LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Els pobles sense gairebé casos de coronavirus també existeixen a Catalunya

53781590 59

53781590 59

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els municipis gairebé lliures de coronavirus també existeixen a Catalunya, i alguns no són tan petits o rurals com podria pensar-se, perquè entre aquests hi ha la coneguda Sitges i també Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i Sant Feliu de Guíxols (Girona).

Les dades del Departament de Salut de la setmana del 23 al 29 de juliol no deixen lloc a dubtes i aquests municipis a més de Palafrugell (Girona), Valls i El Vendrell (Tarragona), Castellar del Vallès (Barcelona) i les comarques lleidatanes del Solsonès i la Vall d’Aran tenen pocs casos de positius en Covid-19.

Aquestes ‘illes’ gairebé lliures de Covid tenen totes la ja famosa R0 (nombre de noves infeccions que es calcula que provenen d’un sol cas) per sota de l’1 o pròxima a l’1 i, en la majoria, s’han fet menys de deu proves PCR en aquella setmana.

Gairebé sense hospitalitzacions

A Castellar del Vallès (24.000 habitants) tenen dos únics casos de coronavirus i només un veí ha sigut hospitalitzat.

En tota la comarca lleidatana del Solsonès (13.500 habitants i 15 municipis), situada a la Catalunya central, en aquella setmana es van registrar dos casos positius i un sol veí que ha hagut d’ingressar mentre que a la de la Vall d’Aran (uns 10.000 habitants i 33 pobles), dos casos més i cap hospitalització.

A Sitges, una localitat pròxima a Barcelona amb uns 29.000 habitants i una destinació turística molt coneguda, la situació epidemiològica estava amb una R0 d’1,29 i cinc PCR fetes la setmana passada, cap de les quals va derivar en un ingrés a l’hospital.

Palafrugell i Sant Feliu de Guixols, situades a la Costa Brava i també molt turístiques, es mantenen amb R0 d’1,43 i 1,36, respectivament, i sis i quatre PCR en cada una i cap ingrés.

Valls, a l’interior de Tarragona, també aconsegueix mantenir-se gairebé al marge del coronavirus, amb dos PCR fetes, cap ingrés i una R0 del 0,79.

Gràfiques a la nova web de Salut

Aquests municipis estan marcats en colors verd o taronja en les gràfiques de la nova pàgina web del Departament de Salut sobre l’evolució i el seguiment de casos de coronavirus a Catalunya que s’ha estrenat aquesta setmana i que permet conèixer l’evolució de les últimes setmanes per ciutats de més de 20.000 habitants.

A la web també es poden seguir els casos diaris de positius per SARS-CoV-2 a les diverses regions sanitàries de Catalunya, per a tota la població i per als residents en residències, segons la data en què s’ha detectat el cas o casos.

Es consideren positius aquells casos en què s’ha fet la prova PCR amb resultat positiu o probable i no s’inclouen els que encara no s’ha fet la prova tot i que presentin símptomes i/o siguin contactes d’un cas positiu.

Contrast amb Barcelona i Lleida

Notícies relacionades

La bonança i la tranquil·litat de què disfruten en aquestes poblacions aquests dies respecte al coronavirus contrasta amb el desassossec i les restriccions que es viuen a la ciutat de Barcelona i a altres de la seva àrea metropolitana, com l’Hospitalet de Llobregat o Badalona i també a Lleida i voltants, tot i que les últimes dades indiquen que es tendeix a l’estabilització en totes aquestes zones, segons ha informat aquesta setmana el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Des de l’inici de la pandèmia a Catalunya, s’han comptabilitzat 99.425 casos positius per PCR i per altres tipus de test. Segons les últimes dades de Salut, han mort un total de 12.745 persones des de l’inici de la pandèmia, la meitat en residències geriàtriques. Ara hi ha 574 pacients ingressats als hospitals catalans, dels quals 100 són a les unitats de cures intensives.