tornada al col·le

Alex Arenas: «Hi haurà rebrots a les escoles però s'ha de perdre la por i controlar l'alarma social»

El científic de la URV valora positivament els cribratges massius que es fan en els punts on hi ha més casos de coronavirus

El conseller català d'Educació presenta el protocol de gestió dels casos de Covid-19 que es detectin als centres educatius

zentauroepp53928050 escola entena200715112917

zentauroepp53928050 escola entena200715112917 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Acn

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Alex Arenas, ha advertit que si es reobren les escoles hi haurà brots de Covid-19 als centres perquè «el virus és entre nosaltres». No obstant, el científic es mostra partidari que els nens tornin a les aules però demana que es facin plans de prevenció per evitar casos i que, en cas que es produeixin, la resposta estigui prevista. 

Arenas creu que s’ha de «perdre la por», recomana «estar alerta» per mantenir les mesures de seguretat i demana que no hi hagi alarma social en cas de rebrots. Amb tot, valora positivament els cribratges massius que es fan on es detecten més casos i afirma que la «situació ha millorat molt en les últimes dues setmanes».

Aquestes declaracions es produeixen quan està previst que aquest dijous el conseller català d’Educació, Josep Bargalló, presenta el protocol de gestió dels casos de Covid-19 que es detectin als centres educatius de Catalunya de cara al curs 2020-2021 vinent.

El catedràtic de la URV assenyala que «ningú pot assegurar que la tornada a les escoles serà segura» i creu que els brots seran inevitables. «Però això no significa que no hi hagi un pla de contingència per a tots els escenaris que poden passar», defensa.

Per tant, considera que «tota la prevenció que es faci dins i fora de l’aula serà importantíssima». Entre aquestes mesures prèvies, Arenas posa sobre la taula fer tests PCR a tots els professionals de la comunitat educativa abans que comencin les classes per garantir que es comença des de zero, sense infectats».

Per als alumnes, proposa que els nens de més de deu anys portin mascareta perquè «a partir d’aquesta edat la infectivitat és com la d’un adult». A més, en nivell de gestió dels centres, opina que s’han d’establir horaris d’entrada i sortida esglaonats i remarca que hi haurà d’haver més personal preparat per cobrir baixes, «perquè s’infectaran».

En previsió que alguna escola s’hagi de tancar temporalment si hi ha un nombre important de casos, Arenas creu que hi ha d’haver un pla perquè el curs pugui seguir telemàticament a través d’internet. Finalment, posa èmfasi en la tasca dels serveis socials, que hauran de garantir l’alimentació i la seguretat dels nens en situació de risc.

«Espero que el pla d’Educació contempli totes aquestes possibilitats, i si no les contempla encara tenim temps i es poden fer millores. Hi ha gent que pot aportar idees i solucions», reivindica.

En el supòsit que en algun centre apareguessin positius de Covid-19, el científic apunta que «s’ha de controlar l’alarma social». «Com més mesures tinguem, més fàcil serà comunicar a la població què es farà i com es farà a cada moment», assenyala el professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. I emfatitza: «Les situacions seran inevitables. Per tant, precaució, precaució i precaució».

Malgrat els riscos que comporta l’obertura de les aules, Arenas creu que és necessari. «És importantíssim tornar a l’escola. El sistema socioeconòmic se sosté en bona part a l’escola. I per als nens és un procés de socialització, no només d’aprenentatge de continguts», remarca.

El científic també anima l’administració perquè tot aquest esforç serveixi per millorar el sistema educatiu.

Tendència positiva

Alex Arenas apunta que en les últimes dues setmanes la pandèmia a Catalunya ha anat a la baixa. En bona mesura responsabilitza el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ja que segons la seva opinió «ha posat ordre a l’hora de controlar els brots».

Notícies relacionades

Per a l’investigador una de les claus és «anar a buscar el virus allà on s’han perdut les cadenes de contacte» mitjançant els tests PCR massius als barris i ciutats amb els brots més importants. «Això, afegit al fet que amb un contacte directe d’un PCR positiu se li faci una quarantena de deu dies, és encertat», reconeix. Per a Arenas, en el dia d’avui no s’han d’ampliar els cribratges a la resta del país, un escenari que només contempla si es generalitza la infecció.

Finalment, defensa la implantació «com més aviat millor» de l’aplicació per a telèfons mòbils Radar Covid, impulsada pel govern estatal. «Rastrejar contactes és la part més complexa del control de l’epidèmia i l’aplicació ens ajudaria a posar en alerta les persones que han estat en contacte amb positius», indica. Tal com assegura, Radar Covid permetria detectar «el doble o el triple» de contactes dels que es poden localitzar ara mitjançant el rastreig manual.