TORNADA A L'ESCOLA

Així serà el curs escolar del coronavirus a Europa

La mascareta és obligatòria a les aules franceses i italianes i guanya força com a mesura nacional a Alemanya

zentauroepp54526611 soc vuelta cole alemania200823194041

zentauroepp54526611 soc vuelta cole alemania200823194041 / KAI PFAFFENBACH

8
Es llegeix en minuts
Andreu Jérez / Irene Casado / Daniel Postico / Rossend Domènech

Alemanya

A Alemanya, les decisions respecte a la tornada a les escoles bressol i les escoles és competència de cadascun dels 16 estats que conformen la República Federal. Després del tancament generalitzat dels centres educatius en el moment més àlgid de la pandèmia a començament de la primavera passada, amb l’arribada de l’agost, les escoles bressol i les escoles han anat reobrint de manera gradual a tot el país. 

No obstant, l’augment de les xifres de noves infeccions que també està afectant Alemanya ha generat un debat sobre com fer més efectiu el tall de la cadena de contagi en instal·lacions amb tant moviment i contacte diari entre alumnes, professorat i pares. L’ús generalitzat de la mascareta a les aules, que fins ara no ha sigut introduït a tots els estats federats, és una de les mesures que comencen a prendre força.

Markus Söder, primer ministre de Baviera –un dels estats més afectats per la pandèmia– ha apostat per l’obligació unitària a tot el país de portar la mascareta dins l’aula, i no només als passadissos dels centres. «Hem de reflexionar sobre si l’ús de la mascareta, ja obligatori en alguns espais, s’hauria d’ampliar en els pròxims dos o tres mesos», va dir Söder a la ràdio pública Deutschlandfunk, aprofundint així un debat que fa setmanes que està instal·lat en la política alemanya.

Fins al moment, el govern de Renània del Nord-Westfàlia –l’altre estat federat, juntament amb Baviera, amb més infeccions– ha sigut l’únic que ha introduït l’ús obligatori de la mascareta a les aules tant per als alumnes com per als professors. Recentment, la regió d’Offenbach –a l’estat de Hesse– va prendre la mateixa decisió a causa de l’alt nombre de noves infeccions a la zona.

«L’experiència de Renània del Nord-Westfàlia no sembla tan dolenta», va dir Annegret Kramp-Karrenbauer. La presidenta sortint dels conservadors de la CDU creu que la decisió presa pel govern regional podria ser l’única manera d’evitar el tancament de les escoles si les xifres de contagis continuen augmentant.

A principis d’aquest agost, l’Acadèmia Nacional de les Ciències Leopoldina –institució acadèmica que la cancellera Merkel va considerar referencial al principi de la pandèmia– també va recomanar la formació de «petits grups de contacte fix» a les escoles bressol i les escoles. Aquests «grups epidemiològics» haurien de contribuir a reduir els espais de contacte als centres educatius i a tallar així possibles cadenes de contagi.

França

«L’educació no és una variable d’ajustament, ni de la nostra societat, ni d’una crisi sanitària». El ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, va aclarir així tots els dubtes sobre la tornada a classe: els establiments escolars rebran tots els alumnes al setembre. L’ús de la mascareta serà obligatori a partir dels 11 anys a tots els espais escolars: aules, biblioteques, patis, passadissos, gimnasos i menjadors, sense cap excepció. 

La distància física d’un metre, fins ara la principal norma als establiments escolars i un trencaclosques per a l’organització de la tornada a classe de tots els estudiants, no serà necessària a partir de l’1 de setembre. Les jornades alternes i els grups reduïts creats a nombrosos centres amb l’objectiu de respectar un espai de quatre metres quadrats per alumne, tampoc seran obligatoris quan «no siguin materialment possibles o quan no permetin acollir la totalitat dels estudiants», va anunciar Blanquer dijous passat.

El Govern d’Emmanuel Macron opta així per alleugerir bona part del primer protocol sanitari ideat amb urgència en el marc del desconfinament, apostant ara per la sistematització de l’ús de les mascaretes. Davant aquesta nova normativa, la Federació de Consells de Pares d’Estudiants creu que les mascaretes haurien de ser subministrades gratuïtament a tots els estudiants. Si bé Blanquer descarta la seva gratuïtat per a tots els alumnes, el ministre d’Educació assegura que «podrem proporcionar mascaretes als nens amb uns pares que tinguin grans dificultats».

En aquesta inèdita tornada a l’escola marcada per l’epidèmia de coronavirus, l’ombra de la normalitat planarà sobre els espais d’esbarjo i les zones comunes, accessibles a tots els alumnes sense restriccions. Objectes com joguines, llibres, llàpissos, diaris o pilotes podran ser compartits entre els companys d’un mateix grup escolar. 

A l’organització de les classes s’afegeix una altra preocupació del Ministeri d’Educació: les hores d’entrada i sortida de les escoles, quan el risc d’aglomeració es multiplica. A l’espera de la publicació del protocol sanitari definitiu, l’últim informe ministerial vaticina un «estudi específic per limitar en la mesura que sigui possible l’agrupació d’alumnes i/o pares» en aquestes hores punta.

Mentre el nombre de rebrots de Covid-19 es multiplica a França, Blanquer no descarta un nou tancament de tots els establiments escolars durant els pròxims mesos, assegurant que tot «està preparat per actuar on sigui necessari». En aquest context, el Ministeri d’Educació ja ha posat a disposició del personal docent un pla de continuïtat pedagògica a distància. 

Regne Unit

Les escoles a Anglaterra comencen la primera setmana de setembre, però ni els pares ni els professors saben encara quines seran les mesures de prevenció per la Covid. L’única referència que tenen són les classes que es van reprendre durant un mes el juny passat només amb alguns cursos i de forma voluntària. Llavors els alumnes només van anar-hi un, dos o tres dies a la setmana, segons les necessitats, i en classes reduïdes. Més del 50% dels alumnes no van anar a classe per la por dels pares al contagi.

Però a partir del setembre estaran obligats a anar a classe i serà un delicte per als pares si no ho fan. El primer ministre ja va dir a principis d’aquest mes que tenien l’«obligació moral» de reobrir les escoles, que eren una «prioritat nacional» i que en cas que es produís la temuda segona onada de contagis, llavors es tancarien les botigues, les empreses, els pubs i els restaurants abans que les escoles. De fet, les escoles van ser l’última institució a ser tancada quan es va produir la pandèmia. I mai van tancar del tot. Van continuar obertes per als fills dels treballadors clau i per als fills de pares que haguessin de treballar.  

A partir del setembre, ningú sap què passarà. El Govern encara no ha publicat les directrius per garantir la salut dels alumnes. En principi, les classes seran completes amb els 40 alumnes de mitjana que hi ha i dins l’escola es mantindrà la distància de seguretat d’un metre. Estarà prohibit el contacte físic, però els alumnes no hauran de dur mascareta, com al juny.  

El Govern ha donat garanties als pares que es controlarà els nens i que en cas que algú es contagiï, es procedirà a aïllar el seu entorn. Les escoles tindran el seu propi sistema de detecció i seguiment del virus. En aquest sentit, tenen la referència d’Escòcia, on el curs escolar va començar la setmana passada. Comença tres setmanes abans que a Anglaterra. Els cursos s’han vist alterats per rebrots i contagis pràcticament a escoles de tot el territori. Aquests contagis han obligat a aïllar classes senceres.  

Es desconeix l’origen d’aquests contagis, tot i que s’apunta que podrien ser les festes il·legals d’adolescents que s’han posat de moda al país. La reobertura de les escoles a Escòcia coincideix amb un increment dels contagis a tot el país, que fa témer una segona onada de coronavirus.  

Itàlia

Les escoles italianes obriran les portes el 14 de setembre. La data és considerada com la «gran prova» i també la «gran por» per tot el país, ja que entre alumnes i personal es posaran en marxa diàriament uns 10 milions de persones, mentre a tres setmanes vista els contagis continuen augmentant.  

El comissariat per a l’emergència assegurarà 11 milions de mascaretes per dia, que alumnes, professors i bidells hauran d’utilitzar de manera contínua o gairebé contínua. L’alumne (des dels sis anys), quan s’aixequi de la seva taula i els altres, sempre. Als busos escolars es viatjarà amb mascareta, però es podrà estalviar si recorren menys de 15 quilòmetres. En els altres transports, el criteri serà el de sempre durant aquests mesos, tot i que hi ha pressions perquè la distància interpersonal sigui més marcada, cosa que comportaria l’ús d’autocars i trens suplementaris. Educació ha contractat unes 85.000 persones, entre professors, administratius i bidells.

El Govern ha pressupostat 1.300 milions d’euros per a la tornada a l’escola, en què hi ha inclosos (80 milions) els lloguers per a aules complementàries, que en algunes capitals seran museus, parcs, teatres, cines, sales parroquials i fins i tot pisos particulars que compleixin les condicions. Es calcula que els alumnes que no podran tornar a la ‘seva’ escola seran uns 400.000, fet que requereix uns 20.000 espais nous.

A partir d’aquest dilluns, tot el personal escolar, professors inclosos, començarà a ser sotmès a proves serològiques. Cada escola o centre comptarà amb un «referent Covid-19». Si es produeix un cas positiu en una aula, es dispararà la quarantena per als que hagin estat en contacte amb ell durant les 48 hores anteriors.

Notícies relacionades

Si un alumne presenta símptomes, el «referent» cridarà els pares i el presumpte contagiat, portant la mascareta, serà aïllat en una habitació, juntament amb un adult amb mascareta i a distància. Els pares s’emportaran el fill a casa, trucaran el metge de família i començarà el recorregut habitual. El lloc de l’aïllament de l’escola serà sanejat. Si una classe sencera és sotmesa a quarantena, es posarà en marxa la teleescola per als afectats. Si un professor resulta positiu, haurà de posar-se la mascareta, allunyar-se del centre i trucar el metge. La seva classe serà sotmesa a PCR.

Cap escola tancarà les portes per alguns casos positius, sinó que la mesura extraordinària es prendrà en funció dels nivells de contagi existent a la zona geogràfica.