control de rebrots

El Govern reforça Sanitat per Covid-19 amb una Secretaria d'Estat

Per millorar la coordinació amb les comunitats autònomes en el context de la crisi del coronavirus

20200803 507009 secretariaestadoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha reforçat l’estructura del Ministeri de Sanitat creant una Secretaria d’Estat que es convertirà en l’òrgan superior del departament amb l’objectiu de millorar la coordinació amb les comunitats autònomes en el context de la crisi sanitària del coronavirus que va obligar el mes de març passat a decretar l’estat d’alarma.

Tal com recull el Reial Decret publicat aquest dilluns al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), aquesta decisió respon a «la necessitat de reforçar el Ministeri de Sanitat de cara al control de possibles rebrots de la malaltia, així com davant l’aparició de noves malalties de potencial pandèmic».

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, la incorporació d’una Secretaria d’Estat busca millorar el «contacte directe» amb els respectius consellers autonòmics, així com la coordinació i cooperació entre les administracions públiques implicades, reforçant l’actuació del ministre amb un òrgan amb el nivell adequat per realitzar l’esmentada interlocució.

Segons es justifica en el text, la situació d’emergència ocasionada per l’epidèmia de Covid-19, així com les actuacions per al control de la malaltia per part del Govern i del ministre de Sanitat, Salvador Illa, han marcat un punt d’inflexió pel que fa a la gestió de la política en matèria sanitària.

Reforç de presa de decisions

«Amb la creació d’una Secretaria d’Estat de Sanitat s’ampliarà la seva estructura de direcció de primer nivell, i es reforçarà així l’espai de presa de decisió directiva», segons ha assenyalat el Ministeri. Aquest òrgan superior recolzarà el ministre en la comunicació de les polítiques sanitàries i decisions adoptades, i busca «dotar d’una més transparència a l’acció de Govern».

Segons Sanitat, també vol «anivellar» la interlocució del Ministeri amb diferents actors, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.

En l’àmbit nacional, la configuració del Sistema Nacional de Salut com un sistema descentralitzat, les prestacions del qual es porten a terme per les comunitats autònomes, implica la contínua coordinació d’aquestes amb el Ministeri de Sanitat. Durant l’actual crisi sanitària s’ha intensificat l’esmentada coordinació i contactes i així es preveu que segueixi en els pròxims anys, segons ha remarcat Sanitat.

En l’àmbit internacional, també reforçarà la coordinació i presència del Ministeri de Sanitat en les institucions i grups de la Unió Europea, així com en les organitzacions internacionals en matèria sanitària de les quals forma part Espanya.

Notícies relacionades

Sanitat ha destacat que la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19 ha posat de manifest els efectes de la sanitat en la vida dels ciutadans i també la seva importància per a l’activitat econòmica del país. «Això fa necessari reforçar la presència de les polítiques sanitàries als òrgans col·legiats del Govern», conclou el Ministeri que encapçala Salvador Illa, que afegeix que comptarà amb dos representants en la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris.