Catalunya comença els tests massius porta a porta a Ripollet

Al barri del Pont Vell, on hi ha localitzats focus, s'han realitzat proves porta a porta aquest dimecres

L'objectiu és localitzar persones asimptomàtiques, un dels focus de contagi importants

zentauroepp54364931 bcn200805122333

zentauroepp54364931 bcn200805122333

2
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

La Conselleria de Salut vol contenir el rebrot de coronavirus del Vallès Occidental, sobretot amb la detecció dels casos asimptomàtics. Per aconseguir aquest objectiu, amb la col·laboració dels ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Ripollet, muntarà unes carpes de cribratge a partir de dijous on es realitzaran proves PCR a la població que es presenti voluntàriament.

En el cas concret de Ripollet, on hi ha una detecció de casos localitzats en punts concrets del barri del Pont Vell, Salut ha realitzat aquest dimecres un cribratge porta a porta on hi ha diversos casos localitzats. «A Ripollet s’ha detectat, a través dels estudis epidemiològics, una geolocalització de casos més concentrats que ens animen a anar als edificis on són aquests positius i fer aquest cribratge», apunta Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la regió metropolitana nord del CatSalut, que reconeixia que no passava el mateix a Sabadell on hi ha una diàspora més gran del virus.

Per realitzar aquesta actuació, un equip de tècnics i infermeres han visitat diferents comunitats de veïns del barri, on han realitzat tests PCR a qui s’oferís de manera voluntària. En total, amb aquesta acció es realitzaran aproximadament 300 proves que se sumaran a les 1.500 que es realitzin a la carpa situada al parc de Maria Regordosa a partir de dijous. Segons els càlculs de Matilde Jiménez, directora de l’EAP la Farigola, allà es tindria capacitat per realitzar 30 proves PCR a l’hora. A les carpes, adverteixen des del CatSalut, s’hi podrà acostar de manera voluntària qualsevol persona sense símptomes i sense contacte amb una altra de contagiada. El mateix passarà a Sabadell, on hi haurà dues carpes al sud de la ciutat, i a Terrassa.

Al barri del Pont Vell es veu amb bons ulls aquesta actuació. Dolores Escudero, veïna des de fa 38 anys, assegura que es presentarà a la carpa. «Aquí veus gent amb les mascaretes posades a tot arreu, menys a la cara», assegura. Per ella falta més conscienciació i això la preocupa. També es presentarà Felipe Trujillo. «Això és bo per a tothom i espero que la gent hi acudeixi», diu.

Asimptomàtics i joves

Segons ha explicat Prat, el 50% dels casos detectats a Catalunya són asimptomàtics. Aquesta situació dificulta rastrejar on hi pot haver un focus de contagi. «Aquests són els que faciliten la transmissió de la malaltia i s’ha de tallar aquesta font de contagi», assegura Prat. Amb aquesta detecció hi ha una probabilitat elevada que augmentin les dades d’incidència, però per Prat suposaria una bona notícia. «Ho tindríem més controlat», explica la directora d’Atenció Primària.

Però, més enllà de detectar asimptomàtics, l’objectiu també és crivellar la població d’entre 15 i 45 anys, que són una part important dels nous casos detectats. «És una franja d’edat de molta activitat social amb constants trobades amb amics, familiars i sortides», assegura Serra.

Augment notable

Notícies relacionades

Al Vallès Occidental, l’augment de casos en els últims 14 dies ha sigut especialment notable. A Sabadell s’han registrat 319 PCR positives, i a Terrassa, 270; també és preocupant el cas de Ripollet, amb 44 i una taxa de risc molt elevada, que se situa en 207.74 (dimarts se situava en 434.10).

Tot i així, la directora executiva del sector sanitari del Vallès Occidental est del CatSalut, Núria Serra, assegura que aquesta setmana la situació està «continguda». «No estem molt malament de xifres. Amb aquestes accions de contenció podem evitar mesures de confinament mes rigoroses», explica Serra.