difícil tornada al col·le
Itàlia dona 15 dies de vacances pagades als progenitors que hagin de cuidar un fill pel coronavirus
Els grans estats europeus ofereixen diferents solucions per a un dels problemes del curs vinent

zentauroepp54635923 soc ayudas200826190308 /
Itàlia
En aquesta època de pandèmia, les famílies italianes poden comptar amb ajuts públics directes i indirectes per fer front als seus compromisos amb els fills.
Des del març passat, quan es van tancar les escoles, el Govern va pressupostar una ajuda de 600 euros mensuals per pagar un cangur. Al seu lloc podia ser un dels progenitors que es quedés a casa, fent vacances (pagades) de la feina.
La mateixa fórmula serà adoptada quan comenci l’escola (el 14 de setembre) si un dels fills ha de passar quarantena al seu domicili. En aquest cas, un dels pares podrà demanar 15 dies extres de vacances (les dues setmanes reglamentàries fixades pels sanitaris) per mantenir-se al seu domicili, sense que afecti al sou mensual de l’empresa en la qual treballa. Si per qualsevol raó cap dels pares pot abandonar la feina, la família es podrà beneficiar del bo cangur.
Entre els ajuts indirectes, figuren 500 euros per fer unes breus vacances familiars, cas en què el Govern no dona directament els diners, sinó que el reemborsa als hotels.
Alemanya
A Alemanya no hi ha ajuts específics per a les famílies en el cas concret que un o alguns dels fills estiguin obligats a fer quarantena per un contagi o per sospita de contagi de coronavirus. Abans de la pandèmia, el país centreeuropeu ja comptava, no obstant, amb una sèrie d’ajuts que serveixen de xarxa de seguretat per a les famílies.
L’anomenat ‘Kindergeld’ sigui potser el més destacat: les famílies reben un subsidi mensual de 204 euros per fill (la xifra concreta depèn de la quantitat de fills) fins que compleixi la majoria d’edat. El subsidi augmenta fins als 235 euros a partir del quart fill.
El govern federal també encoratja les empreses privades que fomentin el teletreball en aquests temps de pandèmia com a manera de conciliar la vida familiar i la vida laboral en cas de quarantena. A més, acaba d’augmentar el programa de reducció de jornada dels 12 als 24 mesos i de prolongar-lo fins a finals del 2021 per evitar una onada d’acomiadaments per l’impacte econòmic del virus.
Els treballadors amb fills que vegin reduïda la seva jornada per falta de producció rebran el 67 per cent del seu salari els primers quatre mesos que s’acullin al programa, el 77 per cent a partir del quart mes i fins al 87 per cent a partir del setè mes. El govern assumeix una part del salari dels treballadors que s’acullin a la reducció de jornada com a mesura per recolzar les empreses privades en aquesta fase de menys ingressos.
França
La consigna és clara: «Si el seu fill presenta símptomes i supera els 38º de febre, s’ha de quedar a casa [...]. Si algú a la casa és portador del virus, el seu fill haurà de quedar-se a casa». La normativa, inscrita en la circular destinada a emmarcar la tornada a classe el pròxim 1 de setembre a França, desemboca en una obvietat: algun membre de la família haurà d’absentar-se del seu lloc de treball per complir la norma. No obstant, de moment, les ajudes i mesures destinades a emparar els treballadors en aquests casos són menys específiques i categòriques.
El passat 17 d’abril, el Govern d’Emmanuel Macron es va comprometre a garantir una compensació en cas d’interrupcions laborals lligades a la crisi sanitària. Amb el tancament d’escoles bressol i escoles en tenien prou els progenitors per beneficiar-se de l’activitat parcial, un dispositiu que permetia als treballadors reduir les seves hores de treball i rebre una indemnització equivalent al 70% del seu salari brut; en el cas dels autònoms, la seguretat social corria amb les despeses com si es tractés d’una baixa laboral. Aquest dispositiu, que podria alleugerir la càrrega de les famílies de cara a la tornada a classe, va ser suspès el passat 5 de juliol.
«Hi haurà contaminacions a les escoles, els nens es contaminaran, probablement alguns professors també, però ho gestionarem», va assegurar aquest dimarts el president del Consell Científic, Jean-François Delfraissy. Són les famílies les que es pregunten ara com gestionaran la quarantena obligatòria que s’imposarà als seus fills en cas de contagi. Una qüestió que el Govern de Macron haurà de resoldre en els pròxims dies. Per ara, el Ministeri d’Educació promet, sense donar més detalls, «ajudar» els pares en cas de dificultats, mitjançant diferents modalitats «en funció de les circumstàncies i els casos».
Regne Unit
Notícies relacionadesEl Govern britànic garanteix que les empreses paguin les persones que hagin de fer la quarantena per Covid fins a 98,85 lliures (109,82 euros) per setmana i durant 28 setmanes com a màxim a través de la ‘Baixa legal per malaltia’. Poden sol·licitar aquesta ajuda les persones a qui es diagnostiqui el virus o que hagin de cuidar una altra persona amb la Covid a casa seva, ja sigui família o no, les que han de fer la quarantena per haver estat en contacte amb un positiu, o si t’obliguen a estar a casa durant 12 setmanes per ser persona de risc o tenir una malaltia greu. És el mateix pagament que reben els empleats d’empreses quan estan malalts. El Govern va garantir el pagament de forma retroactiva fins al 13 de març, abans del confinament.
Les persones que cobrin menys de 120 lliures (133 euros) a la setmana o que siguin autònomes, poden sol·licitar el que al Regne Unit es diu ‘Crèdit universal’ i que inclou tots els ajuts per la casa, per l’impost municipal, per l’atur. Sol ser d’uns 600 euros al mes de mitjana. Aquestes persones també poden sol·licitar l’ajuda ‘Nou Estil d’Ajuts de Subsidi i Ocupació’. No hi ha una quantitat fixa per a aquesta ajuda. Depèn del càlcul proporcional que facin d’ingressos i de despeses. Aquesta ajuda és per a 15 dies. La poden cobrar les persones que han cotitzat almenys durant dos anys sencers. És compatible amb el ‘Crèdit universal’. Això sí, a les persones que reben aquesta ajuda i després accedeixen al ‘Crèdit universal’, que és superior en quantitat, després se’ls descompta la diferència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI