MESURES PER FRENAR ELS REBROTS

Les restriccions de l'àrea metropolitana s'amplien a Castelldefels i Gavà

Aquests dos municipis havien registrat en els últims dies un augment de visites de persones de poblacions veïnes

zentauroepp54295531 castelldefels200730130143

zentauroepp54295531 castelldefels200730130143 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Procicat ha ampliat als municipis de Castelldefels i Gavà les restriccions vigents a l’àrea metropolitana de Barcelona a fi de frenar els rebrots de Covid-19. D’aquesta manera, ja són 16 les poblacions de la zona afectada, incloent-hi Sant Feliu de Llobregat, que ja tenia restriccions de caràcter invididual ordenades pel Govern i que ara s’inclou en l’última ordre del Procicat.

Així, a Castelldefels i Gavà, com a la resta de l’àrea,  es prohibeixen les trobades familiars, públiques o privades, de més de 10 persones i queda limitada l’activitat comercial, cultural, lúdica i esportiva al 50% de la capacitat màxima dels establiments. Aquest últim aspecte arriba després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que autoritza l’activitat en cines, gimnasos i equipaments esportius sempre que compleixin les mesures sanitàries per Covid-19.

Biblioteques, museus i arxius continuaran oberts i les activitats lúdiques i esportives es podran fer també sense superar el 50% de l’aforament.  

La inclusió de Castelldefels i Gavà en el grup de municipis amb restriccions es produeix a petició dels mateixos ajuntaments davant l’augment de casos. A Castelldefels, fins la setmana passada el coronavirus estava sota control, amb no més de 10 casos per setmana (9 en la setmana del 6 al 12 de juliol), però aquesta última setmana la situació ha canviat i s’han registrat 70 casos, segons dades de l’ajuntament.

Les alcaldesses de Castelldefels, Maria Miranda, i de Gavà, Raquel Sánchez, han aplaudit aquest dijous la decisió del Procicat. En una roda de premsa, les alcaldesses, acompanyades pel delegat territorial de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, han destacat que aquestes mesures permetran frenar l’«efecte crida» que s’estava produint per part de persones de municipis veïns amb restriccions.

Miranda ha explicat que, des de l’aplicació de mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a la primera corona metropolitana de Barcelona, havien detectat un increment de visitants a les platges i de les aglomeracions en l’àmbit de l’oci nocturn.

Per la seva banda, Sánchez ha justificat la mesura per la proximitat territorial amb altres municipis amb xifres de contagis més elevades i per anticipar-se a possibles increments. Tot i que en aquests moments Gavà té una situació epidemiològica més estable, l’alcaldessa ha assegurat que era oportú i necessari, segons el seu parer, incloure Gavà en el conjunt de municipis amb mesures més restrictives, ja que la seva absència podria suposar un risc al projectar «una falsa suposició de seguretat i de confiança».

«És una responsabilitat que hem d’assumir des de les administracions per vetllar per la salut pública», ha recalcat Sánchez, malgrat advertir que les restriccions han generat molèsties en el conjunt de la ciutadania. Ha advertit de la repercussió social, econòmica i sanitària del virus i ha apel·lat a la responsabilitat: «No val culpar les institucions, tots tenim una responsabilitat individual que hem de complir», ha dit.

Notícies relacionades

Les mesures no entraran en vigor fins que les ratifiqui el jutge i es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), cosa que previsiblement succeirà en les pròximes hores.

Tots dos municipis han augmentat la presència de cossos de seguretat i agents cívics per reforçar el control, conscienciar i sancionar aquells que incompleixin les restriccions: «Continuarem aplicant sancions als que no compleixin les mesures».