24 set 2020

Anar al contingut

Davant l'augment de contagis

Un expert creu que a Barcelona faran falta confinaments domiciliaris «selectius»

L'investigador Àlex Arenas defensa que s'hauria d'haver confinat perimetralment l'Hospitalet de Llobregat

El Periódico

Un expert creu que a Barcelona faran falta confinaments domiciliaris «selectius»

MANU MITRU

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ha considerat que s’hauria d’haver confinat l’Hospitalet de Llobregat i ha afirmat que faran falta confinaments domiciliaris «selectius» si no millora la situació epidemiològica. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que «cada vegada és més difícil» que es pugui fer un confinament perimetral a Barcelona i la seva àrea metropolitana perquè creixen les àrees afectades. 

Arenas ha apuntat que s’està produint un «èxode» des de Barcelona cap a altres zones i que això augmenta el risc de propagació del virus. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat individual per parar aquesta propagació i evitar mesures més restrictives.

Arenas, recull l’ACN, ha defensat que quan es va detectar el brot de l’Hospitalet de Llobregat s’hauria d’haver confinat perimetralment la zona, com es va fer al Segrià, i instal·lar una carpa o unitats mòbils per fer PCR massius.

Al ser preguntat sobre un confinament perimetral de Barcelona, ha explicat que seria un recurs anterior al domiciliari, però ha plantejat que hagués sigut necessari en l’inici del brot, no ara. «Ara és molt complicat perquè hauria de ser de moltes regions, de la metropolitana sud, de Barcelona ciutat, de Barcelona nord i del Maresme. Cada vegada és més difícil contenir amb tallafocs aquests brots», ha reflexionat. 

Arenas ha coincidit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que els pròxims 10 dies són «clau» i s’ha mostrat convençut que faran falta «alguns confinaments domiciliaris selectius». De no parar-se el ritme de propagació a Barcelona i traslladar-se en altres territoris, ha augurat que al situació seria «catastròfica» i s’assemblaria a la del març.

L’investigador ha valorat l’augment de rastrejadors, malgrat que ha assegurat que continuen sent menys dels que es necessiten. «Arribem una mica tard amb tot això», ha afirmat. Tot i així, ha assegurat que «encara» es podria salvar la situació si es fa un «esforç importantíssim de responsabilitat ciutadana i les administracions posen tots els recursos sobre la taula». Si no, ha dit que «la catàstrofe serà molt superior al cost que tindria aquesta situació ara mateix».