alarma per rebrots

Dos morts i 52 positius en un geriàtric de Madrid

Sis residents estan hospitalitzats amb quadros de pneumònia i deteriorament per malalties prèvies

Per evitar el risc de contagi i millorar l'atenció al centre, s'està traslladant la gent gran sense infecció a altres centres sociosanitaris

residencia-bueno--para-ingesar / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Conselleria de Sanitat madrilenya ha notificat aquesta tarda al Ministeri de Sanitat un brot de Covid-19 produït en una residència de gent gran situada a San Martín de la Vega, amb 52 casos positius, uns dels quals ha mort, segons un comunicat de la Comunitat de Madrid.

Sis de les 47 persones que ha donat positiu estan hospitalitzades amb quadros de pneumònia i deteriorament per malalties prèvies.

Dels 52 casos positius, 45 corresponen a residents i nou a professionals de la residència de gent gran. A més, s’està fent un seguiment a 38 dels seus contactes: 24 residents i 14 empleats d’aquesta institució, que fins ara mancava de casos previs de la Covid-19.

El brot s’ha detectat arran de la realització de proves PCR a quatre residents que presentaven símptomes. 

Dels 52 casos positius, 32 són asimptomàtics, afegeix la nota.

La Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat manté oberta la investigació epidemiològica i es troba en aquests moments completant la identificació i presa de mostres dels contactes estrets que són externs a la residència.

La Conselleria de Sanitat i la Conselleria de Polítiques Socials, «en comptant contacte», estan desenvolupant diferents actuacions per al control del brot, atenció dels residents, familiars i treballadors, assenyala el comunicat. 

L’equip referent de Geriatria de l’Hospital Universitari Infanta Elena de Valdemoro està coordinat amb el professional sanitari del centre sociosanitari.

Entre altres actuacions, per evitar el risc de contagi i millorar l’atenció a la residència, s’està traslladant residents sense infecció a altres centres sociosanitaris. Així mateix, es fa seguiment dels pacients asimptomàtics que es queden al centre.

La Direcció General de Coordinació Sociosanitària, per la seva banda, està revisant el Pla de Contingència del Centre i les mesures de prevenció que s’han de mantenir amb els residents, tant en aquest centre com a la residència on es traslladen.

La confirmació d’aquest brot per part de la Comunitat de Madrid s’ha produït hores després que l’alcalde de San Martín de la Vega, Rafael Martínez, reclamés la Conselleria de Sanitat que assigni al municipi un rastrejador per al control i el seguiment dels dos brots de coronavirus detectats al municipi, que té uns 20.000 habitants.

Un dels brots, segons va avançar el regidor, s’ha produït en una residència de persones grans de la localitat, on s’haurien registrat almenys 30 positius entre residents i personal, segons ha indicat al Consistori la direcció del mateix centre.

«Malgrat la gravetat de la situació, no es tracta d’una informació oficial, sinó que ve del mateix centre», va remarcar l’alcalde de San Martín, que va demanar al Govern regional que donés a conèixer «amb exactitud» la situació epidemiològica al municipi per «col·laborar en tot allò que sigui possible» i per informar els ciutadans.

Martínez ha criticat la Comunitat de Madrid per haver fet públic en una nota de premsa un brot de tres persones al municipi, mentre que davant un brot de desenes de persones en una residència «continuem a l’espera de conèixer informació oficial». 

Ni la Comunitat ni l’Ajuntament de San Martín de la Vega han facilitat en els seus comunicats el nom de la residència afectada pel brot.