els estralls del coronavirus

El cap del 112 de Madrid: «Vivim el més semblant a una guerra»

«No es poden cometre els mateixos errors» si ve una altra onada de Covid-19, avisa Carlos Novillo

novillo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

«És el més semblant al que han viscut els nostres avantpassats amb les guerres», diu sobre el coronavirus el director de l’Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112, Carlos Novillo, que afirma que «no es poden cometre els mateixos errors» si ve una altra onada. Si fos així, té clar que «serem més eficaços». 

Novillo fa aquest balanç en una entrevista sobre la feina que ha portat a terme durant la pandèmia de Covid-19 l’ASEM 112, que integra i coordina tots els serveis de seguretat i emergències dependents de la Comunitat de Madrid: Bombers, agents forestals, 112, Protecció Civil i coordinació de policies locals i serveis sanitaris. 

Assegura que la crisi sanitària «va obligar a reinventar-se» i, per exemple, va portar a destinar bombers «a tasques que mai pensaríem, com traslladar cadàvers», i a més ha servit «per aprendre moltíssim». 

Sobre el futur el té clar: «Si és que ve una segona onada amb la mateixa intensitat de la primera, sabrem atallar-la d’una manera més eficaç perquè estem fent provisió de material, estem fent lliçons apreses sobre el que és la gestió per poder fer front al virus de forma més contundent». 

Novillo demana que «no cometem els mateixos errors» en el futur i que «ens serveixi per veure que això és una crisi que s’ha de planificar», establint procediments com, per exemple, un pla específic de protecció civil de pandèmies, que reclama al Govern central. 

El repte ara és «intentar que no s’hagi de prendre mesures tan dràstiques com el confinament, sinó que amb mesures de protecció primerenca i seguiments, de preparació de crisi sanitària, i amb tot l’après i posat en marxa es pugui conjugar portar una vida normal amb el que és una evolució epidemiològica com la de qualsevol altra malaltia, que seguirà i que s’haurà de combatre amb la ciència i la sanitat». 

Notícies relacionades

Davant els rebrots que s’estan produint tant a Madrid com en altres punts d’Espanya, Novillo reconeix que «hi ha molta incertesa sobre com es comporta el virus» i s’està produint «una escalada progressiva» de casos notificats, tot i que la situació no és com la del mes de març: «Ara es fan més proves i per això apareixen més positius». 

«Serem capaços d’adaptar-nos, però hem de tenir també un ull molt pendent en la crisi econòmica que pot produir tornar enrere, i s’haurà de conjugar l’intentar viure amb certa normalitat, tenir les escoles obertes, que els negocis puguin anar funcionant, perquè si no al final el que no destrueixi el virus ho destrueix la crisi econòmica, que pot sumir-nos en una situació molt complicada durant molts anys», afegeix.