LES DADES DEL DIA

Catalunya, 72 hores clau per saber si la Covid-19 està remetent

Dimecres es compleixen els 10 dies fixats per Torra per evitar un altre confinament

Salut notifica 1.444 casos més i cap mort per Covid-19 en les últimes 24 hores

54285622 60

54285622 60 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Les pròximes 72 hores a Catalunya seran clau per saber si les mesures restrictives preses pel Govern han fet efecte de veritat. Dimecres es compliran els 10 dies que el president de la Generalitat, Quim Torra, havia fixat per evitar un nou confinament. De moment, sembla que els rebrots a Catalunya han remès, ja que l’evolució de la pandèmia al territori fa dies que està estabilitzada, tot i que aquest diumenge hi ha hagut un lleuger repunt de nous contagis al notificar-se 1.444 positius més, 77 més que dissabte. No obstant, la Conselleria de Salut no ha registrat cap mort contra les 19 d’ahir.

Dilluns passat, Torra va advertir que Catalunya tenia 10 dies per evitar una altra tancada. Aquest 2 d’agost es compleixen set dies d’aquelles paraules. Fa només una setmana, la situació era «massa crítica», en paraules del president, similar a la del març, quan es va declarar l’estat d’alarma. Però les mesures restrictives (el tancament de tot l’oci nocturn, la persecució, amb multes, dels ‘botellons’, la limitació dels grups a espais públics i privats o la recomanació de fer una «mobilitat responsable») i la responsabilitat ciutadana van aconseguir que s’estabilitzés. El fantasma d’un altre confinament es va començar a allunyar. El Govern va aixecar el confinament perimetral que feia 15 dies que estava instaurat a Lleida i a la seva comarca del Segrià. La taxa de reproducció del virus i la incidència van baixar.

Però, tot i així, l’escenari en què es mou una epidèmia sempre és canviant. La capacitat del coronavirus per propagar-se és tan elevada que en pocs dies la situació pot canviar. Per això la ciutadania no ha de baixar la guàrdia i ha de mantenir les mesures de seguretat. «Estarem, com a mínim, un any en aquesta situació. I hem de fer un equilibri per no haver de confinar», va advertir dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Més pacients hospitalitzats i a ucis

Una prova de com de fàcilment es pot revertir aquesta situació és que, aquest diumenge, contràriament al que va passar el dia anterior, a Catalunya van augmentar les persones ingressades en hospitals i en unitats de cures intensives (ucis). Si dissabte hi havia 534 persones amb Covid-19 en hospitals (un centenar menys que el dia anterior), aquest diumenge n’hi havia 40 més: 574. També han augmentat lleugerament els pacients a les ucis, que han passat de 98 a 100. 

Notícies relacionades

La pressió assistencial dels hospitals dista molt de la del març, però els lleugers increments de les últimes setmanes criden a la prudència. De moment, és l’atenció primària en què recau el pes de la majoria dels diagnòstics, la que està experimentant més l’augment de persones infectades amb coronavirus. Com la majoria són malalts lleus (a causa que gran part són joves), no requereixen trasllat a l’hospital.

Des de l’inici de la pandèmia, un total de 99.425 persones a Catalunya han donat positiu en coronavirus per proves PCR i d’altres tipus de test. Els morts ascendeixen a 12.745  des del març passat, la mateixa xifra que es va facilitar aquest dissabte. 6.991 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.118 en una residència geriàtrica, 813 en un domicili i 823 no han sigut classificats per falta d’informació.