases de cites i les reunions familiars tindran un límit de 10 persones.

Canàries va més enllà

Canàries ha anat més enllà. Aquest límit de les 10 persones afectarà durant els pròxims 15 dies qualsevol tipus d’acte o esdeveniment, ja sigui esportiu, religiós, social, cultural. Els que depassin aquesta xifra han sigut tots suspesos en el que denominen «zones calentes», aquelles que superen la incidència de 100 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

El contraexemple de les Canàries i les Balears és Madrid. Encapçala ja gairebé tots els indicadors negatius. Segons les dades del Ministeri de Sanitat la seva incidència a 14 dies ha pujat a 404 casos i va passar ahir per primera vegada per davant d’Aragó, que després de les dràstiques mesures imposades està aconseguint doblegar la segona corba. En pressió hospitalària Madrid li va donar també ahir el ‘sorpasso’ a l’Aragó, amb un 14% d’ocupació de llits. 

Amb alguns barris de la capital i diverses poblacions on la incidència supera els 1.200 diagnòstics, l’únic que ha donat un tímid pas endavant és l’alcalde José Luis Martínez Almeida, que dijous va anunciar el tancament de les piscines municipals i dels parcs per les nits, una cosa que alguns experts han qüestionat. A l’aire lliure és on menys contagis es donen.

Mana l’economia

Tot i que Simón va avançar dijous passat que la Comunitat té sobre la taula l’adopció de noves mesures, el cert és que no arriben. El vicepresident regional, Ignacio Aguado, va assenyalar dimecres passat que qualsevol mesura cal meditar-la molt bé «perquè resulten afectades socialment i econòmicament milers de famílies». S’ha llançat també un tímid missatge que la gent no surti de casa si no és imprescindible, però amb tan poc convenciment que no ha calat en absolut.

Madrid és l’única comunitat en què aquesta setmana no han tancat ni els locals d’oci nocturn ni s’ha prohibit fumar al carrer perquè un jutge va tombar l’ordre que ho establia. Fins que ahir el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va estimar el recurs presentat per Executiu regional.

Lleida torna a juliol

Notícies relacionades

Però Catalunya és la comunitats que més mesures ha pres i ahir Salut va prorrogar 15 dies més les restriccions d’aforament i activitats a la ciutat de Lleida i en els municipis d’Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, on a més s’ha ampliat la limitació del 50% també a les terrasses de bars i restaurants. Salut ha advertit que Lleida està tornant als nivells de contagi de Covid-19 de principis de juliol.

Astúries ha retardat la tornada al col·le per fer PCR a tots els professors, la Rioja ha demanat l’autoconfinament voluntari als habitants de la important població vinícola d’Alfaro i la Xunta de Galícia ha limitat les reunions a un màxim de 10 persones i els aforaments a un 50% a Lugo.