col·lectius vulnerables

La Covid torna a colpejar les residències geriàtriques

La situació més preocupant es registra a l'establiment dels Germans de la Creu Blanca de Burbáguena, a Terol

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Efe

La Covid ha tornat a colpejar a les residències de gent gran i centres de persones amb discapacitat, sobretot a Burbáguena (Terol) –amb 80 positius i sis morts– i en dos centres madrilenys ubicats a San Martín de la Vega (47 contagis) i a Pozuelo (9). 

Algunes comunitats, com és el cas d’Andalusia i Extremadura, o determinades zones, entre les quals hi ha Sòria capital, han limitat les sortides i les visites als centres com una forma de protecció dels residents. 

La situació més preocupant es registra a l’establiment dels Germans de la Creu Blanca de Burbáguena (Terol), on han mort sis residents i ja hi ha 80 positius des que es va detectar un brot de Covid-19 al centre que de moment afecta 63 dels 94 usuaris i 17 treballadors. 

Al centre hi ha 47 residents (40 positius, 5 negatius i 2 pendents de resultat) i han sigut traslladats a altres punts Covid-19 de gent gran que no han contret la malaltia i un de positiu. 

En les últimes hores s’ha conegut un brot greu a la residència San Marcos de San Martín de la Vega (Madrid) que ja afecta 47 persones, entre les quals hi ha un mort, i s’han començat a evacuar a altres centres 25 usuaris més que han donat negatiu en les proves PCR. 

El director del centre, Jonás del Saz, que ha assegurat a Efe que ho «tenen tot bastant controlat» i estan «treballant bé», ha explicat que deriven els negatius a altres centres i deixen els positius al seu. 

Del Saz ha remarcat que tots els usuaris que presenten algun símptoma, per lleu que sigui, es traslladen a l’hospital i ha lamentat la situació creada al centre, que va aconseguir «aguantar sense cap cas durant els cinc mesos de pandèmia», després d’abordar «un blindatge molt sever» mitjançant un «treball duríssim». 

Un segon brot a la comunitat de Madrid afecta l’Hogar Don Orione, una institució sociosanitària de Pozuelo de Alarcón, amb nou casos positius i nou persones més en seguiment. 

Per això, aquest establiment ha reforçat les mesures de seguretat amb l’aïllament de l’ala afectada, habitacions separades i tancades i la limitació de les visites familiars. 

Es tracta del centre residencial per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i alt nivell de dependència on acudeix Iñaki Urdangarin per fer tasques de voluntariat. 

A Extremadura, hi ha dos centres de gent gran de la regió tancats després de detectar-se casos d’interns: la residència de Torre de Santa María (Càceres) i la residència La Serena de Castuera (Badajoz). 

La Junta extremenya ha autoritzat la visita de familiars i les sortides controlades a les residències que atenen persones amb discapacitat severa (autisme, paràlisi cerebral o trastorns greus de salut mental) ja que terapèuticament és aconsellable després de l’aïllament obligat, tot i que, de moment, aquesta mesura no s’aplicarà a les residències de gent gran. 

A Sòria capital també s’han suspès les visites de familiars als usuaris de centres de gent gran com a mesura de precaució en vista de l’evolució de la Covid-19. 

Segons les autoritats càntabres, el brot sorgit a la residència de gent gran de Liencres es manté «estable» i després de l’escombrat tant de residents com de professionals, s’hi han detectat 5 positius. 

Notícies relacionades

A les Balears, un dels nous brots detectats es troba a la residència La Bonanova de Palma, amb 550 places, i la persona contagiada ha sigut traslladada a l’hospital Sant Joan de Déu i ara s’estan fent tests a tots els residents i treballadors del centre. 

Amb aquest resident són dos els positius a centres de gent gran de les Balears, ja que se li suma un d’anterior de la residència palmesana de Seniors Inca que també va ser traslladat a un centre hospitalari i rastrejats tots els seus contactes.