ciència contra el virus

Itàlia ha començat la primera fase d'assajos de la seva vacuna en humans

El primer voluntari, la identitat del qual no s'ha revelat, és una dona de Roma de 50 anys

coronavirus-vacuna-reuters

coronavirus-vacuna-reuters

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

«No volem arribar-hi com a primers, sinó bé». Amb aquestes paraules, Giuseppe Ippolito, director científic de l’hospital romà Spallanzani, especialitzat en malalties infeccioses, va anunciar aquest dilluns el començament de l’anomenada fase 1 de l’experimentació en éssers humans d’una vacuna contra el coronavirus. «Si tot funciona bé, la tindrem a la primavera», va afegir Francesco Vaia, director sanitari del centre.

El primer conillet d’Índies de la vacuna italiana ha sigut una dona d’uns 50 anys, que formava part de les 40.000 sol·licituds rebudes i de les quals se’n van seleccionar 90. «Estic emocionada i orgullosa, espero poder ser útil al nostre poble», va dir. Tres hores després de la injecció, va afegir. «Desitjo que la meva disponibilitat pugui ajudar a salvar vides i que les persones siguin cada vegada més responsables per no posar-se en risc a si mateixos i als altres», va dir.

A partir d’aquest dilluns, seran necessàries 24 setmanes per completar la fase 1, que informarà els investigadors sobre els eventuals efectes col·laterals de la vacuna i si produeix anticossos i, per tant, immunitat.

Les fases 2 i 3 seran realitzades en països com ara Mèxic i el Brasil, «on la virulència del virus és més alta que a Itàlia», segons van dir els responsables del Spallanzani, que van afegir: «Si ho fem bé i som ràpids, acabarem l’experimentació abans de finals d’any i a la primavera tindrem la vacuna comercial», que hauria de tenir un preu de pocs euros.

«Disposar d’una vacuna italiana significa no ser esclaus i serfs d’altres països que diran ‘jo hi vaig arribar abans’», va remarcar Ippolito.

Noranta voluntaris

En la posada en marxa de la fase 1, era present Nicola Zingaretti, president autonòmic del Lazio (Roma), regió que, juntament amb el Consell Nacional d’Investigacions (CNR), equivalent a l’espanyol Consell Superior d’Investigacions Científiques, ha finançat la investigació amb vuit milions d’euros.

Els 90 voluntaris seleccionats per a la investigació han sigut distribuïts en dos grans grups: el primer comprèn persones d’entre 18 i 55 anys i el segon, d’entre 65 i 85 anys. Cada grup està subdividit en tres subgrups, que rebran tres dosis successivament creixents de vacuna. El protocol a seguir ha sigut preparat per l’Agència Italiana del Fàrmac (Aifa). A partir d’aquest dilluns, cada quatre dies dues persones més rebran «el fragment de virus» inoculat a la dona de 50 anys fins a arribar els 90 voluntaris.

La vacuna es basa en un virus inofensiu i incapaç de multiplicar-se. És utilitzat com a llançadora per transportar fins a dins de les cèl·lules del cos humà la «informació genètica» (una proteïna anomenada Spike), que és l’instrument que el CoV-2 (popularment conegut com a Covid-19) utilitza per entrar a les cèl·lules. El virus transbordador és d’origen animal i forma part de la mateixa família del virus de la grip.

Una vegada dins de la cèl·lula, aquella proteïna Spike hauria d’estimular les cèl·lules a «produir la malaltia» i, per tant, a provocar la reacció de l’organisme, els anticossos.

Notícies relacionades

Si l’hospital romà Spallanzani és la cara visible de la vacuna Itàlia anti-Covid, cal sortir fins a la llarga perifèria de Roma, en direcció a Nàpols, per trobar el que alguns anomenen la Silicon Valley anti-Covid d’Itàlia. Entre centres comercials, cases adossades, parcs d’atraccions i avingudes amb bars i restaurants que semblen més aviat una perifèria nord-americana, s’aixequen nombrosos centres d’investigació farmacèutica i hi treballen una majoria de joves d’uns trenta anys, la majoria dones.

Entre d’altres, hi ha la Irbm, que treballa amb els científics d’Oxford (Gran Bretanya) per a una altra vacuna contra el coronavirus, la mutinacional britànica Astra Zeneca que ha anunciat 400 milions de vacunes per a aquest setembre i la ReiThera, que ha posat en marxa la «llançadora» de l’Spallanzani i que, paradoxalment, té un problema. Davant el que mundialment comportarà descobrir una vacuna anti-Covid, la indústria, que podrà produir 10 milions de dosis al mes, té dificultats per trobar, en el mercat mundial, tals quantitats d’ampolles d’un sol ús.