A SEVILLA

Ordenen l'ingrés a la presó a una víctima de violència masclista per incomplir el règim de visites parental

María Salmerón, indultada fins en tres ocasions, es mostra disposada a portar el seu cas al Constitucional

El 2019 una jutge la va condemnar a nou mesos de presó per reincidència al desobeir els mandats judicials

salmeron

salmeron

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El calvari judicial de María Salmerón, una dona sevillana que va decidir fer cas a la seva filla i no obligar-la que veiés el seu parecondemnat el 2008 per maltractament, no sembla acabar. Després de sentències contradictòries i diversos indults, un jutjat de Sevilla li dona ara deu dies per ingressar a la presó i complir així la condemna de nou mesos per delicte continuat de desobediència amb agreujant de reincidència per incomplir aquest règim de visites. Salmerón ha recorregut la interlocutòria perquè, insisteix, no es va tenir en compte la voluntat de la seva filla, i adverteix que portarà el cas davant el Tribunal Constitucional o Estrasburg perquè «aquí, les dones i els menors no tenim justícia».

Salmerón, convertida en un dels símbols contra la violència masclista i guardonada fins i tot pel Govern de Mariano Rajoy el 2015 per la seva lluita, ha sigut condemnada fins en quatre ocasions per l’incompliment del règim de visites. La menor, que llavors comptava amb 13 anys (avui en té 20) no volia veure el seu progenitor, condemnat a 21 mesos de presó per maltractaments físics i psicològics tot i que mai va arribar a trepitjar la presó. I així ho van certificar les psicòlogues que van avaluar la nena en aquell moment, una cosa que va atendre un primer jutjat.

Però el seu marit va recórrer la sentència, i emparat per l’Associació de Víctimes de la Llei de Violència de Gènere (AVILEGEN), ha convertit des d’aleshores la seva existència en un infern. Salmerón ha sigut indultada parcialment pel Consell de Ministres fins en tres ocasions –un d’ells revocat pel Suprem–, i se li ha canviat la condemna per treballs en benefici de la comunitat i sempre que abonés les responsabilitats civils imposades. Però el 2019 va ser condemnada per reincidència a l’«impedir i fer ineficaç el dret de visita del seu exmarit». La sentència, confirmada aquest mes de maig i que li imposa, a més, una indemnització de 3.000 euros, incidia també en la seva conducta permanentment obstaculativa, «desobeint els mandats judicials».

Notícies relacionades

«Respectar la voluntat de la menor i protegir la meva filla no pot ser delicte, ni jo ni en cap dona que ho faci», va clamar Salmerón davant les portes de l’Audiència, on va estar acompanyada de representants de diverses formacions polítiques, com IU o Endavant Sevilla. Va recordar que el 2009 li van treure la custòdia de la nena i la van donar «a un maltractador». «I el 2020 a Espanya se li continuen donant visites als maltractadors. Legislin ja a favor de les dones maltractades i de les víctimes de violència de gènere», va demanar als poders públics.

Així, va insistir que mai s’ha tingut en compte la voluntat de la seva filla, per la qual cosa es va mostrar disposada a «anar on faci falta, perquè a Espanya les dones no tenim justícia». Va lamentar, a més, patir una «persecució judicial d’un maltractador emparat per la justícia», perquè «el masclisme té molta força, però aquí estem les dones».