«topada» a les rías baixas

Unes orques arrenquen a mossegades part del timó d'un veler de l'Armada

La Coordinadora per a l'Estudi dels Mamífers Marins investiga la «interacció» per comprendre el comportament dels cetacis

grupo de orcas en las rias baixas video de el faro de vigo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carlos Prego

No és una cosa que es vegi amb freqüència i sens dubte tampoc resulta fàcil d’explicar, però Alfredo López, de la Coordinadora per a l’Estudi dels Mamífers Marins (Cemma), té una cosa clara sobre la «topada» que diumenge van protagonitzar en aigües de les Rías Baixas un grup d’orques i el ‘Mirkaf’, un dels velers de l’Armada: els cetacis no van atacar l’embarcació. No almenys amb el sentit i les connotacions que té el terme.

«No es pot parlar d’atac, sinó d’interacció», recalca el biòleg, centrat ara a aclarir, precisament, quines són les raons que van portar les orques a actuar com ho van fer, arrencant a mossegades part del timó de la nau. Per aconseguir més pistes López ha examinat ja el ‘Doia’, l’embarcació francesa que diumenge va topar amb els cetacis i va emetre el primer avís. Ara espera tenir l’oportunitat d’estudiar també el ‘Mirfak’.

Exemplars joves

A l’espera d’obtenir més dades i després d’examinar el vídeo gravat pels tripulants del ‘Mirfak’, López ha tret ja algunes conclusions. La principal, que la parella d’orques que es veu en la gravació són exemplars joves. «Cap és un mascle adult», comenta. El seu origen sembla ser clar, també, i és poc excepcional. Cada any les orques solen solcar aigües gallegues cap a finals d’agost i començaments de setembre mentre segueixen els bancs de tonyines.

La seva presència és sempre «de passada», en una ruta que arrenca al golf de Cadis i arriba més al nord del golf de Biscaia. «Després tornen a baixar, tot i que no les tenim identificades en direcció sud», afegeix López. Als albiraments de diumenge el va seguir un altre dilluns. Ahir mateix, apunten des de Cemma, es va tornar a registrar la presència dels cetacis, que podrien continuar pujant en direcció nord.

«No acostumen a interactuar»

Si el pas d’orques per aigües gallegues no se surt de la pauta, sí que ho fa –reconeix López– el comportament de la parella que va arrencar a mossegades 40 centímetres de timó al ‘Mirfak’«Els animals solen ser indiferents als barcos. Els vam veure el 2019 i el 2015 en diverses ocasions. No acostumen a interactuar. És estrany que ho facin i és el que mirem d’investigar. Anar cap enrere en l’espai i el temps per estudiar-ho», explica l’expert.

«No es tracta d’un atac. Parlem d’interacció. Hi ha diferents tipus de contacte físic», detalla López. Al golf de Cadis, per exemple, s’ha registrat el cas d’orques que agafen el timó per deixar-se portar per una embarcació. El seu consell és que els mariners que es trobin amb els cetacis no intentin acostar-s’hi. En les seves investigacions el Cemma col·labora també amb experts portuguesos. De moment l’examen del ‘Doia’ ha mostrat «interaccions de contacte», tot i que sense danys rellevants per a l’embarcació.

Una trobada viral

Notícies relacionades

La trobada de diumenge a la tarda entre el ‘Mirfak’ i les orques va quedar immortalitzada per un dels tripulants del veler, que va gravar com els cetacis nedaven al voltant del casc i un s’acarnissava amb el timó. El vídeo –d’una mica menys de tres minuts– no va tardar a viralitzar-se a les xarxes i saltar de mòbil en mòbil via WhatsApp.

Les imatges mostren l’instant en què una de les orques arremet contra la part baixa del barco fins a desprendre un fragment de timó, una peça de 40 centímetres que poc després surt a la superfície i amb la qual semblen entretenir-se les orques mentre el ‘Mirfak’ s’allunya. Els danys van obligar els seus tripulants a desplaçar-se a l’Escola Naval de Marín per comprovar els desperfectes. El mateix Salvament va emetre un radioavís diumenge en què informava sobre els cetacis.

Temes:

Animals