GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Torra demana un gran esforç col·lectiu per evitar un altre confinament total: «Tenim 10 dies»

Avisa que la situació és «massa crítica», similar a la del març, quan es va declarar l'estat d'alarma

El president fa una crida a la gent jove: «El 'botellon' no és una festa, és un acte d'insolidaritat»

torra catala / periodico

6
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya té 10 dies, segons els càlculs del Govern, per extremar les mesures de protecció i controlar els rebrots de coronavirus que estan tenint lloc al territori. Si això no passa, la pròxima mesura serà el confinament total. «No em tremolarà el pols a l’hora de prendre decisions més dràstiques», ha avisat aquest dilluns en roda de premsa el president Quim Torra, que ha fet una crida urgent a la població perquè prengui consciència de la «situació massa crítica» que viu Catalunya davant el repunt de contagis.

L’última setmana Catalunya va registrar 5.400 nous contagis, mentre que l’anterior n’havia registrat 3.400. A més, si fa dues setmanes hi havia 57 pacients a l’uci, en els últims set dies ja n’hi havia 75. I, tot i que la situació està «molt lluny» dels «pitjors moments» de la crisi sanitària, sí que reflecteix una corba ascendent. «L’1 de juliol a les ucis hi havia 49 persones». Atès que la gent que s’està contagiant ho fa de manera lleu (la majoria són joves), el risc ara està en el possible col·lapse de l’atenció primària. La «lluita» ara és que aquesta pressió no es traslladi als hospitals. «El nombre de pneumònies diagnosticades en la primària es manté en nivells baixos, i això és un bon indicador», ha assenyalat el president.

Torra ha demanat un nou i gran esforç col·lectiu contra la pandèmia per evitar un altre confinament total«Ens hi va la vida. Depèn de nosaltres. Ens hi juguem molt», ha dit instant els catalans a actuar amb responsabilitat, evitar les concentracions i respectar les mesures de seguretat. «No descartem absolutament res, tot i que hem d’anar per parts», ha assenyalat, junt amb el president, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

«Dependrà de tots que es frenin els contagis i que hàgim de prendre noves mesures restrictives», ha remarcat el president. Torra ha assenyalat que l’increment dels rebrots és «molt preocupant»: «Estem en la situació prèvia al març, quan es va haver de confinar tota la població», ha dit. «Som al febrer», ha afegit.

Per això, ha insistit a prendre consciència que «som davant els 10 dies més importants d’aquest estiu». «Si no avancem, haurem de retrocedir», ha advertit. La comarca del Segrià (Lleida) i Figueres (Girona) semblen viure una «estabilització» dels casos, però la població no ha de «confiar»-se. «Tot dependrà del que fem en els pròxims 10 dies», ha tornat a destacar el president.

«Es tracta de protegir la nostra salut. És imprescindible que ens bolquem a conscienciar-nos que ens hi va la vida. Així evitarem noves mesures. La situació és crítica i l’evolució de les dades és preocupant. Per això comparec», ha insistit.

«No em doblegaré a les pressions»

Torra ha advertit que, si la població no respon i les dades empitjoren, es veurà obligat a adoptar noves restriccions. «Prendré les decisions que facin falta, sense que em tremoli el pols», ha dit, i ha remarcat que no cedirà, si la situació s’agreuja, a pressions de sectors econòmics: «No em doblegaré a cap pressió i a cap ‘lobby’. Faré el que correspongui fer. Per això aquesta crida a l’esforç col·lectiu, a posar per davant el bé comú per evitar situacions que podrien perjudicar el futur de Catalunya».

El cap del Govern té diversos fronts oberts: el xoc amb els gimnasos, les amenaces judicials del sector dedicat a l’oci nocturn per ordenar el tancament, i després que l’Arquebisbat de Barcelona desatengués el Govern i celebrés diumenge la missa a la Sagrada Família, se li suma l’Església. Torra ha anunciat que ja ha ordenat a la Conselleria de Salut que obri un expedient sancionador i ha sigut molt contundent contra el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, a qui ha retret no només que ometés les restriccions de la Generalitat, sinó el seu paper en el procés. Omella, d’altra banda, ja va avisar que en els pròxims dies emprendrà accions legals contra «l’arbitrarietat i la indefensió que pateixen el dret a la llibertat religiosa i la llibertat de culte» per la limitació a 10 persones en els actes religiosos.

¿Què vol dir que la situació és crítica? Torra ha respost que significa que «els rebrots tenen molt impacte assistencial en l’atenció primària, tot i que la majoria de casos siguin lleus o asimptomàtics. Però aixeco la bandera vermella d’alerta: la situació és fràgil i pot anar a pitjor si es desborda l’atenció primària i la tensió arriba als hospitals». «Està a les nostres mans evitar-ho», ha assenyalat el president.

El Govern insta la població que no es relaxi, que faci un interacció social responsable, abaixi les concentracions de persones i eviti barrejar-se constantment amb altres grups de gent que no siguin els habituals. I que redueixi la mobilitat.

botellon / periodico

Torra s’ha adreçat especialment als joves.  «El ‘botellon’ no és una festa. És una acte d’insolidaritat. Penseu-ho. La majoria d’afectats són joves, sigueu responsables», ha dit. L’edat mitjana dels afectats per Covid-19 se situa en els 37,5 anys, la meitat de la mitjana d’edat del període març-abril, en plena pandèmia, quan la mitjana era de 60 anys. 

La compareixença de Torra es produeix en una setmana clau per a la corba de contagis a Catalunya. La Conselleria de Salut ja ha avisat que aquesta setmana la pressió en el sistema sanitari i les dades de noves infeccions «seran pitjors», amb l’argument que les noves mesures restrictives tarden temps en tenir efectes. Aquest diumenge el Govern va notificar 886 nous contagis, una xifra inferior a la registrada els últims tres dies, però per sobre dels diagnosticats fa només una setmana.  

«No em trec responsabilitats»

Torra ha burxat que Catalunya necessita més fons per aturar els estralls de la pandèmia i ha advertit al Govern que necessita els 30.000 milions d’euros de fons europeus de forma «urgent» perquè «no pot esperar més». «Tenim dret als recursos que ens toquen; no vull tornar al tema del dèficit fiscal, però estem demanant el que ens correspon i no tinc cap dubte que tindrem els que necessitem per servir tota la ciutadania, votin el que votin», ha exposat. 

Notícies relacionades

El president ha defensat la seva gestió de la Covid-19, mentre l’oposició el critica per l’augment de casos després d’haver recuperat les competències, assenyalant que el seu Govern ha sigut «transparent» amb els ciutadans. «Som aquí donant la cara, jo no em trec responsabilitats», ha emfatitzat.

Quant a la conferència de presidents, que se celebrarà el pròxim divendres a la Rioja, Torra ha reiterat que no és convenient que sigui presencial, perquè precisament la Generalitat fa una crida a evitar els desplaçaments, i ha afirmat que és «molt més operatiu» que es desenvolupi de manera telemàtica. El president ha recordat que va enviar una missiva a Sánchez per intentar que la reunió es prepari de manera bilateral amb Catalunya abans de la cita de divendres que ve i va encomanar al vicepresident, Pere Aragonès, i a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que es posin en contacte amb la Moncloa per consensuar el contingut de la trobada. La maniobra de Torra s’emmarca en les crítiques que va fer durant l’estat d’alarma al president per limitar-se a comunicar als presidents autonòmics les iniciatives anunciades un dia abans.