impost temporal

El Govern estudia una 'taxa covid' a les grans fortunes

Jaume Asens, d'Unides Podem, defensa la necessitat de «modernitzar» el sistema fiscal per fer front a la crisi

El polític proposa la creació d'un 'fons covid' per ajudar les comunitats autònomes a pagar la factura sanitària

mdedios53297905 30 04 2020 el presidente de unidas podemos en com  galicia e200502124806

mdedios53297905 30 04 2020 el presidente de unidas podemos en com galicia e200502124806 / EUROPA PRESS

5
Es llegeix en minuts

El president del grup parlamentari d’Unides Podem-En Comú-Galicia En Comú, Jaume Asens, ha defensat la necessitat de «modernitzar» el sistema fiscal per fer front a la crisi econòmica i social del coronavirus, amb la creació de noves figures tributàries com un impost de solidaritat a les grans fortunes. De fet, ha assegurat que «en el Govern [central] ja s’està discutint» la possibilitat d’implementar una taxa d’aquestes característiques de forma temporal per sufragar les mesures contra la pandèmia, la coneguda com a ‘taxa Covid’.

En una entrevista concedida a Europa Press, el dirigent d’Unides Podem i líder d’En Comú ha assegurat que a més aquesta serà una de les qüestions que Unides Podem plantejarà en la nova Comissió per a la Reconstrucció d’Espanya després del coronavirus que es crearà en el Congrés, un òrgan que, segons el seu parer, «tindrà molta importància», precisament «perquè s’hi traslladarà part del debat que s’està fent en el Govern».

«La ‘taxa Covid’ és una de les mesures que evidentment s’ha de discutir al si d’aquesta comissió. Ja s’està discutint en el Govern, però ara també hauria de discutir-se en aquesta comissió», ha afirmat en concret a la pregunta sobre aquesta mesura.

Segons Asens, que formarà part d’aquest òrgan, la millora del sistema fiscal ha de ser un dels eixos de treball d’aquesta comissió, amb l’objectiu d’equiparar-la a les d’altres països europeus i «posar-la al servei de la superació de la crisi», amb la «revisió» d’impostos que ja existeixen, «com el de societats», i amb la creació de noves figures tributàries.

Els bancs, també

«Hauran de crear-se noves figures tributàries que posin l’accent en les transaccions financeres, o impostos de la riquesa, de la solidaritat perquè les grans fortunes i els bancs puguin contribuir en relació amb la seva capacitat econòmica a enfortir aquest escut social que estem construint. També fa falta una fiscalitat verda: qui més contamina ha de pagar més, responsabilitzar-se més», ha dit.

A més, ha defensat la necessitat de buscar una unió fiscal a Europa, «amb uns mínims tributaris que siguin compartits», perquè aquest sistema «més just i més equitatiu» que proposen sigui eficaç, i no hi hagi fuga de capitals «als paradisos fiscals com el que representa Holanda».

Comunitats «infradotades», com Catalunya

Una altra de les qüestions que Unides Podem plantejarà en la Comissió de Reconstrucció serà la necessitat de donar més «protagonisme» i «recursos» a les comunitats autònomes i els ajuntaments, aplicant més «el principi de subsidiarietat i de descentralització, perquè entre d’altres puguin afrontar el procés de desescalada.

«Ara mateix hi ha comunitats que estan infradotades i que no tenen prou recursos per superar la nova etapa. El cas de Catalunya és evident», ha afirmat, després d’assenyalar que «les comunitats són les que estan fent l’esforç més important» perquè «són les que tenen competències en Sanitat» i, per això, «cal ajudar-les a pagar la factura sanitària que ha generat la crisi».

Per això, proposaran la relaxació dels objectius de dèficit, la necessitat de reformar a mitjà termini el model de finançament, i la creació d’«un fons comú», denominat «fons Covid» per finançar les comunitats autònomes i garantir-los liquiditat.

«Jo crec que ha de ser un fons suplementari que estigui a l’altura de l’esforç que ara estan fent les comunitats autònomes amb els seus propis recursos per finançar els sistemes sanitaris sota la seva competència», ha dit. «Necessitem un pla complementari que no deixi caure les comunitats que estan més afectades per la crisi econòmica», ha afirmat.

En aquesta comissió també serà fonamental, segons Asens, segellar un «compromís ferm de totes la formacions perquè no hi hagi mai més retallades en sectors essencials de l’estat del benestar, com és la Sanitat».

Pla de «turisme segur» per a l’estiu

Així mateix, plantejaran la necessitat de «superar l’excessiva dependència de sectors fràgils com el turisme i l’hostaleria», reordenant aquests sectors. En concret, proposaran reorientar el turisme al mercat interior. «Fa falta un pla d’impuls de l’estiu 2020 amb ofertes de turisme segur. S’han d’impulsar plans específics perquè aquest sector pugui alçar el cap», ha dit.

«La recuperació no pot pensar-se com un simple paquet d’estímuls, ha de ser una injecció d’adrenalina a l’economia, que ha deixat de bategar», ha reivindicat, per afegir que «és evident que en aquestes condicions la situació no se soluciona amb mesures de confiança en els mercats ni amb incentius privats perquè es reactivi la inversió ni estrenyent-se la bossa», sinó amb un creixement econòmic «que es basi en el dèficit fiscal pur». «El que ens tornarà el creixement serà el dèficit fiscal, pur i dur», ha afirmat.

En tot cas, més enllà dels treballs de la comissió, el president del grup confederal ha destacat la importància que també es puguin aprovar uns nous Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). «Si abans hi havia raons de pes per no prorrogar uns pressupostos d’austeritat del PP, ara aquestes raons són més evidents», ha dit.

«En una situació de pandèmia, necessitem uns pressupostos ambiciosos, expansius, que estiguin a l’altura de la construcció d’aquest escut social que s’ha d’aixecar», ha afirmat, i s’ha mostrat «convençut» que «la majoria parlamentària que va donar la investidura permetrà que aquest Govern pugui funcionar amb aquests pressupostos».

Referent a això, ha assegurat que creu que la majoria que va fer possible la investidura de Pedro Sánchez «no està en risc», perquè tot i que ERC ha volgut donar, al seu parer, «un toc d’atenció», es comportarà «de forma responsable». «Sap que l’alternativa és molt pitjor», ha dit.

Crítiques al PP

De fet, Asens ha assegurat que, tenint en compte el comportament «irresponsable» que, segons el seu parer, està tenint el PP durant la pandèmia, cal apostar per «reforçar la majoria parlamentària de la investidura» i «entendre’s amb el PNB i amb ERC».

Notícies relacionades

Asens ha criticat el paper que està tenint el líder del PP, Pablo Casado, per no estar «exercint amb responsabilitat el seu paper d’oposició», independentment que el Govern pugui cometre «errors», com és normal, al seu parer, en una crisi en què ha «de prendre tantes decisions amb tan poc temps i informació».

«Quan l’oposició fa la traveta al Govern en un moment així, de fet està posant en risc i pot esborrar de cop tot l’esforç col·lectiu i personal que està fent el conjunt de la ciutadania», ha afirmat.