resolucions publicades al dogc

Prorrogat l'aforament del 50% a les terrasses de bars i restaurants

La Generalitat allarga 15 dies les mesures restrictives aplicades en diversos municipis de Barcelona i Lleida

La incidència del virus segueix a l'alça, amb un risc de rebrot superior als 190 punts

camarerook

camarerook

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Els restaurants de Barcelona i Lleida hauran de treballar a mig pulmó durant dues setmanes més. La Conselleria de Salut ha prorrogat durant 15 dies més les restriccions en l’hostaleria, on l’aforament queda limitat a un 50% en espais interiors i exteriors. La normativa també incideix en la distància mínima entre taules (o agrupacions de taules), el límit de 10 persones per grup i el tancament dels locals a la una de la matinada. L’última resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya també afegeix que «sempre que sigui possible, s’han d’utilitzar preferiblement servei a domicili i demanats per emportar».

Aquestes restriccions s’apliquen a la ciutat de Barcelona i diversos municipis de la seva àrea metropolitana, així com en localitats de la Noguera i pobles de la comarca del Segrià. Totes són zones on ara els indicadors parlen d’un risc de rebrot elevat. «El que hem anat fent és aplicar diferents mesures segons la situació epidemiològica. I després hem intentant establir el difícil equilibri entre intentar disminuir el nombre de contagis i voler causar el mínim mal econòmic possible», va aclarir ahir Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya. L’epidemiòleg, de fet, reconeix que la Conselleria està estudiant l’impacte econòmic i social de totes aquestes mesures, com les que s’apliquen a l’hostaleria, per calibrar així la seva aplicació.

La pròrroga de les restriccions en restaurants i terrasses ha causat malestar en el sector hoteler. El Gremi de Restauració de Barcelona recrimina que les mesures s’hagin aplicat sense cap diàleg amb el sector. «En temps de pandèmia, les terrasses s’han convertit en la taula de salvació de la restauració i un dels pocs espais de sociabilitat permesos. Si es redueixen, els treballadors tornaran a l’erto», retreuen en un comunicat emès aquest dimarts.

El Gremi també va reclamar a l’Ajuntament de Barcelona que doni llum verda a les sol·licituds per ampliar l’espai de les terrasses; una cosa que el consistori va prometre per mitigar l’impacte en el sector. «Estem tornant als moments més foscos de la desescalada. Ens obliguen a desobeir per sobreviure», diuen des del Gremi.

Municipis afectats

Les restriccions s’apliquen en els municipis de Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà. A la regió sanitària de Lleida afecta els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Aspa, Corbins, Llardecans, Maials, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià, Vilanova de la Barca, Àger, Albesa, Algerri, les Avellanes i Santa Linya. També compten amb restriccions Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Térmens, Torrelameu, la Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer i les entitats municipals descentralitzades Sucs i Raimat.

Virus a l’alça

Les dades que reflecteixen la incidència del virus a Catalunya segueixen a l’alça. «La situació no és bona», ha reiterat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una compareixença de premsa feta aquest dimarts. L’últim butlletí del Departament de Salut parla de 736 nous contagis de Covid-19. I d’un risc de rebrot que es manté per sobre dels 190 punts, a les portes de la franja dels 200, que ja es considera una cosa «molt alta».

«Aquestes xifres són similars a les que vèiem el mes d’abril, tot i que la situació no és la mateixa», ha explicat Argimon. A l’abril, ha argumentat el salubrista, aquest indicador només reflectia la situació dels casos greus que acudien als centres sanitaris. Ara, en canvi, les xifres també inclouen molts casos asimptomàtics o amb símptomes lleus. Aquests indicadors, doncs, no servirien per comparar la situació entre els dos períodes. Tot i que, vist això, tot apunta que el risc de rebrot del mes d’abril estava molt per sota de la realitat.

El pla de cribratges massius desplegat a Catalunya ha detectat fins ara 1.021 persones amb Covid-19 asimptomàtiques. Això suposa un 2,2% de positius sobre un total de 46.439 proves PCR fetes fins ara. En els pròxims dies, els cribratges s’estendran a diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sant Boi de Llobregat. També es preveu un reforç en les proves diagnòstiques a Lleida i Salt.

Restriccions vigents

Notícies relacionades

Les restriccions d’aforament també continuen vigents en altres sectors. La normativa parla d’un límit del 50% en els espais comuns dels establiments hotelers. I un límit del 50% d’aforament en les activitats culturals, tant en recintes tancats com les realitzades a l’aire lliure, on també s’hauran de complir els plans sectorials aprovats des del Procicat.

La Generalitat recomana als ciutadans que només surtin de casa per anar a treballar, a centres sanitaris, cuidar persones grans, menors i dependents, desplaçar-se a entitats financeres, accedir a establiments comercials d’alimentació o d’altres amb cita prèvia, mantenir trobades i fer activitats culturals i d’oci amb el seu grup de convivència habitual o renovacions de permisos i documentació oficial, entre altres desplaçaments. L’última resolució publicada en el DOGC insisteix en la importància d’adoptar mesures d’higiene i protecció als centres de treball i potenciar l’ús del teletreball quan sigui possible.