CENSURA

Veïns de Torrefarrera (Lleida) protesten per un mural amb dones despullades besant-se

L'artista responsable, que ha rebut el suport d'un centenar de persones, va deixar a mig pintar el grafiti

censuran el mural love is love de cristina dejuanconcentracion de soporte en torrefarrera / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els veïns d’un edifici de Torrefarrera (Lleida) han prohibit a l’artista lleidatana Cristina Dejuan continuar pintant un mural a la seva paret mitgera perquè apareixen «imatges massa explícites per als nens» de dones despullades besant-se.

L’artista, una de les participants en el festival d’art urbà i grafitis Street Art, ha denunciat, en declaracions al diari ‘Segre’, el que considera una «censura» de la seva obra i ha deixat a mig pintar el mural, escrivint en lletres grans: «Aquesta obra ha sigut censurada. ¡Visca l’amor! ¡Visca la llibertat!».

L’artista va començar a pintar el mural, que portava per títol ‘Love is love’, fa una setmana dins de la seva participació en el festival convidada pel consistori, però quan alguns veïns de la finca van veure que hi apareixien dones despullades, algunes besant-se, li van demanar que no continués.

Notícies relacionades

L’artista ha rebut avui el suport d’un centenar de veïns del poble que s’han concentrat davant el mural, al carrer Val d’Aran de la localitat, per reivindicar la llibertat artística de l’autora. L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, ha declarat al ‘Segre’ que assumeix «l’error de no demanar abans les obres que es farien» i ha recordat que en les anteriors edicions un jurat professional triava els murals, però que aquest any van contactar amb artistes de Lleida i van confiar en el seu criteri.

Ubicació alternativa

Latorre ha assegurat que l’«ajuntament no té vocació de censura» i ha apuntat que és la comunitat de veïns propietària de l’edifici on s’estava pintant el mural la que no «la troba adequada». L’alcalde ha explicat que han ofert a l’artista unes altres tres parets alternatives al municipi perquè pugui plasmar la seva obra mural amb el mateix contingut.