EFECTES DE LA CRISI SANITÀRIA

L'Álex torna a la seva residència

Una família aconsegueix que la Generalitat avali el reingrés del seu fill autista en un centre que el vetava

El pare acusa la directora tècnica d'amagar l'opinió favorable d'un alt càrrec de Salut al retorn

zentauroepp54627149 soc200824195932

zentauroepp54627149 soc200824195932

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Alexander Moreno Saludes té 31 anys i és autista. Pateix una discapacitat del 78%. A més, va néixer amb una malformació congènita, atrèsia a les vies biliars cegues. Amb dos mesos i mig de vida el van operar per primera vegada per aquesta malaltia. El juny del 2012 va rebre un trasplantament de fetge. És un dependent de nivell 3 i grau 2, i des del març del 2016 viu en una residència del Poblenou. Un centre de la Fundació Pere Mitjans.

Moreno té, també, un pare summament combatiu en la relació amb els poders públics. Fa anys que Antonio Moreno lluita pels drets del seu fill, els de la seva dona i els seus propis. Per això va crear l’entitat Papás de Álex. La seva dona pateix fatiga crònica i fibromiàlgia, cosa que és un motiu de pes perquè el fill visqui a la residència, d’on surt de 10.00 a 17.00 h per anar a un centre ocupacional. Aquí el va agafar el canvi de vida inesperat que va assaltar el món sencer quan va començar el confinament.

Emporti-se’l a casa

El 12 de març passat, quan faltaven unes hores perquè tots aprenguéssim a viure tancats, la directora de la residència va avisar els progenitors, per telèfon i per correu electrònic, perquè anessin a buscar l’Álex. L’amenaça del coronavirus era a punt de canviar dràsticament el dia a dia de la gent. Els va instar a emportar-se el seu fill a casa per les mesures de seguretat per evitar contagis.

La responsable del centre va afegir en el correu electrònic del mateix 12 de març que hi havia el risc que hi hagués algun positiu de Covid-19. Es pot remarcar que la precaució sembla justificada, no només pel context del moment, sinó per la condició d’immunodeprimit del jove, com a trasplantat. Aquell dia, els pares de l’Álex van recollir el seu fill al centre ocupacional. I fins ara l’Álex no ha tornat al seu domicili habitual, la residència. Els pares de l’Álex consideren que fa temps que havia arribat l’hora del retorn.

Els drets de l’afectat

«El confinament amb l’Álex ha sigut molt dur perquè la família no té els recursos adequats per atendre’l, pels seus tractaments. A més, resulta dolorós per la mare, perquè ella vol fer més coses i no pot. El millor és que l’Álex ha estat aïllat del perill», explica el pare. Que afegeix: «El postconfinament ha sigut encara més dur, perquè no esperàvem la reacció de l’equip directiu de la residència. Per fer-los el favor d’emportar-nos l’Álex ens vam trobar amb la manipulació de la directora tècnica. Hem hagut de lluitar amb l’entitat, un sobreesforç que ha deixat molt tocada la família. L’Administració ha de prendre mesures perquè això no es pugui repetir».

Moreno es refereix al que defineix com a traves presentades per la directora tècnica al retorn de l’Álex. «No han tingut cap voluntat d’arreglar les coses amb els pares». Segons ell, el centre va arribar a traspassar barreres rellevants per intentar que el jove no tornés. 

Document mutilat

El 8 de juny, Moreno pare sol·licita el reingrés de l’Álex a la residència a la vista que legalment ja és possible. La resposta de la directora tècnica li arriba el dia 12. Una negativa. Una posició que es fonamenta en el criteri de la doctora assistencial de l’Álex. Diu Antonio Moreno que no tenia cap sentit, perquè la doctora no es va posicionar a favor ni en contra d’una possibilitat. El més greu, denuncia Moreno, ve després que l’entitat consulti amb la Conselleria de Salut el cas de l’Álex i rep una rèplica en què un alt càrrec del departament indica, en resum, que totes les precaucions són necessàries, que la situació és complexa, però que el reingrés és possible. Un reingrés, recalca, avalat així mateix pel servei d’epidemiologia de la Generalitat.

Notícies relacionades

Segons el pare de l’Álex, la directora tècnica només li fa arribar la primera part de la resposta, la que cita els contres. Els pros, el fet que l’especialista avali el retorn de l’Álex, els coneix perquè li demana el missatge sencer per burofax, i aquest l’hi entrega. Aquesta part és la que més ha indignat la família, que sol·licita un procés sancionador contra l’entitat. La dona, remarca Antonio Moreno, els va dir que el millor era esperar que hi hagués un control total de la pandèmia, per exemple quan s’hagués aconseguit una vacuna, i que fins aleshores millor no plantejar la tornada.

El desenllaç: el departament de Treball i Afers Socials determina que el jove ha de tornar a la residència a principis de setembre, prèvia prova PCR, i havent passat una quarantena de 10 dies al domicili patern. La conselleria confirma la versió, que aquest diari va intentar contrastar, sense èxit, amb la direcció de la residència. «Espero que el meu fill no pateixi represàlies», conclou el pare de l’Álex.