FET «INUSUAL I EXTRAORDINARI»

Albirat a Vinaròs un cetaci d'aigües molt profundes

El zífid de Cuvier podria estar malalt o ferit perquè s'ha detectat a prop de la platja

ballena / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un grup de pescadors ha detectat davant la línia de costa de Vinaròs (Castelló) un zífid de Cuvier, una espècie de cetaci d’aigües molt profundes els albiraments dels quals són «inusuals i extraordinaris» tan a prop de les platges, segons ha explicat l’oenagé conservacionista Xaloc, que creu que probablement l’animal estigui ferit o malalt, i ha demanat col·laboració ciutadana.

Aquest dissabte l’oenagé va rebre un vídeo d’uns pescadors en què es veia un exemplar de zífid de Cuvier (Ziphius cavirrostris), nedant de manera erràtica pràcticament a la línia de costa de la població de Vinaròs, segons ha explicat l’organització en un comunicat.

Un zífid encallat a Tarragona i retornat al mar

Aquell mateix dia, un zífid va aparèixer encallat a la platja del Trabucador (Tarragona) i va ser atès per agents rurals i membres del CRAM, que després de diversos intents van aconseguir tornar-lo mar endins.

Atès que aquests animals habiten aigües profundes fora de la plataforma continental, la seva presència en aigües superficials sol indicar que es troben ferits o malalts, ha explicat l’oenagé.

Petició de col·laboració ciutadana

Per aquesta raó, Xaloc ha demanat la col·laboració ciutadana per part dels usuaris de les platges i de les embarcacions costaneres. Si qualsevol persona albira en els pròxims dies aquests animals encallats o nedant amb dificultat, demanen que avisi el 112 i s’engegui el dispositiu d’encallaments perquè se’ls atengui convenientment.

«És important saber si es tracta d’un exemplar solitari o d’un grup d’animals per provar d’establir les causes de l’encallament», ha explicat l’oenagé, que detalla que aquests cetacis capturen les seves preses en aigües molt profundes i poden fer immersions de més de mil metres de profunditat.

Sensibles a sorolls potents

Notícies relacionades

Aquests animals són especialment sensibles a sorolls potents com els que es produeixen als terratrèmols submarins, les maniobres militars i les prospeccions sísmiques. Les dades disponibles sobre aquests animals, que passen gran part de la seva vida bussejant en aigües profundes, són molt escasses i qualsevol informació addicional que es pugui aportar pot resultar important, ha destacat Xaloc.

Tota persona que vulgui aportar qualsevol dada, imatges o vídeos d’aquests animals pot posar-se en contacte amb Xaloc mitjançant la direcció de xaloc@hermanosdesal.org. La Fundació CRAM i l’oenagé Xaloc són entitats que treballen des de fa anys en la conservació i recuperació del medi marí en les seves respectives comunitats autònomes (Catalunya i País Valencià).