INVESTIGACIÓ OBERTA

Mor una nena d'11 anys amb Covid-19 al Joan XXIII de Tarragona

La menor, que no patia patologies prèvies, va ser traslladada durant la matinada d'ahir des de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per una complicació en el seu estat de salut

covid-tarragona / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una nena d’11 anys, positiu en Covid-19, ha mort a primera hora del matí d’aquest dimarts a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. La menor ha arribat de matinada al centre sanitari procedent de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per una complicació en el seu estat de salut, informa ‘Diari de Tarragona’.

Fonts hospitalàries asseguren que la nena no patia patologies prèvies, almenys conegudes. La menor va ser diagnosticada de Covid-19 feia uns dies i va ingressar a l’Hospital de Tortosa sota control mèdic. Durant aquesta matinada la petita ha sigut traslladada d’urgència fins al Joan XXIII de Tarragona, on va arribar molt inestable.

Patia el que és conegut pels metges com un abdomen agut, una patologia que podria tenir com a causa la Covid-19, i que ha acabat amb una isquèmia intestinal i una perforació gàstrica. Malgrat que la menor va entrar ràpidament a quiròfan, va morir a primera hora del matí, pocs minuts després de les set. 

Investigadors i personal mèdic asseguren que aquestes complicacions són més freqüents en nens que en adults que pateixen Covid-19, però malgrat això es tracta d’una complicació rara. Fonts del mateix hospital expliquen que està previst que en els pròxims dies es porti a terme l’autòpsia a la menor, per aclarir així les causes de la seva mort.

¿Covid-19, la causa?

Per la seva part, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la menor havia sigut diagnosticada de la Covid-19, però que, de moment, no es pot saber si el virus és la causa de la mort. «S’han de diferenciar bé les dues coses», deia Argimon, que reconeixia que «es tracta d’un cas molt trist».

Notícies relacionades

Segons les primeres hipòtesis, la petita podria haver patit una síndrome similar a la de Kawasaki i que els investigadors relacionen amb la pandèmia del coronavirus. A principis de juny, un estudi de l’Imperial College de Londres confirmava que es tracta d’una nova patologia inflamatòria que afecta els nens i que sembla estar causada per la seva resposta immunitària a la Covid-19. 

La nova malaltia, a la qual els investigadors anomenen síndrome multisistèmica inflamatòria pediàtrica temporalment associada amb el SARS-CoV-2, sembla afectar nens majors de nou anys i es presenta en més casos amb dolors abdominals i diarrea juntament amb les característiques comunes amb la síndrome de Kawasaki, com la febre persistent. En la majoria dels casos, els símptomes de Covid-19 en nens és de caràcter lleu.