SEGONS SANT JOAN DE DÉU

Els contagis de Covid-19 als casals d'estiu han sigut molt baixos

Els experts destaquen la importància de l'entorn a l'aire lliure i en grups reduïts

zentauroepp54344729 dilluns 3 d agost comencen els casals urbans baobab organitz200803145256

zentauroepp54344729 dilluns 3 d agost comencen els casals urbans baobab organitz200803145256 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Efe

La taxa de contagi dels nens als casals o campaments d’estiu és molt inferior a la mitjana, amb una taxa de reproducció (Rt) del virus de 0,3, mentre que a les poblacions de l’entorn d’aquests centres d’esbarjo la mitjana se situa entre l’1,7 i el 2.

Així es desprèn de l’estudi ‘Kids Corona’, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en què han participat més de 1.900 persones, entre nens i monitors dels campaments d’estiu de l’àrea de Barcelona.

En les cinc setmanes de l’estudi, els investigadors van detectar un total de 39 casos de coronavirus de nova aparició, 30 dels quals, en nens, i que van tenir un total de 253 contactes, i només en 12 hi va haver transmissió.

Els autors d’aquest estudi han indicat, no obstant, que els resultats no són «directament extrapolables» als entorns escolars perquè les activitats d’aquests campaments es van realitzar majoritàriament a l’aire lliure i en grups de menys de deu nens.

«Els nens tenen la capacitat d’infectar-se, ara hem vist que tenen la capacitat de transmetre, però si fem les coses amb una sèrie d’estratègies probablement la transcendència de l’obertura de les escoles pot ser poca i les podrem obrir de forma segura i amb unes taxes d’infecció i de transmissió el més baixes possible», ha afirmat la metge Iolanda Jordan, una de les autores de l’estudi.

Mateixa transmissió

Partint de les dades que llança l’estudi, els autors han afirmat que es pot deduir que el factor R és «sis vegades inferior» en els casals d’estiu que el que es trobava en la població en general.

De l’estudi també es desprèn, segons els seus autors, que els nens de menys de 12 anys tenen la mateixa capacitat de transmetre la malaltia que els que tenen edats compreses entre els 13 i els 17 anys.

El monitoratge dels nens s’ha fet mitjançant proves PCR de saliva, una elecció que han justificat basant-se que és menys molesta que les PCR nasofaríngies que es realitzen habitualment, però igualment fiables.

L’estudi també ha certificat la validesa de dues de les mesures de prevenció que volen implementar a les escoles de cara a l’inici del curs escolar: els grups bombolla i el rentat de mans.

Els autors han assenyalat que els grups bombolla «molt probablement» han conduït a aquestes taxes tan baixes de transmissió i que en aquells centres d’esbarjo en què el rentat de mans era freqüent –més de cinc vegades al dia– les taxes d’infecció eren «nul·les» o les més baixes registrades.

Proves serològiques

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat en la presentació de l’estudi que aquest «pot aportar idees per a la presa de decisions rigoroses» de cara a l’inici del curs escolar i l’obertura de les escoles.

Notícies relacionades

Amb tot, els resultats d’aquest estudi encara estan pendents de les proves serològiques que s’han realitzat, i que podrien suposar «alguna variació».

L’estudi s’ha realitzat, igual com tots els impulsats per la plataforma Kids Corona, amb aportacions de la societat civil, entre les quals destaquen els 500.000 euros aportats per la Fundació Barça, els 200.000 del Banco Santander i l’ajuda de les fundacions Nou Mil·lenni, Vila Reyes, Carmen i Maria José Godó, i la immobiliària Colonial, entre d’altres.