llista forbes

El coronavirus s'emporta bilions d'euros però respecta les grans fortunes

Entre el 23 de març i el 22 de maig, ni un sol dels 25 comptes dels més rics del món ha minvat malgrat la pandèmia

La llista de supermilionaris l'encapçala el propietari d'Amazon, Jeff Bezos, amb un patrimoni estimat en 126.500 milions d'euros

bezos

bezos / JIM WATSON (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Efe

La pandèmia de coronavirus ha tingut ja un cost de prop de 10 bilions i mig d’euros per a l’economia mundial, però el cop no ha arribat als supermilionaris, que «valien» gairebé 250.000 milions d’euros més que a mitjans de març, segons dades de la llista Forbes fins al maig.

Entre el 23 de març i el 22 de maig, ni una sola de les 25 fortunes més grans del món ha minvat, i el que més benefici ha obtingut en els mesos més durs de la pandèmia ha sigut el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que ha passat de la setena a la quarta posició, i ha avançat, entre d’altres, l’«oracle d’Omaha», l’inversor Warren Buffet, amb els seus gairebé 75.000 milions d’euros.

L’home més ric del món

La llista l’encapçala el propietari d’Amazon, Jeff Bezos, amb un patrimoni estimat en 126.500 milions d’euros, més del doble que l’únic espanyol de la llista, el fundador d’Inditex, Amancio Ortega, que amb 55.000 milions ocupa la desena posició i és l’home més ric d’Espanya.

Quan Bill Gates –el segon més ric del planeta, amb 92.000 milions– va assegurar que la filantropia ha de ser voluntària segurament no va imaginar que 83 milionaris dels Estats Units, Alemanya, França, Dinamarca, el Regne Unit, Holanda, Suècia i Nova Zelanda arribarien a l’extrem de demanar pujades d’impostos als més rics.

Potser moguts per un impuls filantròpic o per la mala consciència davant el bé que els va tot mentre la Covid-19 arrasa, 83 milionaris –cap espanyol entre ells– han dirigit una carta oberta als governs de tot el món perquè els apugin els impostos.

«Tenim diners, molts, diners que es necessiten desesperadament ara i continuaran sent necessaris els pròxims anys, a mesura que el nostre món es recuperi d’aquesta crisi», diu la missiva.

«Avui, nosaltres, els milionaris sotasignats, demanem als nostres governs que augmentin els impostos a persones com nosaltres. Immediatament. Substancialment. Permanentment», conclou.

Però cap d’aquests 83 rics és prou ric per figurar a la llista Forbes, el mateix que li ha passat a la petita del clan Kardashian, Kylie Jenner, a la qual la publicació li ha tret el títol de bilionària, que li va atorgar per primera vegada el 2019, pel seu «entramat de mentides» amb què ha exagerat el valor de la companyia que va fundar, Kylie Cosmetics.

En la seva obsessió per figurar, encara sense ser-ho, entre les grans fortunes del món, Jenner hauria inflat fins i tot les seves declaracions de la renda.

Impost a les grans fortunes

A Espanya el debat sobre la pujada d’impostos a les grans fortunes ha sigut sobre la taula política, però sense gaire convicció; a principis de juny la comissió de Reconstrucció després del coronavirus va rebutjar les iniciatives en aquest sentit, malgrat comptar amb el recolzament d’Unides Podem, soci de govern, tot i que segueix oberta la possibilitat de pujar els impostos de societats, patrimoni o successions.

A les xarxes socials són freqüents les demandes perquè l’amo de Zara pagui més impostos en comptes de fer caritat; durant la pandèmia, l’empresari ha donat més de 60 milions d’euros de material sanitari.

Ortega és des de fa dècades l’home més ric d’Espanya, a una distància sideral dels següents classificats.

La fortuna d’Ortega es gestiona fonamentalment a través de Pontegadea, que reuneix totes les seves societats de cartera, les seves filials immobiliàries i participacions empresarials.

Notícies relacionades

Aquest vehicle d’inversió té el 59,29% a Inditex, el 9,99% en la companyia d’infraestructures de telecomunicacions Telxius i el 5% de l’empresa d’instal·lacions de gas Enagás; el 2019 va ampliar la seva cartera immobiliària un 15%.

Immediatament per darrere figura la seva filla Sandra, amb una fortuna estimada de més de 5.000 milions d’euros; la segueixen l’amo de Ferrovial, Rafael del Pino i Calvo-Sotelo (4.000 milions); el propietari d’Iberostar, Miguel Fluxà Roselló (2.600 milions); el fundador de Mercadona, Juan Roig (2.300 milions); l’empresari i inversor Juan Abelló (1.900 milions); el promotor immobiliari Tomás Olivo (1.800 milions), i l’empresària Alicia Koplowitz (1.700 milions).