LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Simón agraeix al Regne Unit i Bèlgica que desincentivin els viatges a Espanya

Tot i que reconeix que suposa un problema per al turisme, assenyala que així es redueix el risc de casos importats

PP i Cs exigeixen a Sánchez que rectifiqui aquestes declaracions que suposen un «obús» a milions de famílies del sector turístic

simon / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coordinador del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha agraït al Regne Unit i a Bèlgica que desincentivin els viatges a Espanya, ja que es redueix el risc de casos de coronavirus importats, tot i que ha reconegut que per al sector turístic suposa un seriós problema que disminueixin els turistes. Aquestes paraules han desencadenat una onada de crítiques en un moment en què la decisió britànica d’imposar quarantenes als viatgers arribats d’Espanya ha donat un cop de mort a la temporada turística.

Simón va fer aquestes declaracions en la seva compareixença de dilluns, quan li van preguntar per la decisió de les autoritats belgues de no recomanar viatjar a Espanya. «Agraeixo que els belgues decideixin no recomanar venir a Espanya. És un problema que ens treuen, menys risc d’importació de casos», va assegurar mentre explicava que algunes zones de Bèlgica estan en una situació millor que la d’Espanya, «però d’altres no».

«Tot i que entenc que per al sector turístic és millor que vinguin viatgers belgues, des del punt de vista sanitari reduir aquest risc marginal també ens ajuda en certa manera», va insistir. I va aplicar la mateixa anàlisi a la decisió del Regne Unit d’imposar quarantena als viatgers que es desplacin a Espanya, abans d’especificar que no totes les comunitats estan en la mateixa situació i ressaltar que Aragó i Catalunya són «dues zones molt concretes» de la geografia espanyola en les quals hi ha un nivell de transmissió molt superior al de la resta.

El PP i Cs exigeixen una rectificació

El líder del PP, Pablo Casado, ha qualificat de «temeritat» les paraules de Simón i ha exigit el president, del Govern, Pedro Sánchez, que rectifiqui el coordinador d’emergències sanitàries. «Sánchez ha de rectificar les declaracions de Fernando Simón sobre el turisme. La seva recomanació perquè els turistes no vinguin a Espanya és una temeritat per a un sector ja desplomat amb la pandèmia i posa en risc el futur de 2,2 milions de llocs de treball», ha escrit Casado en un missatge a Twitter.

El secretari general del partit, Teodoro García Egea, també ha censurat les paraules de Simón. «Ens vindria millor un Govern ocupat en fer tests i controls per protegir al turisme en comptes d’atacar-lo», ha afirmat en un missatge en el seu compte oficial de Twitter.

També Ciutadans ha demanat a Sánchez que rectifiqui les «irresponsables» declaracions de Simón, i ha remarcat que el fet que no vinguin a Espanya turistes d’altres països «és un obús» contra milions de famílies que depenen econòmicament d’aquest sector.

Per a la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, aquestes afirmacions són «una irresponsabilitat» i ha exigit a l’Executiu de Pedro Sánchez que les rectifiqui. «Que països del nostre entorn recomanin no visitar Espanya no és un problema que ens treuen, sinó un autèntic obús contra milions de famílies el futur dels quals depèn directament o indirectament del turisme», ha escrit en un missatge al seu compte personal de Twitter.

Notícies relacionades

També plouen crítiques des del sector turístic, el principal afectat. Gabriel Escarrer, CEO del grup hoteler Meliá, es preguntava si Simón, «en lloc d’alegrar-se per aquest gran dany al turisme, no podria aportar dades científiques» sobre la «injusta decisió» del Regne Unit i de Bèlgica.

El periodista Vicente Vallés posava ahir a la nit en dubte la contradicció entre les paraules de Simón i les gestions del Govern perquè el Regne Unit es replantegi les quarantenes.